»

Pariz ekstremno podražil parkiranje za SUV-e

Reuters - Parižani so na referendumu o parkirninah potrdili predlog županje Anne Hidalgo o izdatnem povišanju parkirnin za športne terence in druga težka vozila. Skoraj 55 odstotkov glasov za je bilo dovolj, da se bodo parkirnine potrojile. V centru mesta bo za športne terence na bencin, nafto in tudi hibride, ki tehtajo več kot 1600 kilogramov, ura parkiranja stala 18 evrov, izven strogega centra pa 12 evrov. Naslednje ure bodo še dražje. Enake cene bodo veljale tudi za električna vozila z maso, ki presega dve toni. Referenduma se je sicer udeležilo le okoli pet odstotkov volilnih upravičencev.

Županja Anne Hidalgo je dejala, da želijo s tem zmanjšati onesnaženje in mesto narediti varnejše. Raziskave so že večkrat pokazale, da težki terenci porabijo več goriva, bolj onesnažujejo zrak in so tudi nevarnejši. Hkrati zasedejo več dragocenega prostora, ki je v mestih luksuz. Pariz se sicer zadnja leta trudi postati kolesarska metropola, kar mu precej dobro uspeva. V zadnjih letih so izboljšali...

107 komentarjev

Googlovi telefoni bodo vedeli, kdaj nam kdo gleda čez hrbet

qz.com - Google za svoje telefone razvija funkcionalnost, ki nas bo opozorila, če kdo preko našega hrbta kuka v zaslon. Podrobno bodo sistem predstavili na konferenci Neural Information Processing Systems, ki bo prihodnji teden potekala v Kaliforniji, že sedaj pa lahko vidimo demonstracijo. Telefon uporablja sprednjo kamero, s katero snema dogajanje, ter strojno pamet, ki prepozna oči in smer pogleda. Analiza posnetkov deluje lokalno, zato oči in pogled zazna v dveh milisekundah, trdi Google.

Tehnologija, ki je za zdaj omejena na Googlove telefone Pixel, nastaja pod vodstvom inženirjev Hee Jung Ryu in Floriana Schroffa. Ko zazna, da nam nekdo gleda čez hrbet, skrije aplikacijo za vnos sporočil in prikaže posnetek kamere, ki ima dodano mavrico v...

30 komentarjev

Ciljano oglaševanje prihaja na obcestne veleplakate

Technology Review - Medtem ko smo na internetu ciljanega oglaševanja že vajeni, nas v resničnem svetu ciljani oglasi še vedno zdrznejo. A kot kaže, zanesljivo prihajajo tudi na reklamne panoje. Podjetje Synaps Labs v Moskvi že preizkuša obcestne veleplakate, ki svojo vsebino prilagajajo voznikom.

Če se peljete po moskovski obvoznici v BMW-jevem ali Volvovem terencu, boste na digitalnem veleplakatu videli reklamo za Jaguarjevega športnega terenca. Ponoči ga boste videli izstopati na temnem ozadju, če bo vreme slabo, boste videli reklamo za njegove zmogljivosti v snegu. Synaps Labs uporablja kamere 180 metrov pred plakatom, ki posnamejo vozilo, ki se približuje. Avtomatični sistemi s strojnim učenjem potem prepoznajo znamko in model avtomobila ter prikažejo ustrezen oglas, kot ga je...

34 komentarjev

Apple patentiral ciljane reklame glede na stanje na bančnem računu

Mashable - Oglaševanje izdelkov je malo učinkovito, če potencialnemu kupcu prikazujemo izdelke, ki si jih ne more privoščiti. V tem smislu je zanimiv najnovejši Applov patent, ki se zelo splošno imenuje Metoda in sistem za dostavo oglasov na mobilne terminale. V resnici gre za prikazovanje oglasov glede na stanje na uporabnikovem bančnem računu.

Zamisel je preprosta, čeprav zelo orwellovska. Sistem bi spremljal limite in porabo na uporabnikovih plačilnih karticah ter stanje na bančnem računu, zato da bi mu prikazoval le oglase za izdelke, ki ne presegajo njegovi zmožnosti. Čeprav se to sliši zelo strašljivo, je treba poudariti dvoje. Prvič, storitev bi...

46 komentarjev

Googlu grozi kazen za zaobhajanje varnostnih nastavitev v Safariju

Shema delovanja Googlovega Safari heka.

vir: Bloomberg
Bloomberg - Kot poroča Bloomberg, se Google z nedavno potezo zaobhajanja varnostnih nastavitev v brskalniku Safari ni najbolj zapisal pri ameriškem tržno-potrošniško-informacijskem inšpektoratu Federal Trade Comission. Grozi jim kazen nad 10 milijoni dolarjev, prva sploh v taki višini za kršitve zasebnosti na spletu, potem pa najbrž še en postopek zaradi podobnih mahinacij v brskalniku Internet Explorer. Širše gledano je pod vprašanjem njihova zaveza spoštovanja opt-out sistema Do-Not-Track, ki ga skupaj z drugimi proizvajalci brskalnikom pospešeno predstavljajo kot sprejemljivo rešitev za varovanje spletne zasebnosti.

Če na hitro spomnimo (glej tudi slikco): Applov spletni brskalnik Safari po privzetem...

5 komentarjev

Tudi Yahoo! bo sledil uporabnikom

Reuters - Reuters in MMC rtvslo poročata, da je Yahoo! najavil uvedbo personaliziranega oglaševanja na podlagi uporabnikovega vedenja na svetovnem spletu.

Po navedbah virov naj bi Yahoo! poleg prikazovanja personaliziranih oglasov na podlagi iskalnih vnosov, uporabljal tudi druge metode za ugotavljanje uporabnikovega zanimanja. Sledil naj bi uporabnikovemu vedenju na Yahoo-jevem portalu ter klikanju na oglasna sporočila in na podlagi tega izdelal uporabnikov profil za prikazovanje ciljanih oglasov (ang. targeted ads). Po zagotovilu odgovornih, oglaševalcem ne bodo posredovani osebni podatki uporabnikov.

Oglaševalci naj bi bili po besedah Grega Colemena iz Yahoo-ja pripravljeni za tovrsten način oglaševanja plačati več. Na MMC rtvslo se ob tem sprašujejo o etičnosti tovrstnega oglaševanja.

Nestrpno čakamo na odgovor Googla.

21 komentarjev