»

Južna Koreja leti proti Mesecu

Slo-Tech - Včeraj zjutraj po lokalnem času je iz izstrelišča Cape Canaveral na Floridi v vesolje poslali Danuri oziroma Korea Pathfinder Lunar Orbiter. Danuri leti proti Mesecu in predstavlja prvo misijo Južne Koreje izven orbite okrog Zemlje. Na cilj bo prispel šele decembra, kar je bistveno dlje od običajnih misij proti Mesecu, ki trajajo nekaj dni. V vesolju tehtamo med hitrostjo in porabo goriva, zato bo Danuri porabil minimalno količino goriva.

V vesolje so ga poslali z raketo SpaceX Falcon 9. Decembra se bo Danuri utiril v orbito okrog Lune. Ima petero znanstvenih instrumentov: spektrometer gama žarkov (KGRS), magnetometer (KMAG), kamero visoke ločljivosti (LUTI), kamero za posnetke pri nizki osvetljenosti (ShadowCam) in dve kameri za merjenje polarizacije s površine odbite svetlobe (PolCam). Danuri bo krožil 100 kilometrov nad površjem in nima komponent za pristanek. Roverja bodo proti Mesecu peljali v drugi fazi, ki je načrtovana za leto 2025.

11 komentarjev

Keplerjev teleskop se ne da

vir: Wikipedia
NASA - Po kratkem obdobju hibernacije in popravil na daljavo in po tem, ko smo se od njega malone že poslovili, se je vesoljska sonda za lov na zunajosončne oz. eksoplanete konec avgusta znova prebudila in se posvetila svoji 19. nalogi opazovanja oddaljenih zvezd in odkrivanja planetov, ki krožijo okrog njih.

Nasa je medtem popravila eno od Keplerjevih potisnih šob, kar omogoča, da lahko teleskop znova za silo usmerjajo. Za to nalogo so bila namreč primarno zadolžena 4 reakcijska kolesa, od katerih sta dve že pred časom odpovedali poslušnost. Koliko časa bodo oko sonde lahko še usmerjali s potisnimi šobami, pa je odvisno od količine preostalega goriva, sonda ga je namreč na začetku svoje misije leta 2009 s sabo ponesla le 12 kilogramov, v začetku letošnjega...

23 komentarjev

NASA našla izgubljeno indijsko lunarno sondo

Slo-Tech - Indija se je leta 2009 vpisala na seznam držav, ki so poslale v vesolje svojo lunarno misijo, a rezultat ni bil bleščeč uspeh. Chandrayaan-1 se je novembra 2008 uspešno utiril v orbito okrog Meseca, kjer je približno leto dni deloval po načrtih. Potem pa so avgusta 2009 izgubili signal s sondo, ki bi bila sicer morala delovati dve leti. Ker je merila zgolj 1,5 metra, so kmalu obupali nad iskanjem in jo razglasili za izgubljeno. Vse do danes nismo poznali njene usode. Bodisi je ostala v orbiti bodisi so ji nepravilnosti v gravitacijskem polju Meseca počasi degradirale orbito in jo treščile na površje.

NASA pa je z novimi meritvami ugotovila, da se Chandrayaan-1 ni raztreščil, temveč je v...

5 komentarjev

Najnatančnejši posnetki Meseca doslej

NASA - NASA je junija 2009 proti Mesecu izstrelila satelit LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), ki kroži 30 km nad površjem in ga natančno fotografira. Iz reke podatkov, ki jih LRO vestno pošilja na Zemljo, so znanstveniki sestavili doslej najnatančnejši posnetek površja Meseca doslej.



Skupaj so ga zlepili iz podatkov, ki jih je LRO pridobil decembra lani. Gre za okoli 1300 posnetkov, ki jih je posnel tako, da je bilo površje zmerno osvetljeno s Soncem (vpadni kot je bil med 69° in 82°, opoldne znaša 0°). Na ta način so ujeli dovolj senc, da se jasno razločijo robovi kraterjev in druge...

26 komentarjev

Kitajska poslala plovilo v orbito okrog Lune

Slo-Tech - Kitajska je včeraj ob 12:59.57 po srednjeevropskem poletnem času z raketo Long March 3C z izstrelišča Śičang v provinci Sečuan v vesolje poslala plovilo brez posadke, ki se bo v sredo (polet traja 112 ur) utirilo v orbito okrog Lune na višini 15 km nad površjem. S plovilom Chang'e II namerava Kitajska preizkusiti tehnologije, s katerimi želijo v letu 2012 na Luni pristati brez posadke, do leta 2017 pa nameravajo tja poslati prvega taikonavta.

Chang'e II bo sprva krožil 100 kilometrov nad površjem, nato pa se bo postopoma spustil v eliptično orbito 15 km nad površjem. V visoki ločljivosti bo posnel načrtovano mesto pristanka za misijo na Luno Chang'e III, ki naj bi bila nared v dveh letih. Po šestmesečnem kroženju okrog...

35 komentarjev

Odkrite organske spojine in voda v vesolju

ScienceDaily - V zadnjih dneh astronavti odkrivajo različne spojine v vesolju, najsi bodo relativno blizu Zemlje ali povsem na drugem koncu. Ta teden so pomemben doprinos k poznavanju Lune dodali Indijci, saj njihova misija Chandrayaan 1 (v hindijščini to pomeni potovanje na Luno) na Mesecu našla vodo. In to ne malo, saj so odkrili več kot 40 malih kraterjev z lednimi depoziti. Skupno gre za več kot 600 milijonov kubičnih metrov vode v kraterjih s premerom do 15 kilometrov, ki ležijo v stalni senci....

7 komentarjev

Indijska lunarna misija predčasno končana

Chandrayaan 1

vir: BBC
BBC - Indija se je lani pridružila družinici držav, ki so v vesolje poslale svojo lunarno misijo. V vesolje so oktobra poslali plovilo Chandrayaan, ki se je po 18 dneh uspešno vtirilo v tirnico okrog Meseca. Krožilo je na višini okrog 100 km in slikalo površje ter zbiralo razne podatke.

Prejšnji mesec so zabeležili prve tehnične težave, ko je odpovedal eden izmed senzorjev. Predstavniki indijske vesoljske organizacije (ISRO) so zatrdili, da so do takrat že dobili mnogo koristnih informacij iz slik, čeprav je bila njihova kvaliteta zaradi težav slabša. Sedaj pa so povsem izgubili stik s plovilom, ki ga poganja en panel sončnih celic, ki zmore okrog 700 W.

V ISRO ne verjamejo, da bodo v soboto...

11 komentarjev