»

Kitajska: sateliti SpaceX so se skoraj zaleteli v vesoljsko postajo

Slo-Tech - Kitajska se je uradno pritožila pri Združenih narodih, da se je morala njena vesoljska postaja dvakrat umikati satelitov SpaceX, sicer bi trčili. Kakšne posebne moči v tem primeru ZN sicer nimajo, a Kitajska vseeno zahteva, da opomnijo države podpisnice sporazuma o vesolju, naj se ga tudi držijo.

Kitajci trdijo, da sta bila incidenta dva. Prvi se je zgodil 1. julija letos, ko je satelit Starlink-1095 na višini 382 kilometrov letel tako blizu kitajske vesoljske postaje, da je ta morala izvesti manever za umik. Drugi incident sega v 21. oktober 2021, ko je satelit Starlink-2305 povzročil enako situacijo. Ker je satelit spreminjal orbite, je bilo še teže načrtovati in izvesti umik. Oktobra so bili na vesoljski postaji tudi trije kitajski astronavti.

SpaceX kani v vesolje poslati 12.000 satelitov, ki bodo v nizkih orbitah dostavljali internet svetu. Trenutno je v orbiti skoraj 2000 njihovih satelitov, kar je približno toliko kot vseh ostalih satelitov skupaj. Visoko število predmetov...

39 komentarjev

Starlink bo povezoval Microsoftove nove premične podatkovne centre

Microsoft - V Microsoftu so razkrili svojo inačico premičnega podatkovnega centra za rabo v odmaknjenih krajih, Azure Modular Datacenter, ki bo za zvezo s civilizacijo uporabljal satelite podjetij SpaceX in SES.

Potapljanje strežnikov v morje očitno ni edina Microsoftova veja razvoja mini podatkovnih farm, kajti podjetje je predstavilo Azure Modular Datacenter (MDC), za transportni kontejner veliko kompaktno mobilno rešitev, ki jo je mogoče prepeljati kamorkoli, kjer se nenadoma pojavijo potrebe po hitrem in zanesljivem dostopu do Azurovega oblaka. Kot primere navajajo vojaške, humanitarne in industrijske operacije, kot je rudarstvo. V ta namen je Azure MDC zaščiten pred vročino, vlago in radijskimi motnjami. Trenutno še ni čisto jasno, kakšna natančno je njegova zmogljivost, kot tudi ne cena, saj je ta hip še v preizkušanju v ameriški vojski in pri nekaterih drugih strankah.



Seveda še zdaleč ne gre za prvi premični podatkovni center, saj imajo svoje še lep čas IBM, HP in drugi. Bo pa...

10 komentarjev

SpaceXov satelitski internet že prihodnje leto?

Tovorni prostor v konici Falcona 9, natrpan s 60 sateliti. Vir: Flickr

vir: Space News
Space News - Predsednica in COO podjetja SpaceX, Gwynne Shotwell, je na srečanju z novinarji povedala, da bodo ponudbo širokopasovnih povezav s pomočjo svojega satelitskega sistema Starlink začeli tržiti že sredi leta 2020. Gre za bodočo konstelacijo več deset tisoč satelitov v nizki orbiti, ki bodo navzdol žarčili internetno povezavo. Ideja je, da bi s takimi povezavami opremili kraje na zemlji, kamor sicer ne bi imelo smisla vleči običajnih povezav.

Podjetje je do sedaj uspešno utirilo 55 satelitov, na krovu Falcona 9 jih je letošnjega maja sicer poletelo 60, a so s tremi takoj po utirjenju izgubili povezavo, dva pa so s pomočjo potisnikov namenoma poslali na zgorevanje nazaj v zemeljsko atmosfero, da bi preizkusili oz. demonstrirali možnost njihove deorbitacije. Večina od preostalih zdaj kroži na razdalji 550 km od Zemlje in že opravlja svoje delo. To je včeraj s tvitom, ki je potoval v vesolje in nazaj, potrdil tudi Elon Musk.

Preden bodo njihove stranke prihodnje leto zares začele...

32 komentarjev

Raketa Ariane 5 po poldrugem desetletju prvič zatajila

Slo-Tech - Ena najzanesljivejših raket Ariane 5, ki vse od leta 2002 na 82 poletih ni doživela neuspeha pri prevozu tovora v vesolje, je ta teden zatajila. V sredo ponoči so z izstrelišča Kourou v Francoski Gvajani v orbito poslali raketo, ki je prevažala telekomunikacijski satelit SES-14 istoimenskega podjetja in Eutelsatov Al Yah 3. Deset minut po vzletu so izgubili stik z raketo in sprva je kazalo, da je tovor izgubljen. Čez nekaj ur...

