»

Microsoft uporabnikom Oken zopet vsiljivo namešča programje

ZDNet - Uporabniki Windowsov 10 širom sveta poročajo, da so z okensko posodobitvijo dobili tudi nenajavljene goste - PWA različice pisarniškega paketa Office, pri čemer so se njihovi računalniki tudi samodejno ponovno zagnali.

Windows Update je že od nekdaj za uporabnike dvorezen meč; po eni strani skrbi za krpanje varnostnih lukenj in dodajanje uporabnih funkcij, po drugi pa nas pogosto rad zaloti ob nepravem trenutku - bodisi z vsiljivim dolgotrajnim posodabljanjem bodisi celo neželenim ponovnim zagonom računalnika, ob katerem lahko izgubimo podatke. Pričakovali bi, da bodo pri Microsoftu skozi čas uspeli prakso bolje izpiliti na način, da bo za uporabnike čimmanj vsiljiva, toda situacija se s praktično vsakim nastopom novega rodu Oken zopet zalomi na kakšen nov način. Še posebno to velja za aktualne Windowse 10, kjer ima Update še večji pomen, tako zaradi pogostejšega posodabljanja kot dostave pomembnejših kosov kode kot poprej. Redmondski velikan je na primer potreboval dve leti, da...

174 komentarjev

Android 10 je tu

Slo-Tech - Google je predstavil novo verzijo priljubljenega operacijskega sistema za pametne telefone Android, ki to pot nosi oznako preprosto 10. Verzijo, ki je nastajala pod oznako Q in nima sladkega kodnega imena, bodo najprej dobili Googlovi telefoni Pixel (tudi tri leta stari Pixel 1), do konca leta pa naj bi prispela še na nekaj dražjih telefonov večjih proizvajalcev. Novosti je kar precej, Google pa jih je simbolično posebej izpostavil deset.

Na področju uporabniškega vmesnika bomo opazili celovito podporo Dark Theme, ki telefonu doda temno ozadje in poskrbi za manjšo obremenitev oči ter nižjo porabo...

54 komentarjev

Nizozemski varuh zasebnosti: Windows 10 krši zakon

Slo-Tech - Nizozemski informacijski pooblaščenec (DPA) je v postopku ugotovil, da Windows 10 Home in Pro kršita nizozemsko zakonodajo o varovanju osebnih podatkov. Glavni problem je, da Microsoft ne pridobi poučenega soglasja uporabnika za uporabo osebnih podatkov, saj jim ne razkrije natančno, kaj namerava z osebnimi podatki početi. Strinjanje, ki ga tako uporabnik izrazi z izborom nastavitev, zato ne zadostuje zakonskim zahtevam. Tudi s privzetimi nastavitvami operacijski sistem zbira in posreduje več podatkov, kot je to uporabniku razumljivo predstavljeno.

Čeprav je Microsoft v nadgradnji Windows 10 Creators Update popravil način, kako nastavimo želeno stopnjo zasebnosti, je to storil površno. V nekaterih primerih se ob nadgradnji izbire...

38 komentarjev

Indija želi Windows 10 po četrtinski ceni

Slo-Tech - V zadnjih mesecih je svetovno računalniško sfero pretresla grožnja izsiljevalskih virusov, ki se je udejanjila v obliki virusov WannaCry in NotPetya. Eden izmed ključnih dejavnikov za širjenje virusa so bili nezakrpani in stari operacijski sistemi, saj sta virusa izkoriščala ranljivosti, za katere je Microsoft popravke izdal že pred meseci. Da mu ni vseeno za uporabnike starejših operacijskih sistemov, je Microsoft pokazal tudi tako, da je izdal popravek celo za Windows XP, ki je že od leta 2014 nepodprt in sicer ne dobiva nobenih popravkov. Kot kaže pa bodo šli še korak dlje, saj se Indija hvali, da bo Microsoft indijskim državljanom ponudil izjemno ugodno nadgradnjo na Windows 10 ravno v izogib podobnim težavam v prihodnosti.

Po besedah indijskega...

