»

Pametni virusi v navideznih računalnikih ne tečejo

Slo-Tech - Raziskovalci pri preiskavah zlonamerne programske opreme čedalje pogosteje odkrivajo, da se ta v kontroliranih okoljih (navideznih računalnikih) sploh ne zažene, ker otežuje njeno analizo. Nekaj v ta namen uporabljenih tehnik smo že poznali, nekaj pa je povsem novih.

Eden izmed zlonamernih Wordovih dokumentov (Ursnif), ki vsebuje makro za sprožitev okužbe, preveri štiri dejavnike. Če vsebuje ime datoteke zgolj heksadecimalne znake (0-9, a-f, A-F) pred predpono, makro ne stori nič zlega. Raziskovalci namreč pogosto pred analizo preimenujejo viruse glede na njihovo zgoščeno vrednost SHA256 ali MD5, da imajo točen pregled nad tem, kaj teče. Hkrati makro preveri, koliko...

9 komentarjev

LG-jevi monitorji ugasnejo varnostni sistem UAC v Windows

Slo-Tech - Večji LG-jevi monitorji velike širine (recimo z zaslonom v razmerju 21:9) prinašajo programsko opremo, ki omogoči razdelitev zaslona na več segmentov (split screen), ki se obnašajo kot ločeni zasloni. Christopher Bachner je odkril, da omenjeni LG-jev program v Windows vnaša resno varnostno ranljivost: vsem programom omogoča, da se zaženejo z administratorskimi privilegiji.

Windows ima mehanizem UAC (User Account Control), ki ob vklopu poskrbi, da se programi zaganjajo z običajnimi privilegiji, četudi smo prijavljeni kot administrator. Kadar program zahteva višje privilegije, nas za dovoljenje povpraša pojavno okno. Očitno je imel LG težave z UAC, zato so se ga rešili z macolo. LG-jev program preprosto onemogoči UAC in od njegove namestitve se vsi programi...

21 komentarjev

VMwaru ušla izvorna koda

Poleg kode so ušla tudi elektronska sporočila.

Slo-Tech - Heker z vzdevkom Hardcore Charlie je že 8. aprila na Pastebinu objavil dele izvorne kode, ki naj bi pripadali VMwarovemu programu virtualizacijo ESX. Sedaj je VMWare uradno potrdil, da je objavljena koda resnično izvorna koda ESX, ki so jo ukradli kitajskemu paradržavnemu podjetju. Sicer gre za starejšo verzijo programa, ki pa je še vedno precej v rabi. Incident že preiskujejo.

ESX je je tako imenovani hipervizorski...

10 komentarjev

Izšel Solaris 11

Techworld - Dolgo časa je minilo od izida zadnje velike verzije na Unixu osnovanega operacijskega sistema Solaris. Verzija Solaris 10 je izšla daljnega leta 2004, ko je zanj skrbel še Sun. Vmes je Sun pohrustal Oracle (in ubil OpenSolaris), tako da sedaj slednji nastopa kot izdajatelj novih verzij. Verzija Solaris 11 Express, ki je bila neke vrsta generalka za prva enajstico, je izšla lani novembra, ta teden pa je Oracle izdal še pravi Solaris 11. Novosti je precej, v glavnem pa Oracle promovira večjo prilagojenost za oblake in tesnejšo integracijo z ostalimi Oraclovimi izdelki, kot so Database 11g, Fusion Middelware 11g, Enterprise Manager Ops Center (kratek pregled najpomembnejših izboljšav).

Oracle pravi,...

5 komentarjev

Vista že na MSDN

ComputerBase - Bolj kot se približuje datum izida Microsoftovega novega operacijskega sistema Vista, več je tudi novic o tej tematiki na spletu. Razvijalci, beta preizkuševalci in drugi partnerji si jo lahko prek MSDN-ja in TechNeta prenesejo že od včeraj, s čimer jim želi Microsoft dati priložnost svoje izdelke popolnoma pripraviti na Visto do njenega izida, kar se bo na Stari celini zgodilo 30. januarja. V zahvalo bodo vsem beta preizkuševalcem, ki so odkrili in javili vsaj enega hrošča, poslali veljaven CD-ključ, s katerim bodo lahko aktivirali in povsem legalno uporabljali Visto Business ali Ultimate. Žal to ne velja za člane programe Community Tech Preview, poroča

62 komentarjev

VMware ponuja brezplačno virtualizacijo

Slo-Tech - Podjetje Vmware je brezplačno ponudilo VMware strežnik, s katerim lahko znotraj obstoječega računalnika poganjate navidezne računalnike. S pomočjo Vmwareovih rešitev tako lahko znotraj svojega Windows sistema ustvarite virtualni računalnik v katerem teče Linux ali obratno.

Vmware je pred tem že ponudil brezplačen VMware Player (na voljo za okolje Linux in Windows), ki omogoča pogajanje virtualnih strojev od kjerkoli ter nekaj prednameščenih virtualnih strojev, med drugim tudi virtualni Ubuntu, pod Community Virtual Machines pa najdete še številne druge.

Od sedaj naprej boste lahko svoj računalnik nosili s seboj na USB ključku.

21 komentarjev