»

Naslednica pametnega telefona naj bi bila ... pametna priponka

Slo-Tech - Kalifornijsko podjetje Humane je po mesecih ugibanj predstavilo AI Pin, pametnega pomočnika v obliki nekakšne broške, ki naj bi bil po njihovem naslednja stopnja v tehnologiji gadgetov.

Kaj bo naslednja potrošna elektronska naprava, ki bo zamenjala pametne telefone, je vprašanje za milijarde evrov, s katerim si belijo glave v Silicijevi dolini in širše. Videli smo že več kandidatov, od pametnih očal do slušalk, ki pa se jim še ni uspelo preriniti v ospredje. Zagonsko podjetje Humane iz San Francisca meni, da bomo v prihodnosti vsi kolovratili naokrog s pametnimi priponkami, s katerimi se bomo pogovarjali kot možje in žene iz Zvezdnih stez. Po tem ko so letos skušali na različne načine že vzbuditi pozornost z dražilci, so AI Pin sedaj tudi uradno naznanili; napravica s ceno 700 dolarjev (ZDA, brez davka) bo na voljo zgodaj prihodnje leto, medtem ko prednaročila poženejo 16. novembra.

AI Pin ima velikost škatlice za brezžične slušalke in naj bi nam nenehno sedel pripet na prsi, in...

40 komentarjev

Apple patentiral tehnologijo za telefon brez obrobe

Slo-Tech - Applu je bil v ZDA odobren patent (US 11567311 B1), ki opisuje postavitev različnih senzorjev pod zaslon na pametnem telefonu in podobnih naprav. Ne gre namreč le za iPhone, temveč tudi iPad, Mac, Apple Watch in sorodne, tudi še nerazvite naprave. V praksi tak patent pomeni, da bi lahko izdelali telefon brez obrobe (bezel).

Moderni telefoni imajo namreč kopico senzorjev, ki so se pri Applu nekoč začeli s TouchID, kasneje pa so dobili še senzorje za tlak, srčni utrip in druge zdravstvene parametre, optične senzorje, LIDAR-je, senzorje položaja oči itn. Hkrati imajo telefoni še vrsto vhodov, na primer iz senzorjev dotika, mikrofonov, pospeškomerov. Vse to je možno stlačiti pod steklo, s čimer se izognemo grdemu črnemu robu okrog zaslona telefona in okornih postavitev.

Apple je že pred slabim letom dni dobil patent
, ki je opisoval postavitev kamere za zaslon. Novi patent je še korak naprej v tej smeri in kaže jasno sliko, kam želi Apple. Morda bodo nove naprave že kmalu presenetile.

28 komentarjev

Napad na pametne telefone prek žiroskopov

Eurekalert - Raziskovalci so pokazali še eno metodo za krajo podatkov s pametnega telefona, na katero ne bi takoj pomislili. Na Univerzi Newcastle so pokazali, da je mogoče PIN in druga gesla pridobiti iz podatkov z žiroskopov in pospeškomerov v telefonu, saj telefon ob pritisku vsake cifre držimo nekoliko drugače. To seveda implicira, da moramo imeti za uspešen napad tako ali tako okužen telefon, torej lahko do podatkov napadalec verjetno pride tudi drugače, toda metoda je zanimiva vsaj akademsko.

Že v prvem poskusu je mogoče s 70-odstotno natančnostjo uganiti štirimestno kodo PIN, po petih poizkusih pa ta verjetnost naraste na sto odstotkov. Maryam Mehrnezhad, ki je vodil raziskavo, pojasnjuje, da imajo današnji pametni telefoni...

12 komentarjev

Uber bo voznike preverjal z GPS-om, žiroskopi in pospeškomeri na telefonu

Reuters - Praktično vsi moderni pametni telefoni imajo pospeškomere in žiroskope, ki jih lahko uporabimo v najrazličnejše namene. Google na primer tako ve, kdaj smo se nehali voziti in nas kasneje zna opomniti, kje smo parkirali avto. Raziskovalci so v preteklosti celo pokazali, da je mogoče iz nenatančnosti odčitkov pospeškomerov identificirati mobilni telefon. Uber pa je sporočil, da bo pospeškomere na telefonih uporabljal pri analizi recenzij, ki jih uporabniki pustijo svojim voznikom.

