»

Clarkdale in Arrandale na testnih mizah

Dve procesorski jedri levo, večje grafično jedro s pomnilniškim krmilnikom desno, za primerjavo pa vezno čipovje H57

vir: engadget
engadget - Skrivnosti o zmogljivosti Intelovih novih dvojedrnih procesorjev, sploh prvih, ki imajo vgrajeno tudi grafično jedro, ni več, saj se je omejitev o objavljanju rezultatov in informacij očitno dvignila. Splet je posledično poln testov tako namiznih kot mobilnih različic procesorjev. V prvo skupino testnih procesorjev je Intel pri namiznikih vključil Core i3-530 in 540 ter Core i5-661, kjer ima slednji najhitrejše grafično jedro izmed celotne linije. Mobilne procesorje Arrandale je Intel razpošiljal skupaj s celotnim prenosnikom, v tem primeru še pred-proizvodnim Asus K42. V prenosnikih je počival Intelov Core i5-540M, najhitrejši predstavnik mobilne družine Core i5.

V obeh primerih se je izkazalo, da je grafično jedro, čeprav...

30 komentarjev

ARM11 na 45 nm

TG Daily - Samsung orje ledino ARM procesorjev s 45 nm ARM11 jedrom, namenjenim predvsem osebnim navigacijskim napravam. Na izbiro bosta dve hitrosti delovanja procesorja, 533 in 667 MHz, ki se z zunanjim svetom pogovarja s 64 bitnim in 166 MHz AXI vodilom.

S čipom, namenjenim navigacijskim napravam, so želeli predvsem dvigniti zmogljivost in zmanjšati porabo, za kar je priročen 45 nm proizvodni proces, obenem pa omogočiti tudi dobro grafiko. Za slednjo skrbi v čip vgrajen 2D grafični procesor, ki je v družbi z vgrajenim kontrolerjem pomnilnika. Slednji podpira tako mobilne DDR kot običajne DDR2 čipe. Ker večjih arhitekturnih sprememb jedro ni doživelo, procesor jasno še vedno podpira Windows CE in Linux operacijska sistema. Samsung pričakuje, da bodo z masovnim razpošiljanjem pričeli že v 3. četrtini letos.

In odštevamo do prve aplikacije v mobilnih telefonih.

0 komentarjev

Nove napovedi iz AMDja

več strani - V zadnjem času smo lahko priča pravemu bombardiranju z obljubami in napovedmi AMDja, ki se bo očitno nadaljevalo z vso srditostjo. Čeprav se je Radeon HD 2000 serija grafičnih kartic komajda znašla na policah trgovin, so AMDjevci na nedavni tiskovni konferenci poudarili, da se znotraj podružnice ATI povsem osredotočajo na splavitev "DirectX10+" grafičnih kartic v letu 2008, prav tako pa bi naj v naslednjem letu okusili sadove izboljševanja multi-GPU tehnologije. Po besedah podpredsednika ATIja bi naj v letu 2008 zagotovo uzrli tudi prve štirijedrne procesorje, izdelane v 45 nm proizvodnem procesu, ter nov vezni nabor za...

55 komentarjev

Asus s prilagodljivim prenosnikom

Daily Tech - Dandanes lahko v večini prenosnikov praviloma nadgradimo samo pomnilnik in trdi disk, saj se proizvajalci trudijo izdelati tem manjše in lažje izdelke, na račun česar trpi modularnost. Asus se je odločil, da bo šel za spremembo v drugo smer, zato je predstavil model C90, prenosnik, namenjen igričarjem.

Naprava temelji na sveži platformi Santa Rosa, lastniki pa lahko po izbiri vanjo poleg običajnih stvari vgradijo še grafično kartico (reža MXM), optični pogon in procesor, vse to brez posega v garancijo. Prenosnik tehta dobre 3 kilograme (vključno z baterijo, ki omogoča 4,5 ure dela) in je opremljen z bogato ponudbo periferije (med nadpovprečnimi lastnostmi so podpora 802.11n ter priključka eSATA in HDMI).

Izvorna novica.

21 komentarjev

Sedaj bomo pekli na domače CDje...

SiOL - ... so sklenili pri podjetju Anni iz Ljubljane ter pričeli izdelovat svoje CD-R medije. Ti so v celoti narejeni v Sloveniji, uporabljeni pa so materiali najboljše kakovosti. Pri Anniju pravijo, da bodo njihovi mediji presegali povprečno mejo kakovosti, cena pa bo nižja od konkurence. V prodaji bodo na začetku ponudili dva modela, Pisanka in Ultra (CDR, 2-48x), naslednje leto pa se nameravajo podati tudi v vode CD-RW in DVD medijev.

Njihov namen je prodreti na zahteven slovenski trg, zahodno in srednjo Evropo ter predvsem v države nekdanje Jugoslavije. Klik!

21 komentarjev

Gericomova prenosna zverina

Slo-Tech - Za tole novico se zahvaljujem Francu:

Podjetje Anni je za zahtevne slovenske uporabnike predstavilo prenosnik Gericom SuperSonic II, ki sodi po tehničnih zmogljivostih in opremljenosti v sam vrh ponudbe prenosnikov. Namenjen je uporabnikom, ki ne pristajajo na kompromise v zmogljivosti in opremljenosti na račun prenosljivosti, predvsem pa za svoje zahteve niso pripravljeni plačati gore denarja. Gericomov prenosnik SuperSonic je bil prvi prenosnik v Evropi z vgrajenim 1GHz procesorjem, sedaj pa ga nadomešča model Supersonic II, v katerega so pri Gericomu vgradili procesor Intel Pentium III (Tualatin) z 1.2 GHz, 512 MB delovnega pomnilnika in 30GB trdi disk. Za izris hitre 2D in 3D grafike na 14.1- palčnem LCD zaslonu z aktivno matriko skrbi ATI-jev grafični procesor M6P Radeon 32MB. Poleg disketne enote je vgrajena kombinirana 4x4x6x24 CD-RW enota, ki hkrati tudi bralnik DVD plošč. Za povezavo z omrežjem in internetom sta vgrajena omrežna kartica 10/100 Mbit in 56K V.90 modem. Na...

1 komentar

ATI ceni

X-Bit Labs - Očitno se je kanadski gigant končno zavedal pojma konkurenčnost (v retail marketu...) in se začel hitreje odzivati na tržne spremembe. Posledica tega je tudi nedavno znižanje cen, po katerih so njihove kartice postale zelo privlačne in predvsem ostra konkurenca Nvidiinim stvaritvam v spodnjem in srednjem razredu grafičnih kartic. Kaj pa višji razred? No, ATI zaenkrat nima ustreznega odgovora na GF2 Pro in Ultra, pa tudi v bližnji prihodnosti ne bodo mogli odgovoriti na NV20, saj je izzid Radeona 2 postavljen na poletje. Vseeno pa mislim, da se je ATI resno prebudil in bo že pripravil ustreznbe strategije. Namreč, gre za nedvomno največjega proizvajalca grafičnih kartic z ogromno močjo, le usmeriti jo morajo v pravo smer... Pa še nove priporočene cene:
  • ATI Radeon VIVO 64MB: $199!!!
  • ATI Radeon 32MB DDR: $149
  • ATI Radeon VE Dual Display 32MB DDR: $99
  • ATI Radeon 32MB SDR: $99

1 komentar