»

Microsoft predstavil Surface Laptop in Windows 10 S

Slo-Tech - Microsoft je predstavil novega člana svoje linije Surface, in sicer prenosni računalnik z neizvirnim imenom Surface Laptop. Gre za izdelek, ki se uvršča med hibridni prenosnik/tablico Surface Pro in prestižni Surface Book. Poleg Surface Laptopa je Microsoft predstavil še novo oskubljeno verzijo svojega operacijskega sistema Windows 10 S, ki teče na njem, a jo je mogoče nadgraditi v Windows 10 Pro. Pojdimo lepo po vrsti.

Surface Laptop ima na dotik občutljiv zaslon z diagonalo dolžine 13,5 palca in ločljivostjo 2256 x 1504. Tipkovnica Alcantra je enaka kakor na Surface Pro 4 in ni odstranljiva. V notranjosti tiktaka sedma generacija Intelovega procesorja (Kaby Lake), ima do 1 TB SSD-ja, podporo za USB 3.0 (a ne USB-C) in DisplayPort ter teoretično do 14,5 ur...

18 komentarjev

Microsoft: z Windows 10 Creators Update raje počakajte

Microsoft - Ne bi si mislili, da bomo kaj takega slišali iz Microsoftovih ust, a smo vendarle. Z najnovejšo posodobitvijo za Windows 10, ki je uradno izšla 11. aprila, čeprav je bila na voljo že nekaj dni prej, velja počakati. Tako je sicer med vrsticami, a zelo jasno dejal John Cable iz Microsofta.

Zadeva je namreč precej kompleksna. Posodobitev se vsem uporabnikom ne prikaže istočasno, temveč jo Microsoft najprej ponudi najnovejšim napravam, ki bodo verjetno delovale brez težav, medtem ko jo starejše naprave dobijo kasneje. Zapisano velja za avtomatično posodobitev prek Windows Update, medtem ko je povsod mogoče na silo sprožiti posodobitev.

In Microsoft slednjo možnost odsvetuje oziroma opozarja, da se utegnejo uporabniki soočiti z nekaterimi težavami. Zato Cable pravi, naj uporabniki raje počakajo, da jim sistem ponudi nadgradnjo, pa četudi bo to še...

45 komentarjev

Windows 10 Creators Update je že tu

Slo-Tech - Čeprav naslednja podverzija Microsoftovega operacijskega sistema Windows 10 Creators Update izide šele v torek, si jo lahko od danes prenese in namesti kdorkoli. Windows 10 verzija 1703, kakor se tudi imenuje Creators Update, je odslej na voljo prek običajnih kanalov, torej MSDN, TechNet, Media Creation Tool in Update Assistant.

Najlažja pot je prav uporaba slednjega, saj Windows 10 Update Assistant ob uporabi namesti Build 15063, ki nič drugega kot Creators Update oziroma bo to postal v torek. Vse, kar potrebujemo za uspešno namestitev, je zgolj nekaj klikov na gumbe Update in Next, pa bomo dobili svežo verzijo. Uporabimo lahko tudi Media Creation Tool, če želimo izdelati namestitveni medij za svežo namestitev.

O novostih, ki jih prinaša, smo že obširno pisali, zato le na kratko ponovimo. Dobili bomo prenovljen brskalnik Edge, Game Mode za...

74 komentarjev

Windows 10 Creators Update izide 11. aprila

The Windows Blog - Microsoft je potrdil, da bo Windows 10 Creators Update (verzija 1703, verjetno build 15063) uradno izšel 11. aprila, ko ga bodo lahko brezplačno pridobili uporabniki starejših verzij Windows 10. Čeprav Microsoft obljublja veliko nadgradnjo, tako zelo veliko novosti v njem vendarle ne bo. Omenjena verzija je uporabnikom programa Insiders že na voljo, zato lahko o njej povemo nekoliko več.

Ena največjih sprememb je zagotovo brskalnik Edge, ki je doživel konkretno grafično prenovo. Vrstica z zavihki prikazuje pomanjšan pogled okna, da se lažje orientiramo. Zavihke lahko odslej damo na stran s funkcijo, ki jih ne zapre, temveč pospravi na stran, dokler jih ne potrebujemo. Žal tam ostanejo le do zaprtja brskalnika, tako da jih kot zaznamke še ne moremo zlorabljati. Edge zna po novem brati e-knjige v formatu EPUB, ni pa jih še mogoče opremiti z...