29 komentarjev

Microsoft: z Windows 10 Creators Update raje počakajte

Microsoft - Ne bi si mislili, da bomo kaj takega slišali iz Microsoftovih ust, a smo vendarle. Z najnovejšo posodobitvijo za Windows 10, ki je uradno izšla 11. aprila, čeprav je bila na voljo že nekaj dni prej, velja počakati. Tako je sicer med vrsticami, a zelo jasno dejal John Cable iz Microsofta.

Zadeva je namreč precej kompleksna. Posodobitev se vsem uporabnikom ne prikaže istočasno, temveč jo Microsoft najprej ponudi najnovejšim napravam, ki bodo verjetno delovale brez težav, medtem ko jo starejše naprave dobijo kasneje. Zapisano velja za avtomatično posodobitev prek Windows Update, medtem ko je povsod mogoče na silo sprožiti posodobitev.

In Microsoft slednjo možnost odsvetuje oziroma opozarja, da se utegnejo uporabniki soočiti z nekaterimi težavami. Zato Cable pravi, naj uporabniki raje počakajo, da jim sistem ponudi nadgradnjo, pa četudi bo to še...

45 komentarjev

Windows 10 Creators Update je že tu

Slo-Tech - Čeprav naslednja podverzija Microsoftovega operacijskega sistema Windows 10 Creators Update izide šele v torek, si jo lahko od danes prenese in namesti kdorkoli. Windows 10 verzija 1703, kakor se tudi imenuje Creators Update, je odslej na voljo prek običajnih kanalov, torej MSDN, TechNet, Media Creation Tool in Update Assistant.

Najlažja pot je prav uporaba slednjega, saj Windows 10 Update Assistant ob uporabi namesti Build 15063, ki nič drugega kot Creators Update oziroma bo to postal v torek. Vse, kar potrebujemo za uspešno namestitev, je zgolj nekaj klikov na gumbe Update in Next, pa bomo dobili svežo verzijo. Uporabimo lahko tudi Media Creation Tool, če želimo izdelati namestitveni medij za svežo namestitev.

O novostih, ki jih prinaša, smo že obširno pisali, zato le na kratko ponovimo. Dobili bomo prenovljen brskalnik Edge, Game Mode za...

74 komentarjev

Windows 10 Creators Update izide 11. aprila

The Windows Blog - Microsoft je potrdil, da bo Windows 10 Creators Update (verzija 1703, verjetno build 15063) uradno izšel 11. aprila, ko ga bodo lahko brezplačno pridobili uporabniki starejših verzij Windows 10. Čeprav Microsoft obljublja veliko nadgradnjo, tako zelo veliko novosti v njem vendarle ne bo. Omenjena verzija je uporabnikom programa Insiders že na voljo, zato lahko o njej povemo nekoliko več.

Ena največjih sprememb je zagotovo brskalnik Edge, ki je doživel konkretno grafično prenovo. Vrstica z zavihki prikazuje pomanjšan pogled okna, da se lažje orientiramo. Zavihke lahko odslej damo na stran s funkcijo, ki jih ne zapre, temveč pospravi na stran, dokler jih ne potrebujemo. Žal tam ostanejo le do zaprtja brskalnika, tako da jih kot zaznamke še ne moremo zlorabljati. Edge zna po novem brati e-knjige v formatu EPUB, ni pa jih še mogoče opremiti z...

38 komentarjev

Windows 10 z reklamami tudi v Raziskovalcu

Slo-Tech - Microsoft nikoli ni skrival dejstva, da si želi v Windows 10 na takšna in drugačna mesta pripeljati oglase. Videli smo jih na prijavnem zaslonu, videli smo jih v meniju Start, sedaj pa prihajajo še v Raziskovalca. Kot kaže, bomo v novi verziji Windows 10, v tako imenovani Creators Update, v Raziskovalcu gledali oglase.

Za zdaj se v Raziskovalcu prikazujejo le oglasi za Microsoftove izdelke, konkretno za plačljivi OneDrive. A nikjer ne piše, da bo ostalo le pri tem. Že sam Microsoft ima še kopico drugih plačljivih izdelkov, ki bi jih želel prodati in torej oglaševati, denimo Office 365 ali žetoni za Skype. Morda se v prihodnosti tam znajdejo tudi čisto tretji oglasi.

