»

Hekerski napad na Irskem ohromil delovanje zdravstvenega sistema

Slo-Tech - Komajda se je rešil en velik hekerski napad, že poteka drugi. Na Irskem so morali ugasniti večji del informacijskega sistema, ki ga uporablja tudi zdravstvo. Iz HSE (Health Service Executive) so sporočili, da so se za ukrep odločili iz previdnosti, potem ko je hekerski napad prizadel vse jedrne dele nacionalnega informacijskega sistema. Sistema niso v celoti ugasnili, saj še vedno delujejo klinični sistemi in program cepljenja proti covidu-19, ki tečeta na ločeni infrastrukturi. Nedelujoč pa je sistem za naročanje, izdajanje in obdelavo napotnic. Urgence delujejo, bolnišnice pa imajo različne težave, odvisno do prizadetosti.

Odgovornosti za napad še ni prevzela nobena skupina. Prav tako ni jasno, ali za njim stoji izsiljevalska programska oprema in zahteva po odkupnini. Posamezni pregledi že odpadajo, denimo nosečnic, ki še niso v 36. tednu. Ponekod normalno delujejo onkološki oddelki in operacije, medtem ko radioterapija in slikanja ne. Glavna težava je nedostopnost sistema za...

9 komentarjev

Hekerji uporabili orožja NSA? Odprta vrata v več deset tisoč računalnikov z Windowsi

Ars Technica -
Več deset tisoč računalnikov z vsega sveta, ki poganjajo operacijski sistem Windows, je okuženih s spornim orodjem za vdore DoublePulsar, ki ga je razvila ameriška vohunska agencija NSA. Javnosti je obstoj DoublePulsarja prvič razkrila hekerska skupina Shadow Brokers, ko je na spletu objavila obsežen arzenal digitalnih orožij NSA. DoublePulsar ima sicer le eno nalogo: v Windowsih odpira vrata, prek katerih lahko agenti NSA vstopajo v operacijski sistem in dostopajo do podatkov uporabnikov.

Različne ocene

Vpliv DoublePulsarja in njegovo razširjenost je v zadnjih dneh preiskovalo več različnih podjetij in organizacij. Ki so prišle tudi do različnih ugotovitev. Švicarsko podjetje Binary Edge tako trdi, da je okuženih več kot 100 tisoč...

5 komentarjev

Shadow Brokers razkrili tudi orodja, s katerimi naj bi NSA nadzorovala predvsem arabske banke

Slo-Tech - Objava hekerskih orodij NSA pretekli petek na spletu vsak dan odpira nova vprašanja. Skupek programskih rešitev ameriških digitalnih vohunov, ki jih je objavila skupina hekerjev Shadow Brokers, je NSA očitno uporabljala tudi za nadzor tujih finančnih sistemov. Na udaru naj bi bile predvsem arabske in južnoameriške banke, branilci ameriške nacionalne varnosti pa naj bi dostop do podatkov dobili z vdorom v mednarodni bančni informacijski sistem SWIFT.

Zgodbe zaenkrat (v primerjavi s petkovo zgodbo o vdiranju v Okna) še nihče ni komentiral. NSA na vprašanja Reutersa (seveda) ni odgovorila. Vdor v SWIFT pa je zanikal eden izmed partnerjev platforme podjetje EastNets iz Dubaja. EastNets sicer ni komentiralo...

5 komentarjev

Hekerji objavili orodja NSA za vdiranje v Windowse: na udaru vsa Okna, najverjetneje tudi Desetica

Mashable - Hekerska skupina The Shadows Brokers je včeraj na internetih že drugič letos omogočila javnosti dostop do orodij NSA za vdiranje v zasebnost posameznikov. Tokratni leak vsebuje orodja za vdiranje v operacijski sistem Windows. In če je za verjeti Edwardu Snowdnu, potem so na udaru vse različice Oken skupaj z vsemi nadgradnjami pred deseto reinkarnacijo. Vendar se že pojavljajo prva ugibanja, da določena orodja omogočajo vdiranje tudi v Windows 10. Razlog za odpornost Desetice je starost orodij. Kdaj točno so Hekerji uspeli napasti NSA in ji ukrasti orodja, uradno ni znano. Vse pa kaže, da je do vdora najverjetneje prišlo leta 2013, takoj po izbruhu afere Snowden.

In tudi Snowden je včeraj prek Twitterja napadel NSA. Po njegovih ugotovitvah je NSA vedela, kaj so...

18 komentarjev

Hekerji zaradi Trumpa javno objavili digitalna orožja NSA

vir: Twitter
Twitter - Skupina hekerjev The Shadow Brokers je na spletu objavila datoteke, ki naj bi vsebovale zlonamerno kodo, s katero je mogoče vdirati v informacijske sisteme in v teh sistemih zagotavljati prikrito prisotnost. Skupina je sicer znana po tem, da je v preteklosti na spletu objavila NSA-jeva orodja za vdiranje.

Podrobnosti o tokrat objavljenih orodjih sicer še ni, a po mnenju poznavalcev naj bi šlo za orodja, ki jih uporablja ameriška National Security Agency. Snowden je tako na Twitterju zapisal, da je NSA izgubila nadzor nad najbolj skrivnim arzenalom digitalnega orožja.

Hekerji so na spletu tudi objavili pismo Donaldu Trumpu, v katerem so razložili svoje argumente za najnovejšo objavo. Trumpu namreč očitajo, da je pozabil na svoje volivce – med katerimi so tudi sami.

...

27 komentarjev

Nekdo je vdrl v NSA

Slo-Tech - Na Githubu se je znašel skrivnosti arhiv, ki meri 134 MB in ga je tja priobčila doslej neznana hekerska skupina The Shadow Brokers. V arhivu najdemo datoteke, ki vsebujejo kodo, skripte in druge datoteke, ki pripadajo skupini Equation Group. To je skupina, na katero smo postali pozorni lani, ki je izjemno tehnično in kadrovsko podkovana ter ima močne povezave z NSA, ali pa je celo njen del. Kdor je torej vdrl v Equation Group, je vdrl v NSA. In za zdaj vse analize kažejo, da je arhiv pristen.

Strokovnjaki so si enotni, da gre za dejanske podatke iz NSA. Datumi sprememb datotek kažejo, da se je vdor zgodil najverjetneje v drugi polovici leta 2013, bržkone tik po izbruhu afere Snowden. Z drugimi besedami: napadalci so imeli dostop do NSA verjetno že dlje časa, od tedaj pa izvirajo zadnje datoteke, saj je NSA po lovu na čarovnice (beri:...

14 komentarjev

Napad na bangladeško centralno banko le vrh ledene gore

Reuters - Preiskava vdora v bangladeško centralno banko in sistem SWIFT se je razširila in sedaj zajema 12 bank, ki so bile prav tako tarče hekerskega vdora, čeprav denarja niso ukradli vsem. Strokovnjaki ugotavljajo, da gre za delo skupine, ki jo povezujejo tudi z napadi na ameriške in južnokorejske tarče ter vdorom v Sony Pictures, za katerega so obtoževali tudi Severno Korejo....

8 komentarjev