»

Čipovja za P4

X-Bit Labs - Na x-bit labs so naredili test čipovij za Pentium4, ki podpirajo 533 megaherčno vodilo. Za test so bili zato primerni naslednji čipseti:
- Intel 850E;
- Intel 845E;
- Intel 845G;
- SiS645DX in
- VIA P4X333.

Sicer so izpustili VIA P4X266E, toda razlog je dober: trenutno še ni matične plošče na tržišču, ki bi ta čip vsebovala. [:D] Test je precej obsežen in zelo pregleden, tako da ga priporočam vsem, ki mislite kupovati P4. Tukaj.

0 komentarjev

Odigitalen Hong Kong

Newsbytes - Medtem, ko na slahsdotu pišejo o naši oh in sploh informirani, informatizirani, online in nasploh omreženi vladi, pa nas Hong Kongovci prehitevajo po odstavnem pasu. Reci inu piši, leta 2003 bodo začeli uvajati osebno izkaznico, temelječo na 'smart card'. Kot možnost pa se bodo na njej nahajali tudi drugi podatki: knjižnična izkaznica, vozniška, elektronska denarnica... Klik! Me prav zanima, kdaj bom Ljubelj prestopil na tak način, kakršen se uporablja pri kontroliranju kart na smučiščih?

7 komentarjev

Ta teden P4M266, P4X266A naslednji mesec

DigiTimes - VIA namerava ta teden izdati svoje Pentium 4 podpirajoče čipovje P4M266, medtem ko bi naj se dejanske matične plošče s tem čipovjem pojavile nekje sredi decembra.
Poleg teg namerava VIA tudi predstaviti P4X266A, nadgrajeno verzijo P4X266 čipovja kasneje v novembru. Čipovje naj bi imelo 10-15 % boljše zmogljivosti kot P4X266. S to nadgrajeno verzjo namerava VIA obdržati vodstvo v zmogljivostih, saj je se je SiS645 plošča obnesla še bolje kot Intelovo na RDRAMu sloneče 850 čipovje v mnogih testih. Več o tem tu.

0 komentarjev

Za vse VIA+Intel ljubitelje

Acid Hardware - Saj vem, da je to nasprotujoč si pojem. VIA, ki jo Intel toži v treh državah (Veliki Britaniji, Nemčiji in na Kitajskem; Hong Kong) zaradi kršitve Pentium 4 patenta, ni v ravno najboljših odnosih s tožnikom. Amapak govorim o povezavi, ki je (vsaj meni) zelo privlačna. To pa je Pentium 4 procesor (ki mu cena vztrajno pada) in VIA P4X266 čipovje, ki podpira DDR pomnilnik. Vprašanje je le še katero matično ploščo vzeti.
Tu je odgovor. Namreč gre za test dveh P4X266 matičnih plošč. Obe sta bolj tako-tako. Prva je Shuttle AV40R druga pa ACorp 4VPX266A. Poglejte si.

0 komentarjev

Hud boj

X-Bit Labs - Zadnjih par dni sem se posvečal bolj grafičnim karticam in novi strojni opremi. Zato sem vam pozabil poročati o pomembnih dogodkih na področju računalniških korporacij.
VIA je kljub Intelovemu nasprotovanju vseeno izdala VIA P4X266 čipovje. Če se še spomnite, to je čipovje, ki podpira DDR pomnilnik in Pentium 4 procesorje. Problem je, ker ima Intel v rokah vse licence okrog P4. Od procesorjev samih in patentov v njih do raznih čipovij vse je njegovo. Intel bi sam rad izdal DDR P4 čipovje (SDRAM P4 čipovje je že izdal; Brookdale), a ga ne sme, ker ga veže pogodba z Rambusom, proizvajalcem RDRAM-a. V pogodbi je jasno napisano, da Intel ne sme izdati DDR P4 čipovja za določen čas po izdaji P4 procesorja.
Ampak, to so že vse zelo stare novice. Novejše so, da je Intel začel z gonjo proti Vii. Jasno, tožijo zardi kraje patenta v primeru P4X266 čipovja. Via je odgovorila v stilu "Intel nič ne dela, razen, da se toži" in mu vrnila s tožbo o kršitvi Via C3 patenta. Intel je zdaj popolnoma...

0 komentarjev

Saga o VIA P4X266 se bliža koncu

X-Bit Labs - Čeprav so zadnja poročanja o VIA P4X266 in o njegovih težavah zaradi neuradne licence povzročile kar nekaj prepiha, pa je marsikateri veliki proizvajalec matičnih plošč ostal hladen. Problem ni v tem, ker vi bil nabor P4X266 slab, ampak Intel sam. Intel je velikim proizvajalcem matičnih plošč, ki si veliko obetajo od prodaje P4 plošč, zapovedal, da jih bo nehal podpirati, če podprejo P4X266 nabor. Seveda se je velika večina raje odločila za prijaznejše odnose z Intelom in se raje odpovedala P4X266. Če so veliki odpovedali poslušnost, potem se bo gotovo dalo prepričati male ali srednje velike proizvajalce. Le-ti se raje zanimajo za zaslužek, kot za dobre stike. VIA je šla še korak dalje in malim ter srednje velikim proizvajalcem povedala, da bo prevzela vsako odgovornost, če bodo slučajno imeli probleme z naborom P4X266. Seveda pa je marsikaj odvisno tudi od Viine iznajdljivosti. Nekje sem bral, da ima S3 uradno licenco, medtem ko je VIA nima. Kljub vsem prepričevanjem, da je S3 del...

0 komentarjev

VIA bo izdala P4 čipovje

X-Bit Labs - V kratkem bo VIA izdala novo čipovje za Intel Pentium 4 procesor, s podporo DDR SDRAM-u. Kot sem vam že omenil, je bilo P4X266 čipovje pripravljeno že konec marca. Problem je bil samo, ker Intel ni dal VII licence za prodajo. VIA se je takrat odločila, da bo počakala. Kar je bila takrat zelo pametna odločitev. Pentium 4 procesorji so bili še vedno dragi in strašansko nepriljubljeni. Sedaj, ko je Intel znižal cene svojim lepotcem, je situacija drugačna. Zato se je VIA odločila, da bo vseeno izdala čipovje. Po njenem mnenju naj bi imela pravico za to, ker je, po tem ko je ta podpisal pogodbo o sodelovanju in izmenjavi tehnologij z Intelom, prevzela S3. Ker je ta s prevzemom postal del nje, lahko VIA uporablja vse dogovore, ki jih je S3 sklenil.
Še vedno se mi pa zdi čudno, zakaj izdati čipovje za P4 procesor na DDR pomnilniku. P4 upraviči svojo ceno le po RDRAM pomnilnikom; z DDR SDRAM je enako, kot če bi uporabljal SDRAM. Mogoče pa je VIA našla kakšno inovativno rešitev tega...

2 komentarja

Podrobnosti o Crushu

Rolo-Tech - Zadnje dni je v centru pozornosti Nvidiino Crush čipovje, ki obljublja kar nekaj bombončkov za zelo zelo nizko ceno. V napovedih na različnih straneh ste mogoče zasledili tudi nasprotujoče si podatke ( brez skrbi, ti na Slo-Techu so bili točni [:))]), saj Nvidia še ni objavila uradnih specifikacij. Na Rolo-Techu so se pridružili množici in objavili svoj članek s specifikacijami Crusha, za katere seveda trdijo, da so popolnoma točne. Presodite sami...

0 komentarjev