»

Prva obsodba zaradi hekerskega vdora in terorizma

Slo-Tech - Kosovski heker Ardit Ferizi je bil včeraj v ZDA obsojen na 20 let zapora, ker je vdrl v računalniški sistem manjše ameriške trgovske verige in izročil pridobljene podatke teroristični organizaciji Islamska država (ISIS). Dvajsetletni kosovski državljan je vdor izvedel lani, potem pa dobljene podatke prefiltriral in izločil tiste, ki so se nanašali na ameriške vojake in zvezne uslužbence. Skupno je šlo za več kot 1300 imen, elektronskih naslovov, domačih naslovov in telefonskih številk. Te je potem predal britanskemu hekerju Junaidu Hussainu, ki je bil vodja hekerskega oddelka ISIS-a in pomemben člen te organizacije. Hussaina je ameriška vojska zaradi tega lani v napadu z brezpilotnimi letali ubila.

Ferizija so aretirali...

30 komentarjev

Hekerski vdor v Yahoo prizadel 500 milijonov uporabnikov

Slo-Tech - Yahooju se je zgodila huda neprijetnost, saj so potrdili, da so hekerji v napadu pridobili podatke vsaj 500 milijonov uporabnikov, kar je eden največjih vdorov v zgodovini. Napad se je zgodil leta 2014.

V izjavi za javnost so zapisali, da so obstoj napada potrdili v nedavni preiskavi, ni pa jasno, zakaj je trajalo dve leti, da so napad raziskali in o njem obvestili javnost. Varni so ostali "nezaščitena" gesla in bančni podatki, ki so bili shranjeni na ločenem, neprizadetem sistemu, so pa hekerji odnesli imena, elektronske naslove, telefonske številke, datume rojstva, zaščitena gesla (večidel zgoščena z bcryptom),...

22 komentarjev

Dokumente iz Mossack Fonsece naplavil hekerski vdor

Slo-Tech - Več kot 2,6 TB dokumentov o sumljivih poslih strank panamske odvetniške pisarne Mossack Fonseca, ki jih je nemškemu Süddeutsche Zeitungu posredoval neimenovani vir, naj bi po zatrjevanju odvetniške pisarne razgalil hekerski vdor in ne klasičen žvižgač. Ali to drži ali ne, je težko soditi, dejstvo pa je, da so imeli katastrofalno zavarovan informacijski sistem. Že bežen pogled razkriva, da je njihova programska oprema obstala v preteklosti.

Na njihovem strežniku teče verzija WordPressa izpred poldrugega leta (WordPress 4.1), če sodimo po verziji datoteke autosave.js. Za dostop do elektronske pošte so uporabljali Microsoftov Outlook Web Access iz leta 2009, portal za stranke pa poganja Drupal 7.23 iz leta 2013. To je tista...

39 komentarjev

Anonymous grozi Islamski državi, ta se ne vznemirja

Slo-Tech - O hekerski skupini Anonymous že nekaj časa nismo pisali, sedaj pa so spet opozorili nase. Že v preteklosti niso napadali le političnih tarč (npr. NATO in ameriške vlade), temveč tudi strani z otroško pornografijo in domnevno celo mamilarske kartele, zato ni presenetljiva napoved, da se bodo lotili Islamske države. Po pariških samomorilskih napadih so namreč začeli operaciji #opISIS in #opParis, v sklopu katerih bodo izvajali internetne napade proti Islamski državi. Gre za okrepitev akcije, ki jo je Anonymous napovedal že februarja po masakru na uredništvu tednika Charlie Hebdo.

Kako točno bo to videti, si je težko predstavljati. Anonymous sicer trdi, da so doslej uspeli doseči umaknitev več kot 5500 računov na Twitterju, ki so pripadali pripadnikom ali simpatizerjem Islamske države....

42 komentarjev

Aretiran soustanovitelj Silk Roada 2.0

FBI - Skoraj točno leto dni po aretaciji Rossa Ulbrichta, ki je vodil spletno stran Silk Road za prodajo in nakup prepovedanih predmetov in snovi na internet, so aretirali tudi 26-letnega skrbnika naslednice Silk Road 2.0. Slednja se je na internetu pojavila že dober mesec po zaprtju originalne strani in tedaj smo se spraševali, ali gre za limanice ali resnično stran. Očitno je šlo za resen poizkus.

FBI je aretiral Blaka Benthalla, ki je bil na internetu poznal z vzdevkom Defcon, in je skušal (ter v veliki meri) uspel ponovno aktivirati stran Silk Road. Obtožen je prekupčevanja z mamili, vdora v računalniški sistem, ponarejanja osebnih dokumentov in pranja denarja. Grozi mu dosmrtna ječa, a če bo obsojen, bo dosojena kazen bržkone krajša.

Benthall naj bi se strani pridružil decembra lani,...

8 komentarjev

Zaradi vdora odstopil izvršni direktor Targeta

Forbes - Zaradi hekerskega vdora v računalniški sistem tretje največje ameriške trgovske verige Target, v katerem so napadalci uspeli pridobiti več kot 40 milijonov številk kreditnih kartic in 70 milijonov osebnih podatkov strank in povzročili več milijonov dolarjev škode, je danes odstopil Targetov izvršni direktor Gregg Steinhafel.

Iz podjetja so sporočili, da so po dolgih pogovorih ugotovili, da je čas za zamenjavo za krmilom podjetja. Steinhafel zato odstopa z vseh svojih funkcij, tj. mesta izvršnega direktorja, predsednika podjetja in predsednika upravnega odbora. Vodenje podjetja bo začasno prevzel dosedanji finančni direktor John Mulligan, upravni odbor pa bo vodila Roxanne S. Austin, ki je njegova članica. Novega...

3 komentarji