»

Evropska komisija umaknila sporni predlog glede omejitve odprave gostovanja na 90 dni letno

Slo-Tech - Evropska komisija je uvidela, da je prvi predlog o omejitvah pri ukinitvi gostovanja v tujih mobilnih omrežjih, s katerimi je želela zagotoviti pošteno rabo, obupen. Po tem predlogu bi imel vsak naročnik na voljo le 90 dni gostovanja letno (a le 30 zaporednih koledarskih dni!), kar bi zadoščalo za turistične obiske v tujini, povsem neuporaben pa bi bil tak režim za vse, ki se v tujini nahajajo dlje - za v tujino napotene delavce, profesorje in študente na študijskih izmenjavah, tedenske migrante in druge. Evropska komisija bo pripravila nov, drugačen predlog.

Na nedomišljenost predloga je prva in najglasneje opozorila evropska potrošniška organizacija Beuc....

77 komentarjev

Evropski ministri podprli odpravo mobilnega gostovanja

Heise - Evropski ministri so danes na zasedanju v Luksemburgu podprli dogovor o ukinitvi mobilnega gostovanja, ki so ga junija sklenili Evropski parlament, Evropska komisija in Evropski svet. S 15. junijem 2017 bo ukinjeno mobilno gostovanje v državah EU. To pomeni, da operaterji pogovorov, sporočil in prenosa podatkov v tujih omrežjih ne bodo smeli zaračunavati dražje kot v domačem omrežju. Ministri so predlog sprejeli brez razprave, s čimer je padla še zadnja potencialna ovira za ukinitev gostovanja.

Do junija 2017 pa se bodo še naprej zniževale cene. Aprila prihodnje leto bo maksimalni pribitek na nacionalno ceno za gostovanje padel na 0,05 evra za minuto...

32 komentarjev

Evropska komisija si bo prizadevala za enoten evropski digitalni trg

Europa.eu - V Evropski uniji imamo enotni trg, ki omogoča neovirano gibanje ljudi, blaga, storitev in kapitala prek državnih mej, izjem pa je sorazmerno malo (zlasti regulirani in trošarinski izdelki). Paradoksalno je digitalni trg, ki ima najmanj fizičnih omejitev, eden izmed najbolj fragmentiranih. Založniki in drugi imetniki intelektualne lastnine so pač ugotovili, da je donosneje, da vsebine prodajajo ločeno v 28 državah pod različnimi pogoji, namesto da bi jih po enotni ceni pod enotnimi pogoji ponudili na enotnem trgu. Evropska komisija je zavzela javno stališče in predstavila prioritete v tem mandatu, s katerimi želijo odpraviti fragmentacijo trga digitalnih vsebin.

Komisija je opredelila tri glavna področja, na katera se bo osredotočila in jih z ukrepi poskusila...

11 komentarjev

Konec 2015, konec gostovanja

Evropski parlament - Evropska komisija se trudi ukiniti mobilno gostovanje, ki predstavlja eno izmed največjih preprek pri povezljivosti Stare celine. Evropske države so v povprečju majhne, prestop državne meje pa pomeni zamenjavo mobilnega omrežja, kar se na računu pozna z bistveno višjo ceno. Komisija je že lani pričela postopke za ukinitev gostovanja in uvedbo enotne tarife, ki predstavlja naslednji korak po prisilnem zniževanju najvišjih cen gostovanja, ki se znižajo vsako leto 1. julija.

Operaterji nad to idejo seveda niso navdušeni, kar je eden izmed razlogov za odmikanje tega cilja. EU je sprva želela gostovanje odpraviti še letos - letos so volitve v parlament - pa ji...

61 komentarjev

EU bo odpravila mobilno gostovanje in povečala povezanost

Europa.eu - Nadaljujejo se prizadevanja Evropske komisije, da bo Evropo spremenila v povezano celino. Po sramežljivih marčevskih napovedih o ukinitvi mobilnega gostovanja in poenotenju cene mobilnih storitev pri posameznem operaterju ne glede na lokacijo in precej odločnejši avgustovski izjavi, je Evropska komisija včeraj sprejela doslej najambicioznejši načrt v tej smeri. Če bo šlo vse po načrtih, bodo že prihodnje leto gostovanje in višje tarife za pogovore v tujini postalo postali preteklost. Komisija želi poleg odprave pojma gostovanja postaviti še enostavnejša pravila, ki bodo v pomoč podjetjem pri širjenju prek državnih meja, zaščito omrežne nevtralnosti v Evropi in odpravo premij za mednarodne telefonske klice znotraj EU. Poglejmo podrobneje.

Uvedli bi enotno...

56 komentarjev

Bruselj se trudi za ukinitev mobilnega gostovanja v EU

The New York Times - Konec maja je Evropska komisija iznenada napovedala, da si želijo odpraviti pojem gostovanja v mobilnih omrežjih. Evropa je pač povezana in postaja superdržava, zato res nima smisla, da nas mobilno telefoniranje iz sosednje države stane bistveno več kot iz domače. Pravzaprav bi moralo stati enako, so tedaj ugotavljali. Vse skupaj se je zdelo zelo idealistično, a evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes pelje načrt naprej kljub nasprotovanju operaterjev. Časa pa je malo.

Komisija namreč načrtuje, da bi gostovanje odpravili do 30. junija prihodnje leto. To ni naključen datum, saj se prihodnje leto izteče mandat trenutni zasedbi evropskih...

69 komentarjev