38 komentarjev

Microsoft poleg aprilske potrdil še drugo letošnjo nadgradnjo Windows 10

Slo-Tech - Microsoft je na Ignite Australia potrdil, da drugo letošnjo nadgradnjo Windows dobimo še letos. Prva letošnja večja nadgradnja bo Windows 10 Creators Update, ki bo prispela aprila, pred iztekom leta pa bo sledila še ena. Spomnimo, da smo prvo nadgradnjo (November Update) dobili že novembra 2015, aktualno (Anniversary Update) pa avgusta lani. Windows 10 je izšel julija 2015.

O naslednji nadgradnji, kodno poimenovani Redstone 3, se je govorilo že dlje časa, sedaj pa so jo v Redmondu uradno potrdili. Ni še čisto jasno, kdaj bo izšla, bo pa to verjetno jeseni. Prav tako Microsoft še ni razkril imena. Vse to kaže, da bo Microsoft sočasno podpiral dve verziji, tako sta trenutno podprti November in Anniversary Update, bo tudi v prihodnje; uporabniki bodo imeli možnost...

17 komentarjev

Microsoftov Surface Studio se prodaja presenetljivo dobro

DigiTimes - Ko je Microsoft oktobra predstavil Surface Studio, smo dvakrat obnemeli. Prvič ker sta bila dovršena tako predstavitev kot sam izdelek, drugič pa ker je bila cena pogumno visoka. Najosnovnejši model, ki ima 8 GB pomnilnika, 1 TB velik hibridni disk, procesor Core i5 z 2,6 GHz in grafični čip Nvidia GeForce GTX 965M, stane 3000 dolarjev, z vgradnjo zmogljivejših komponent pa se cena povzpne prek štirih tisočakov. Bo prodaja stekla, so se spraševali skeptiki. Sedaj imamo odgovor, ki je še kako pritrdilen.

Microsoft je za prvo četrtletje dobavljivosti načrtoval za nišni izdelek zelo spodobnih 15.000 prodanih enot. Izkazalo se je, da so to število presegli za dvakrat, in sicer so jih prodali 30.000. To pomeni, da je čez...

56 komentarjev

Microsoftove novosti: novi Windows 10, Surface Studio, Dial in Book

Microsoft - Microsoft je danes v New Yorku organiziral veliko tiskovno konferenco, na kateri je predstavil programske, strojne in storitvene novosti, ki se obetajo v prihajajočih tednih in mesecih. Začnimo z Windows 10 Creators Update, kakor se bo imenovala nova večja posodobitev Windows 10, ki bo izšla v začetku prihodnjega leta. Microsoft drži besedo in nadgradnja bo za vse uporabnike Windows 10 brezplačna.

V njej bo veliko prenovo doživel legendarni Slikar, ki se bo imenoval Slikar 3D in bo poenostavil ustvarjanje v 3D. Uporabniki bodo lahko posneli več fotografij in jih spremenil v 3D virtualni model, spremenili 2D doodle v 3D sliko, izvozili objekte iz Minecrafta in tiskali v 3D. Slikar 3D ostaja slikar v svojem smislu, torej gre za preprosto orodje z omejenim...

77 komentarjev

Zaradi slabe prodaje telefonov razmah Windows 10 nekoliko za pričakovanji

vir: ZDNet
ZDNet - Microsoft je ob lanskem izidu Windows 10 smelo napovedoval, da bo do leta 2018 nov operacijski sistem živel na milijardi različnih naprav, saj ga lahko namestimo na vse od osebnega računalnika do mobilnega telefona, pa tudi HoloLens ali Surface. Sprva je kazalo, da se bo to tudi zgodilo, k čemur je izdatno pomagala tudi brezplačna nadgradnja z Windows 7 ali Windows 8, ki je na voljo še do 29. julija. Sedaj pa je Microsoft priznal, da tega mejnika bržčas ne bodo ulovili.

V uradni izjavi so zapisali, da je imel Microsoft z Windows 10 najuspešnejšo splavitev kateregakoli operacijskega sistema, saj ga aktivno (to pomeni na napravi, ki je aktivna vsaj enkrat mesečno) uporablja že več kot 350 milijonov uporabnikov. Windows 10...

