»

Raspberry Pi 5 prispe konec oktobra

Slo-Tech - Več kot štiri leta po štirici in z nekaj zamude zaradi težav na tržišču čipov naj bi konec tega meseca naposled dočakali prve raspberryje pi verzije 5.

Miniračunalniček Raspberry Pi 4 smo dobili poleti 2019 in čeprav so vmes lansirali tudi kakšno manjšo osvežitev, kot je Pi 400, so dobra štiri leta vseeno največji razmik med različicami doslej. Zanj sta bili kot drugod v industriji pretežno krivi pandemija covida-19 in zasičena proizvodnja čipov, zaradi česar pristojni še lani niso natančno vedeli, ali bomo peto inkarnacijo sploh videli v 2023. V Pi Foundationu so se potrudili in Raspberry Pi 5 bi moral do prvih srečnežev priti konec oktobra. Da ne bi zaloge takoj pošle, bodo do konca tega leta rezervirane za končne, oziroma individualne uporabnike, medtem ko jih je pri nekaterih trgovcih mogoče tudi prednaročiti.

Zaradi časovne oddaljenosti je drobovje seveda bistveno bolj zmogljivo od tistega v predhodniku; v procesorju Broadcom BCM2712 se sedaj nahajajo štiri jedra Cortex-A76...

57 komentarjev

Raspberry Pi izdal mikrokrmilnik za štiri dolarje

Slo-Tech - Fundacija Raspberry Pi je predstavila nov izdelek, ki sodi tudi po njihovih standardnih med cenejše. Novi mikrokontroler Raspberry Pi Pico uporablja lasten čip RP2040, na katerem je dvojedrni procesor ARM Cortex-M0+ (s taktom 133 MHz), 264 kB pomnilnika SRAM, 2 MB flasha, 26 priključkov (GPIO), trije analogni vhodi, priključek micro-USB in senzor za temperaturo. Brezžične povezljivosti prek Wi-Fija ali Bluetootha ni, a za štiri dolarje vsega pač ni možno imeti.

Mikrokrmilnik se priključi na računalnik prek micro-USB, kjer se mu predstavi kot zunanji disk. Programe, ki bodo krmilili tretje naprave prek Raspberryja Pi Pico, lahko pišemo v C-ju ali MicroPythonu. Namenjen je za projekte, kje je klasični Raspberry Pi predrag, prepotraten ali preprosto preveč. Raspberry Pi Pico meri 5,1 x 2,1 centimetra in se napaja prek USB-ja ali baterije (1,8 V).

Čip RP2040 bodo uporabljale tudi druge naprave, saj ga je Raspberry ponudil Adafruitu, Arduinu, Pimoroniju in Sparkfunu. Ti bodo imeli...

24 komentarjev

Prihaja Linuxovo jedro 5.0

Torvalds meni, da moramo biti sposobni podverzije prešteti s prsti.

Slo-Tech - Že pred leti so minili časi, ko je številčenje verzij Linuxovega jedra potekalo po zelo strogih pogojih, zaradi česar smo od verzije 2.0 do 3.0 lezli skoraj petnajst let. Verzijo 4.0 pa smo dobili leta 2015, ko je Linus Torvalds malo glede na anketo in malo po lastni volji odločil, da bo verziji 3.19 sledila 4.0, ne da bi obstajal kak globlji razlog. Tudi to pot je tako, saj Linus sporoča, da bo naslednja verzija nosila oznako 5.0 (in ne 4.21 - zmanjkalo mu je prstov na nogah in rokah, pravi).

Medtem ko je pri verziji 4.0 Torvalds vsaj formalno sklical internetno glasovanje, kjer so ljudje izglasovali prehod na novo verzijo, to pot ni storil niti tega (ker v resnici nikomur ni mar, kakšno oznako dobi verzija). Prehod na...

69 komentarjev

Izšel je Raspberry Pi 3B+

RaspBerryPi - Računalnik v velikosti kreditne kartice Raspberry Pi je v petih letih obstoja postal velik hit, saj so ga v različnih izvedenkah prodali v več kot 19 milijonih izvodov. Zadnja različica je izšla pred dvema letoma, in sicer je Raspberry Pi 3B tedaj prvič prinesel polno podporo za 64 bitov in vgrajeno brezžično povezljivost. Dve leti pozneje je čas za njegovo nadgradnjo, ki se imenuje Raspberry Pi 3 Model b +.

Za 35 dolarjev v izboljšani verziji dobimo štirijedrni procesor ARM Cortex A-53 s frekvenco 1,4 GHz (na BCM2837B0), podporo za 802.11ac Wi-Fi in Bluetooth 4.2, gigabitni ethernet prek USB 2.0, napajanje prek etherneta (PoE), zaganjanje prek omrežja (PXE) ali z USB nosilcev podatkov ter boljše upravljanje s toploto...

28 komentarjev

Ob peti obletnici nov Raspberry Pi

RaspBerryPi - Pred skoraj natanko petimi leti, 29. februarja 2012, je na trg prispel prvi poceni računalnik v velikosti kreditne kartice - Raspberry Pi. Projekt, ki so ga pobudniki začeli snovati že leta 2006, se je začel kot način, kako povečati zanimanje za računalništvo in programiranje pri mladih. Ugotovili so, da manjka poceni in enostavno programljiva strojna oprema, ki bi omogočala sorazmerno hiter vstop v svet programiranja. Rodila se je ideja, ki je šest let pozneje dala izdelek, ki je do danes presegel vsa, tudi najbolj optimistična pričakovanja. Raspberry Pi se še zdaleč ne uporablja zgolj v izobraževanju, temveč je bistveno popularnejši v ostalih segmentih.