Windows 10 do neke mere omogoča izklop teh oglasov, a ne na način, kot bi želeli. Microsoft pravi, da gre za obvestila...

143 komentarjev

Microsoft poleg aprilske potrdil še drugo letošnjo nadgradnjo Windows 10

Slo-Tech - Microsoft je na Ignite Australia potrdil, da drugo letošnjo nadgradnjo Windows dobimo še letos. Prva letošnja večja nadgradnja bo Windows 10 Creators Update, ki bo prispela aprila, pred iztekom leta pa bo sledila še ena. Spomnimo, da smo prvo nadgradnjo (November Update) dobili že novembra 2015, aktualno (Anniversary Update) pa avgusta lani. Windows 10 je izšel julija 2015.

O naslednji nadgradnji, kodno poimenovani Redstone 3, se je govorilo že dlje časa, sedaj pa so jo v Redmondu uradno potrdili. Ni še čisto jasno, kdaj bo izšla, bo pa to verjetno jeseni. Prav tako Microsoft še ni razkril imena. Vse to kaže, da bo Microsoft sočasno podpiral dve verziji, tako sta trenutno podprti November in Anniversary Update, bo tudi v prihodnje; uporabniki bodo imeli možnost...

17 komentarjev

Windows 10 bo na švicarsko zahtevo bolje skrbel za zasebnost

CNet - Švicarski informacijski pooblaščenec (FDPIC) je po preiskavi ugotovil, da Windows 10 krši švicarsko zakonodajo s področja varovanja zasebnosti. Microsoft se je zato s švicarskimi oblastmi že sporazumel, kako bo v Windows 10 varovanje zasebnosti izboljšal, s čimer se je izognil sodnemu pregonu. Spremembe bodo veljale globalno, torej v vseh različicah Windows 10 za vse trge. To ni samoumevno, saj se še dobro spomnimo posebnih verzij N Windows 7, ki so bile namenjene EU in so nastale kot odgovor na tožbo Evropske komisije zaradi integracije Windows Media Playerja v operacijski sistem.

Glavni očitki so se to pot nanašali na transparentnost glede zbiranja in obdelave...

14 komentarjev

Microsoftove novosti: novi Windows 10, Surface Studio, Dial in Book

Microsoft - Microsoft je danes v New Yorku organiziral veliko tiskovno konferenco, na kateri je predstavil programske, strojne in storitvene novosti, ki se obetajo v prihajajočih tednih in mesecih. Začnimo z Windows 10 Creators Update, kakor se bo imenovala nova večja posodobitev Windows 10, ki bo izšla v začetku prihodnjega leta. Microsoft drži besedo in nadgradnja bo za vse uporabnike Windows 10 brezplačna.

V njej bo veliko prenovo doživel legendarni Slikar, ki se bo imenoval Slikar 3D in bo poenostavil ustvarjanje v 3D. Uporabniki bodo lahko posneli več fotografij in jih spremenil v 3D virtualni model, spremenili 2D doodle v 3D sliko, izvozili objekte iz Minecrafta in tiskali v 3D. Slikar 3D ostaja slikar v svojem smislu, torej gre za preprosto orodje z omejenim...

77 komentarjev

Windows 10 je tu!

Microsoft - Pa smo dočakali najteže pričakovan izid operacijskega sistema letos. Danes je uradno izšel Windows 10, ki v primerjavi s prejšnjimi verzijami prinaša precej konceptualnih sprememb. Po Microsoftovih pričakovanjih naj bi se začenjala doba operacijskega sistema kot storitve namesto izdelka, kar se bo poznalo tudi pri nadgradnjah.

Začnimo na začetku. Kdo dobi Windows 10 zastonj? Vsi uporabniki legalnih verzij Windows 7, 8 in 8.1. Tudi kdor uporablja Windows 10 Preview, bo novo verzijo dobil brezplačno, če je imel pred tem nameščene legalne verzije omenjenih sistemov. Uporabniki Windows XP in Viste bodo morali kupiti polno licenco, kar velja tudi za pirate. Navkljub prvotnim napovedim, da naj bi ti dobili legalno verzijo Windows 10 zastonj, se to ne bo zgodilo.


...

262 komentarjev