»

Apple se odpoveduje Intelu in bo načrtoval lastne modemske čipe

vir: Reuters
Reuters - Do leta 2016 je Apple v svojih telefonih uporabljal Qualcommove modemske čipe, ki skrbijo za povezljivost z omrežjem. Tedaj je začel prehod na Intelove čipe, ki je bil končan lani, botrovali pa so mu tudi sodni spori s Qualcommom. Sedaj bo Apple zapustil tudi Intelove čipe in prvikrat v zgodovini načrtoval svoje.

Viri iz podjetja so za Reuters povedali, da bo projekt vodil Johny Srouji, ki se je podjetju pridružil leta 2004. Takrat je vodil dizajn prvega Applovega čipa SoC z imenom A4 in odtlej je skrbel za čipe, ki so sedaj že pri oznakah A12 in A12X. Modemski čipi so bili doslej del oddelka, ki se je ukvarjal z nabavo, dobaviteljskimi verigami in zunanjimi komponentami, ker jih je Apple pač kupoval od Qualcomma in kasneje Intela. Odslej pa bo...

35 komentarjev

Apple bo grafične čipe razvijal sam, Imagination Technology ima velik problem

Slo-Tech - Britansko podjetje Imagination Technologies je danes presenetilo z izjavo za javnost, v kateri so sporočili, da jim bo Apple v naslednjih 15-24 mesecih odpovedal pogodbo o sodelovanju. Ker je Apple njihov največji partner, sodelovanje s katerim sega še v čas čisto prve generacije iPhonov, je bil odziv vlagateljev na vest silovit. Delnice podjetja Imagination Technologies so danes izgubile več kot dve tretjini vrednosti, kar predstavlja osemletno dno in manj kot desetino vrednosti na vrhuncu leta 2012.

Zgodba o Applu in Imagination Technologies je dolga in zanimiva. Najintimnejše trenutke sta podjetji doživeli lani, ko je bil Apple tik pred oddajo prevzemne ponudbe za podjetje, v katerem že ima skoraj desetodstotni...

7 komentarjev

iPhone 5S in A7 pod drobnogledom

Srce iPhone 5S

vir: AnandTech
AnandTech - iPhone 5S je ponekod naprodaj že nekaj dni, zato ni presenteljivo, da so pri iFixIt svoj primerek že razdrli in si ogledali njegovo notranjost. Presenečenj ni, saj je mobilnik praktično enak kot predhodnik z nekaj majhnimi razlikami. Potrdili so, da je baterija nekoliko prostornejša (1570 mAh proti 1440 mAh v iPhone 5, 5C ima 1507 mAh) ter da ima iPhone 5S vsega 1 GB delovnega pomnilnika. Zaradi dobro optimiziranega operacijskega sistema to morda ni tak problem (primer tega so konzole, ki z bistveno slabšo strojno opremo vseeno dosegajo spodobne rezultate pri modernih igrah), so pa tako količino pomnilnika kot kapaciteto baterije že prej objavili na Anandtechu.

Svoj primerek so očitno...

69 komentarjev

Apple začel prodajo iPhona 3G S

Prvi kupec v San Franciscu

vir: CNet
CNet - Apple je uradno začel prodajati novi model iPhone 3G S, ki smo ga nestrpno pričakovali po vseh pompoznih napovedih in predstavitvah. Prvi dan prodaje je bil petek, a začuda tokrat ni bilo tako ogromnih vrst čakajočih kot ob prvi predstavitvi iPhona in lanski splavitvi iPhona 3G. Bodisi zaradi boljše priprave bodisi zaradi manjšega navala so letos brez težav zdržali Applovi in AT&T-jevi strežniki, kjer je treba opraviti aktivacijo.

Mi pa si poglejmo, kaj poganja nov telefon, da ga Apple oglašuje kot najhitrejši iPhone do zdaj. V njem boste našli 600 MHz Samsungov procesor ARM Cortex A8 S5PC100 in grafični čip PowerVR SGX podjetja Imagination Technologies. Preizkusi so pokazali, da je nov telefon dejansko hitrejši od...

42 komentarjev

Intervju z Davidom Haroldom

The inquirer - Gotovo vam ime David Harold ne pove kaj dosti. Tudi meni ni, dokler si nisem prebral tega intervjuja na The Inquirerju. David Harold je eden izmed vodilnih mož pri Imagination Technologies in njegovih oddelkih: PowerVR Technologies, Metagence Technologies, Ensigma Technologies in VideoLogic Systems. Nas zanima bolj oddelek PowerVR, ki ima zasluge za PowerVR, Kyro in Kyro 2 čipe. Ravno Kyro je bil osrednja tema, o kateri je tekla beseda. V intervjuju je obdelanih veliko različnih tem: od izzivanja Nvidie, preko prodaje Kyro čipov, sodelovanja s Herculesom, podpore v igrah, manjka T&L enote, ... Od Harolda so poizkušali izvleči tudi nekaj podatkov o Kyru 3, vendar jim Harold ni povedal nič novega. Rekel je le, da pri PowerVR delajo na nekih revolucionarnih tehnologijah, ki bodo vključene v Kyra 3. Skratka zanimiv intervju, ki ga morate prebrati.

0 komentarjev

STM in Imagination podaljšala pogodbo o sodelovanju

X-Bit Labs - Podjetji STM in Imagination Technologies sta objavili podaljšane pogodbe o sodelovanju. Podjetji sta "krivi" za trenutno zelo vroče Kyro/II čipe in očitno ne mislita odnehati. Z novo pogodbo sta namreč sklenili pogodbo o razvoju/izdelovanju grafičnih čipov serij 4 in 5 (Kyro II spada v serijo 3).
Avgusta bomo tako videli zadnjo kartico iz serije 3, nekakšen Kyro II Ultra. Šlo bo za overclockano (200MHz) različico Navadnega Kyra II. Konec leta bomo videli prvi čip serije 4, po vsej verjetnosti poimenovan Kyro III. Zadevica bo poleg višje frekvence delovanja (250-300MHz) in boljše TBR tehnologije imela tudi T&L enoto in več renderirnih cevovodov. Prvi čip serije 5 pa bomo videli nekje na sredini 2002.

0 komentarjev

Nvidia + 3dfx

Digit Life - Na Digit Life so objavili dva zanimiva intervjuja, ki se nanašata na združitev zgoraj omenjenih gigantov industrije grafičnih pospeševalnikov.Prvi je bil izprašan eden izmed bivših 3dfx-ovcev (na njegovo željo je ostal v anonimnosti), ki je situacijo na grobo opisal kot veliko polomijo in nasploh deluje precej jezno (v bistvu ga gre popolnoma razumeti). Drugi pa je David Harold iz Imagination Technologies, ki je bil malo bolj prizanesljiv in njegove napovedi niso tako črnoglede. Vsekakor si tadva intervjuja oglejte, če vas tema vsaj malo zanima.

0 komentarjev