120 komentarjev

Microsoft pokazal manjšega brata Surface 3

Slo-Tech - Microsoft je predstavil tablični računalnik Surface 3, ki je manjši, šibkejši in nekoliko cenejši brat Surface 3 Pro. Za 500 dolarjev ponuja 10,8-palčni zaslon z ločljivostjo 1920 x 1280, procesor Intel Atom X7-Z8700, 2 ali 4 GB pomnilnika ter 64 ali 128 GB velik SSD. Vse to so stlačili v 8,7 milimetra debel okvir, skupaj pa tablica tehta 620 gramov. Windows RT se poslavlja, novi Surface 3 ima polnokrvni Windows 8.1 z dodano enoletno naročnino na Office 365 z 1 TB prostora. Kamera zadaj ima osem milijonov točk, spredaj pa 3,5 milijona točk, po želji pa lahko vzamemo model s podporo za omrežja 4G/LTE.

V primerjavi s Surface 3 Pro je novinec nekoliko manjši in lažji, a ohranja prepoznaven in značilen videz linije Surface....

57 komentarjev

Microsoftovo četrtletje brez večjih presežkov

Microsoft - Izteklo se je drugo četrtletje v fiskalnem letu 2015 za Microsoft, ki je danes razkril svoje poslovne rezultate za minule tri mesece. Prihodki so v primerjavi s preteklim letom zrasli, dobiček pa je malo padel. Prodaja strojne opreme je bila Microsoftova najmočnejša karta, medtem ko je Windows razočaral.

V zadnjem kvartalu so prodali za 26,5 milijarde dolarjev blaga in storitev, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja pa se je zmanjšal za dva odstotka in je znašal 7,8 milijarde dolarjev. Glavni razlog za upad so stroški zaradi reorganizacije in nakupa dela Nokie, ki so čisti dobiček potisnili na 10 odstotkov nižjo raven kot lani, torej na 5,6 milijarde dolarjev.

Prodaja Surface 3 teče odlično, saj so prihodki iz te skupine (vse...

3 komentarji

Microsoft Surface Pro 3 namesto prenosnika

TechCrunch - Microsoft je danes v New Yorku predstavil svoj nov Surface Pro 3, ki ga reklamirajo kot tablico, ki lahko nadomesti vaš prenosni računalnik. Prvi vtisi o računalniku, ki bo stal od 800 dolarjev dalje in ga lahko naročite od jutri naprej, so pozitivni, čeprav bo treba na končno sodbo še nekoliko počakati.

Surface Pro 3 je najtanjši računalnik s procesorjem Intel Core, trdi Microsoft. V debelino meri vsega 9,1 milimetra, v ostalih dimenzijah pa 20,1 x 29,2 centimetra. Tehta 800 gramov, a je vanj Microsoft stlačil zavidljivo količino tehnologije in hitrosti. Dobimo ga lahko z različnimi procesorji Core i3, i5 ali i7 s 4 ali 8 GB pomnilnika ter od 64 do 512 GB prostora. Ima podporo za Bluetooth 4.0 in...

164 komentarjev

Microsoft je predstavil novo generacijo tablic Surface

Surface Pro 2 v skorajda nespremenjeni obliki

vir: The Verge
The Verge - Na današnji prireditvi v New Yorku so pri Microsoftu predstavili novo generacijo 10-palčnih tablic Surface. Videli smo torej Surface 2 in Surface Pro 2, ki v primerjavi s predhodniki nekatere detajle obdržita nespremenjene (diagonala, arhitektura procesorjev), medtem ko so druge detajle spremenili.

Predstavitev se je začela s Surface Pro 2. Povedali so, da so uporabniki prve generacije nad tablico zelo zadovoljni, a to ni pomenilo, da so počivali na lovorikah. Surface Pro 2 tako pričakovano uporablja Intelove procesorje Haswell, ki kljub višji zmogljivosti prinesejo še boljšo avtonomijo v primerjavi s prejšnjo generacijo, osnovano na arhitekturi Ivy Bridge. Rezultat naj bi bila 20 % višja zmogljivost, kar 50 % višja...

45 komentarjev