Po zaključku prevoza tako voznik kakor potnik v Uberjevi aplikaciji drug drugega ocenita, kar vpliva na povprečje ocen obeh. To omogoča uporabnikom v prihodnosti, da se izogibajo slabih strank. Razlogi za nizke ocene so različne, med njimi pa...

9 komentarjev

Hitrost praznjenja baterije izdaja lokacijo

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze Surrey in iz podjetja Rafael so pokazali, kako je mogoče slediti uporabniku pametnega telefona, če imamo dostop do podatka o stanju baterije in bazni postaji. V članku (rokopis na arXivu) so opisali, kako lahko iz hitrosti praznjenja baterije ugotovijo, kako daleč od bazne postaje je telefon, kar omogoča približno identifikacijo.

Spisali so aplikacijo PowerSpy, ki v praksi pokaže tovrstno sledenje. Pridobljeni podatki so seveda manj natančni kakor GPS, a lahko ob poznavanju dnevne rutine uporabnika vseeno dobimo presenetljivo dobre rezultate. Z 90-odstotno gotovostjo je mogoče ugotoviti, po kateri poti se je...

17 komentarjev

Pametni trak Microsoft Band

Microsoft - Microsoft se je na področje pametnih naprav, ki jih nosimo na sebi, podal s pametnim trakom, ki zbira statistiko o vadbi. Microsoft Band ni pametni telefon in ni pametna ura, a ima obilico senzorjev, ki analizirajo zdravstveno stanje nosilca.

Band ima naslednje senzorje: optični merilnik srčnega utripa, pospeškomer v vseh treh dimenzijah, žiroskop, GPS, termometer za temperaturo kože, konduktometer za prevodnost kože, merilnika vidne in UV-svetlobe ter mikrofon. Naprava najbolje deluje, ko je povezana s pametnim telefonom prek Bluetootha, pri čemer omejitev glede na znamko ni (Windows Phone 8.1, iOS 7.1, Android 4.3 in novejši). Seveda pa je...

23 komentarjev

Googlov Tango je telefon, ki se zaveda okolice

Google - Google je predstavil prihajajočo tehnologijo, ki jo za zdaj imenujejo še Tango. Razvija jo njihova enota ATAP (Advanced Technology and Projects) in je trenutno še v fazi prototipa, ki pa deluje izjemno prepričljivo. Tango združuje pametni telefon in računalniški vid oziroma zaznavanje trorazsežne okolice, ki je na podobna Microsoftovemu Kinectu.

Pametni telefon bo imel klasično kamero s štirimi milijoni točk, tipalo za zaznavanje globine in kamero za sledenje gibanju. Vse podatke bo tolmačil novi koprocesor Myriad 1 iz podjetja Movidius. Osnovna zamisel je izdelati pametni telefon, ki bo imel trodimenzionalni pregled na prostorom, v katerem se nahaja. Tango ni namenjen krmiljenju s kretnjami, kot to počne Kinect, ampak zaznavi razsežnosti in oblike prostora. Okolico...

68 komentarjev

Imamo nova iPhona

The Verge - Na današnji Applovi prireditvi se je zgodilo točno to, kar smo pričakovali. Dobili smo dva nova iPhona, nekoliko izboljšanega 5S ter cenejšega 5C, ki je na moč podoben staremu iPhone 5, zapakiranemu v plastično ohišje. Skupaj z mobilnima telefonoma se je, spet po pričakovanjih, predstavilo še iOS 7, to pa je bilo razen majhnih napovedi vse, kar smo izvedeli na bolj privatni prireditvi. Ta je tokrat potekala v eni izmed Applovih stavb in je bila postavljena v temu primerno manjši prostor od nekaterih drugih prireditev.

A brez skrbi, čeprav je bera novosti majhna, predstavitev le-teh ni bila skopa. Popolnoma običajno je, da se ne le Applove, temveč praktično vse podobne prireditve začnejo s statistiko. Danes smo tako izvedeli, da bodo še pred koncem meseca septembra prodali že 700-milijonto napravo, na kateri teče iOS. Za primerjavo, 600-milijonto napravo so prodali komaj letošnjega junija, kar so povedali na konferenci WWDC, ko so npr. predstavili nove prenosnike MacBook Air, beta...

283 komentarjev