11 komentarjev

SpaceX izstrelil vojaški satelit, ki je izginil

Slo-Tech - V nedeljo zvečer po lokalnem času je SpaceX v vesolje poslal satelit Zuma, ki bi moral naloge opravljati za neimenovano ameriško agencijo. Misija je bila tajna, zato podrobnosti o satelitu niso znane, prav tako pa SpaceX ni prenašal celotne izstrelitve. To za izstrelitve vojaških in podobnih satelitov ni nič nenavadnega, je pa tudi v takšnih primerih SpaceX kasneje običajno objavil, da je izstrelitev uspela. To pot pa nič. Oglasil se ni niti proizvajalec satelita Northrop Grumman. Kmalu so se začele širiti informacije, da je šlo nekaj hudo narobe. Po poročanju Bloomberga naj bi Zuma treščil nazaj na Zemljo.

Zuma je v orbito poletel na raketi Falcon 9. Prva stopnja, ki smo jo lahko spremljali v neposrednem prenosu, je...

26 komentarjev

SpaceX prvikrat pristal z rabljeno kapsulo Dragon

NASASpaceFlight.com - Včeraj je v Pacifik blizu mehiške zvezne države Baja California čofnila tovorna kapsula Dragon, s katero je SpaceX na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) kot že večkrat pred tem peljal tovor. Zgodba je pomembna zato, ker je to prva tovorna kapsula Dragon, ki so jo uporabili drugič. Prvič je letela septembra in oktobra 2014. Podobno kot je SpaceX letos že pokazal, da lahko uporabi rabljeno raketo Falcon, je sedaj demonstriral, da tudi tovorne kapsule brez težav letijo večkrat. S tem je SpaceX pokazal, da je mogoče večkrat uporabiti praktično vse pomembne dele, ki jih potrebujemo za prevoz tovorna na ISS. S tem se odpirajo vrata k bistveno cenejšemu vesoljskemu transportu, saj je po Space Shuttlih to prva rabljena kapsula,...

29 komentarjev

Amazonov Bezos bo letno investiral vsaj milijardo lastnega denarja za osvajanje vesolja

The New York Times - »Če uspemo poceniti pot v vesolje, se bodo podjetniki strgali z verig. In zgodilo se bo to, kar se dogaja v svetu interneta zadnjih 20 let.« Tako prvi mož Amazona Jeff Bezos, ki je včeraj napovedal, da bo vsako leto prodal vsaj za milijardo dolarjev lastnih delnic spletnega trgovca. Denar pa bo namenil svojemu podjetju vesoljskemu podjetju Blue Origin, ki ima podobne ambicije kot SpaceX Elona Muska.

Tudi Bezosovo podjetje naslednji korak v osvajanju vesolja vidi v razvoju raket za večkratno uporabo. Vendar so Bezosovi megalomanski načrti za odtenek drugačni od Muskovih. "Naša vizija je vesoljska industrija. Torej milijoni ljudi, ki delajo v vesolju," ambicij ne skriva Bezos. Zato želi iz Blue Origina v prvi vrsti...

7 komentarjev

SpaceX se je vrnil v velikem slogu

Slo-Tech - Po lanski nesreči je SpaceX ponovno začel leteti s svojimi raketami. Včeraj so v 625 kilometrov visoko orbito poslali 10 satelitov sistema Iridium, prvo stopnjo rakete pa so za ponovno uporabo varno pripeljali nazaj na plavajočo ploščad. Kot kaže, so uspešno popravili težave z raketo Falco 9, ki je lani povzročila precej škode. Za nesrečo je bil kriv rezervoar s helijem, ki je med polnjenjem počil.

Po neuradnih podatkih želi SpaceX letos opraviti 27 izstrelitev, a bo že vse nad 20 uspeh. V SpaceX-u namreč velja enostavna matematika - z izstrelitvami služijo denar, z neuspešnimi izstrelitvami pa ga zapravljajo. Od prvega poleta leta 2010 do danes je Falcon 9 poletel 27-krat, Musk pa je optimistično napovedal, da bodo do...

11 komentarjev

Škoda zaradi izgube Amosa-6 200-milijonska, odškodnino terjajo tudi od SpaceX-a

Slo-Tech - Ko je SpaceX minuli teden doživel hudo nesrečo, v kateri jim je na vzletni ploščadi še pred izstrelitvijo razneslo raketo Falcon 9 skupaj s tovorom (satelit Amos-6), so se številni takoj vprašali, koliko bo vse to stalo. Številke so sedaj bolj znane, še vedno pa ni jasno, kdo bo vse to plačal.

Izraelsko podjetje Spacecom, ki je imelo v lasti satelit Amos-6, si bo škodo poskušalo povrniti. Izraelci so povedali, da so imeli satelit zavarovan, zato si od obetajo 200 milijonov dolarjev odškodnine, kolikor je bil satelit vreden. Za satelit je v resnici odgovoren Israel Aerospace Industries (IAI), ki je skrbel za njegovo izgradnjo in utirjenje. To podjetje v lasti izraelske države ima satelit zavarovan vse do trenutka izstrelitve, torej tudi prevoz in pripravo izstrelitev, zato si od zavarovalnice obetajo 200 milijonov dolarjev, ki jih bodo izplačali Spacecomu.

Poleg...