Sprva je Raspberry obstajal v dveh modeli (A in B), sčasoma pa smo dobili še kopico novejših izvedenk. Ob...

21 komentarjev

Raspberry Pi z 10 milijoni prodanih enot ruši rekorde

Slo-Tech - Raspberry Pi se je v štirih letih prodal v 10 milijonih izvodov, s čimer je postal najbolje prodajan britanski računalnik. Do letošnjega februarja je ta naziv držal Amstrad PCW, a ta je bil iz nekih povsem drugih časov. Raspberry Pi, računalnik v velikosti kreditne kartice, je svojo pot začel kot projekt računalniškega opismenjevanja mladine in učenja programiranja, a je v teh štirih letih več kot prerasel svoje začetne ambicije in je našel mesto tudi pri številnih domačih in profesionalnih razvijalcih. Danes predstavlja tudi enega najlepših dokazov, da za uspeh ni treba imeti sedeža v Silicijevi dolini.

Danes obstaja Raspberry Pi v številnih verzijah, ki stanejo od 5 dolarjev (Raspberry Pi Zero) do 120 dolarjev, koliko...

47 komentarjev

Po malinah še čebula: Onion Omega2

Slo-Tech - Z Raspberry Pi se je začela doba majhnih in poceni kartičnih računalnikov, ki so hitro osvojili srca entuziastov po celem svetu. Če je Raspberry Pi velik kot kreditna kartica, potem je konkurent Onion Omega2 še manjši. Podobno kot Raspberry Pi Zero bo stal pet dolarjev in je namenjen ljudem, ki ga želijo uporabiti kot krmilno srce za najrazličnejše domače in polprofesionalne projekte. Medtem ko je Raspberry Pi Zero zmogljivejši, če gledamo surovo moč, in podpira HDMI, ima Omega2 vgrajen Wi-Fi.

Onion Omega2 sestavlja procesor s frekvenco 580 MHz, 64 MB pomnilnika, 16 MB prostora za trajno shranjevanje in vgrajen 802.11 b/g/n/ Wi-Fi, česar številni sorodni minimalneži nimajo. Omega2 je klasični računalnik za Linux...

27 komentarjev

Raspberry Pi 3 bo imel Wi-Fi in Bluetooth ter 64-bitni procesor

i-programmer - Fenomen Raspberry Pi je na voljo že v več različnih izvedbah, ki imajo različne komponente, a vsem je skupno, da je povezovanje z okolico izključno po žicah. Če želimo Wi-Fi ali Bluetooth, potrebujemo ustrezen pretvornik prek USB ali mrežnega priključka. V naslednji verziji Raspberry Pi 3 se bo to spremenilo, razkrivajo dokumenti, ki so jih vložili pri FCC.

Raspberry Pi 3 bo imel vgrajeno podporo za Wi-Fi (le 2,4 GHz), Bluetooth in Bluetooth LE. Najprej bo izšel model B, ki bo imel poleg tega seveda še standardna vmesnika ethernet in USB, priključek za SD, vhod HDMI in univerzalni 40-pinski priključek (IO). Kaj veliko drugih sprememb razen procesorja, sodeč po dostopnih slikah in dokumentih, ne bo. Po neuradnih informacijah bo imel...

50 komentarjev

Raspberry Pi Zero pošel že prvi dan

Slo-Tech - Nad najnovejšim in predvsem najcenejšim izdelkom iz družine Raspberry Pi Zero so se ljudje tako navdušili, da so v enem samem dnevu pokupili vse razpoložljive zaloge. V 24 urah so prodali 20.000 primerkov, hkrati pa so jih še 10.000 brezplačno razdelili kupcem revije MagPi. Ustanovitelj fundacije Eben Upton je dejal, da bi se lahko bili že navadili, a da jih navdušenje vsakokrat znova preseneti. Medtem ko ljudje poizkušajo dobiti še kakšen primerek v manj obleganih in bolj odročnih trgovinah, tovarna v valižanskem Pencoedu s polno paro proizvaja nove.

Zato ni presenetljivo, da so se na Ebayu že pojavili preprodajalci Raspberry Pi Zero, ki uspejo za posamezen primerek iztržiti do 50 funtov oziroma desetkrat od redne...

50 komentarjev

Bi pivo ali računalnik Raspberry Pi Zero?

RaspBerryPi - Že originalni Raspberry Pi je bil poceni, saj smo najcenejšo verzijo dobili za 25 dolarjev, sedaj pa je ekipa predstavil z naskokom najcenejši računalnik. Raspberry Pi Zero stane 5 dolarjev in prinaša povsem solidne specifikacije. V njem tiktaka Broadcom BCM2835 z jedrom ARM11 frekvence 1 GHz, kar je celo 40 odstotkov hitreje kot v prvi verziji Raspberryja Pi, skupaj s 512 MB pomnilnika. Na ploščici, ki meri 65 x 30 x 5 milimetrov najdemo še režo microSD, priključek mini-HDMI, micro-USB, nastavek za 40-pinski GPIO ter nastavek za kompozitni video vhod. Wi-Fi, ethernet in podobno si bomo morali priskrbeti sami prek USB-vrat.

Raspberry Pi Zero je v Veliki Britaniji, od koder prihaja - izdelujejo ga namreč v...

45 komentarjev