5 komentarjev

SpaceX bo le uporabil obnovljeno raketo

Slo-Tech - SpaceX za ponovno uporabo že nekaj časa uspešno lovi rakete, ki v vesolje vozijo satelite in drug tovor, a nobene izmed njih ni še dejansko vnovič uporabil. V skladišču se jih je nabralo že šest, še nekaj pa je takih, ki na Zemljo niso padle povsem kontrolirano. Sedaj smo končno dobili oprijemljivejše informacije, kdaj in katero raketo bo ponovno poslal v vesolje. To bo raketa, ki je 8. aprila letos proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) ponesla tovorno kapsulo Dragon, sama pa uspešno pristala na plavajoči ploščadi.

Naročnik, ki bo zadovoljen s to raketo, je luksemburško podjetje SES, ki ima v vesolju obsežno konstelacijo satelitov. Proti koncu leta bo reciklirani Falcon 9 za SES v orbito ponesel 5,3-tonski...

26 komentarjev

Povratek rakete tudi za SpaceX še ni rutinski

Slo-Tech - Po treh zaporednih uspešnih povratkih prve stopnje rakete Falcon 9 je SpaceX po včerajšnji izstrelitvi raketo izgubil, kar opozarja, da je vračanje in ponovna uporaba rakete še vedno eksperimentalen postopek. SpaceX je včeraj 16.29 uri po slovenskem času z izstrelišča Cape Canaveral v orbito poslal dva komunikacijska satelita (117 West B in ABS-2A) za podjetji Eutelsat in Asia Broadcast Satellite.

Utirjenje satelitov je bil primarni cilj, ki je brezhibno uspel, vrnitev rakete pa zgolj sekundarni, eksperimentalni cilj, saj je postopek še vedno v razvoju. Za primerjavo: SpaceX-u je uspelo raketo vrniti štirikrat od devetih poizkusov, pri čemer so bili uspešni že v vseh možnih kombinacijah (na kopno in ploščad, iz visoke ali nizke orbite). To pot na plavajočo ploščad ni šlo po načrtih.

...

22 komentarjev

Raketa Falcon 9 po izstrelitvi uspešno pristala na morju!

Slo-Tech - SpaceX je včeraj proti mednarodni vesoljski postaji (ISS) izstrelil tovorno kapsulo Dragon, ki jo je z Zemlje ponesla raketa Falcon 9. V petem poizkusu je SpaceX uspel doseči popolnoma kontroliran pristanek rakete na plavajoči ploščadi, kar odpira pot do raket, ki jih je mogoče uporabiti večkrat.

Rakete za enkratno uporabo so potratne, kar je bil tudi eden izmed razlogov za zaključek programa Space Shuttle. Brez stopenjskih raket v vesolje pač ne moremo, a lepo bi bilo, če bi lahko prve stopnje ponovno uporabili, za to pa morajo pristati v enem kosu. SpaceX razvija raketo Falcon 9, ki je sposobna tudi tega.

Prvi uspešen poskus je bila izstrelitev lanskega januarja, ko se je Falcon 9 na zemljo vrnil, a ne najbolj nadzorovano ("trd" pristanek...

20 komentarjev

SpaceX uspešno izstrelil satelit, povratek rakete manj uspešen

Slo-Tech - Po tednu dni prestavljanja je SpaceX danes ponoči vendarle izstrelil raketo Falcon 9, na kateri je satelit, namenjen za geostacionarno orbito. Povratek prvostopenjske rakete na ladjo pa je bil po pričakovanjih neuspešen, čeprav je SpaceX decembra takšno raketo že kontrolirano vrnil na kopno.

Glavna naloga misije je bila seveda v vesolje poslati telekomunikacijski satelit za podjetje SES, kar jim je tudi uspelo. Ne sicer v prvo, ampak šele v petem poizkusu. Prvikrat bi bili morali poizkusiti že 24. februarja, pa so zaradi težav s črpanjem tekočega kisika izstrelitev odpovedali. Podobno se je zgodilo še štiri dni pozneje, še dva poizkusa pa so odpovedali enkrat zaradi kombinacije težav in enkrat zaradi neprimernega vremena.

Za razliko od prejšnjih uspešnih izstrelitev to pot potrebujejo...

6 komentarjev

SpaceX-u je uspelo, prvostopenjska raketa uspešno pristala!

Slo-Tech - Včeraj ponoči je raketa Falcon 9 podjetja SpaceX v orbito izstrelila 11 satelitov, potem pa se je njena prva stopnja nadzorovano vrnila na Zemljo. To je bil že dlje časa cilj ekipe SpaceX, saj to odpira pot k ponovni uporabi prve stopnje rakete, kar lahko bistveno zniža stroške poletov v vesolje. Doslej so se namreč te rakete po izpraznitvi večidel nekontrolirano odvrgle nazaj na Zemljo. Ena redkih izjem je tudi New Sheppard, ki ga razvija Blue Orgin in je minuli mesec po testnem poletu uspešno pristalo, a so bile tu višine precej manjše. SpaceX-ov Falcon 9 pa se je vrnil z večje višine, ob večjih hitrosti in to povsem nadzorovano, saj je izvajal kontrolirane manevre po ločitvi (in se ni zgolj obrnil proti Zemlji).

...

93 komentarjev