»

Windows bo znal pravilno brati Linuxove besedilne datoteke

Tega ne bo več

Microsoft - Ena izmed stvari, ki jih Windows počne pravilneje od Linuxa in MacOS-a, je zaključevanje vrstic v tekstovnih datotekah. Ironično je prav to razlog, da v privzetem urejevalniku golega besedila Beležnici tekstovne datoteke teh dveh operacijskih sistemov niso videti lepo. V Beležnici je vsebina teh datotek stisnjena v eno vrstico. Razlog je nekompatibilnost znakov za novo vrstico. In to se bo v novi verziji Windows z novo Beležnico spremenilo.

Na pisalnih strojih je bilo treba za prehod v novo vrstico storiti dvoje. Treba se je bilo premakniti na začetek vrstice, kar označuje ukaz CR (carriage return), potem pa je bilo treba papir prestaviti za eno vrstico, kar stori ukaz LF (line feed). Zato Beležnica in Windows nasploh še danes vrstice zaključujeta s tema ukazoma - na koncu...

48 komentarjev

Mozillin Quantum bo zamenjal Gecka

Slo-Tech - Mozillin brskalnik Firefox trenutno teče na pogonu Gecko, ki je letos dobil pomembno izboljšavo: Electrolysis je končno prinesel več procesov, tako da ima vsak zavihek svojega. S tem pa se je obdobje velikih sprememb v Firefoxu šele začelo, saj bomo prihodnje leto dobili čisto nov pogon z imenom Quantum. Res Mozilla že razvija drugi pogon Servo, ki je letos zlezel v nightly, a to je razvijalski projekt, medtem ko bomo Quantum že zelo kmalu dobili v produkcijsko verzijo.

Quantum naj bi izkoriščal moderno strojno opremo, kjer je ključna beseda paralelizem. Od pametnih telefonov do osebnih računalnikov, dandanes imajo vse naprave dve, štiri ali še več procesorskih jeder. Temu mora slediti tudi moderna programska oprema, če naj strojno učinkovito izkoristi. Pomemben vir računske...

64 komentarjev

Mozilla pripravila prvo verzijo brskalniškega pogona Servo

Slo-Tech - Mozilla je držala obljubo in nov pogon za brskalnike Servo pripeljala do prvih verzij, ki so primerne za preizkušanje javnosti. Servo je namreč prispel do tako imenovanega Nightly build stadija, kar pomeni, da ga lahko preizkuša vsakdo, čeprav se bodo za to najverjetneje odločili zgolj razvijalci. Koda za Servo je napisana v programskem jeziku Rust.

Trenutno je Servo na voljo za Linux in macOS, kmalu pa bosta sledili tudi inačici za Windows in Android. Namestitev je enostavna, če sledimo navodilom v namestitveni mapi. Trenutna verzija je še zelo preizkusna, zato številnih strani še ne bo prikazala pravilno, a to je pričakovano in namerno. Tudi uporabniški vmesnik je okleščen do obisti, saj kaj dosti več od vrstice za naslov in menija...

8 komentarjev

Velike spremembe v Firefoxu: podpisovanje razširitev, WebExtensions za združljivost, Electrolysis za ločene procese

Mozilla.org - Mozilla je najavila korenite spremembe v ustroju Firefoxa, ki bodo že zelo kmalu močno vplivale na razvijalce razširitev zanj, opazno pa tudi na uporabnike.

Razširitve bodo odslej delovale prek nove API-knjižnice Web Extensions, ki je združljiva z Blinkom. To pomeni, da bodo iste razširitve z minimalnimi prilagoditvami delovale v Firefoxu, Chromu, Safariju, Operi in morda celo Microsoft Edgeu. Novost pričakujemo v Firefoxu 42, ki je trenutno v fazi beta. V Mozilli priznavajo, da bo to kratkoročno povzročilo veliko dela razvijalcem, a da je to prava pot in da bo končni rezultat vreden truda. Delovanje razširitev prek tehnologij XUL in XPCOM bodo onemogočili v naslednjih 18 mesecih, kar ne bo vplivalo na razvijalce, ki uporabljajo Jetpack SDK.

Že v...

57 komentarjev

Firefoxa za Metro na Windows 8 ne bo

vir: ZDNet
ZDNet - Podpredsednik Johnathan Nightingale je razkril, da Firefoxa za uporabniški vmesnik Metro na Windows 8 ne bo. Glavni razlog je slab sprejem platforme Metro, ki med uporabniki ni naletela na ustrezno mero navdušenja. Ker Mozilla nima sredstev, da bi se borila na vseh frontah, se odločili, da to izpustijo.

Prvo verzijo Firefoxa za Metro smo videli že aprila 2012, a je šlo za globok prototip. Šele pred letom dni je razvoj zlezel do točke, ko so lahko Firefox za Metro uvrstili v razvojni kanal Nightly, kjer je na voljo zainteresiranim preizkuševalcem eksperimentalnih verzij programske opreme. Končna verzija bi bila morala iziti decembra, pa se to ni zgodilo in naslednji datum se...

25 komentarjev

Mozilla čedalje odvisnejša od Googla

Slo-Tech - Mozillin glavni vir prihodkov je pogodba z Googlom, po kateri je Google privzeti iskalnik v Firefoxu, Google pa v zameno Mozilli plača 100 milijonov dolarjev. Pred leti je bil to zmagovalni dogovor za obe podjetji, potem pa se je začela stvarnost spreminjati. Prispel je Chrome.

Mozilla je od Googla že dolgo odvisna, za prihodnost te ureditve pa so se začeli bati leta 2008, ko je začel v svet kukati Googlov brskalnik Chrome. Konec leta 2011 je Chrome po priljubljenosti prehitel Firefox in postavilo se je resno vprašanje, ali ima Googlovo vztrajanje pri sodelovanju z Mozillo še smisel. Navsezadnje so dosegli želeno, saj so se razširili v osebne računalnike (Chrome), majhne prenosnike (Chrome OS) in mobilne telefone (Android). Kljub temu...

95 komentarjev

Mozilla in Samsung razvijata nov pogon za brskalnike na Android/ARM

TheNextWeb - Ključna komponenta v vsakem internetnem brskalniku je pogon, ki skrbi za dekodiranje kode in izris strani. Na namiznih računalnikih je izbira še kar pestra, dasi glavnino obvladujejo Trident (IE), WebKit (Chrome) in Gecko (Firefox), medtem ko je na androidnih napravah izbire manj. Zato ni presenetljivo, da sta Mozilla in Samsung najavila razvoj novega pogona za brskalnike na Androidu na platformi ARM. Mozilla uradno ne trdi, da gre za spopad z navezo Apple/Google na WebKitu, a se to vidi že od daleč.

Namesto tega pa pri Mozilli pravijo takole. Nov pogon z imenom Servo bo "zgrajen na sveže...

28 komentarjev

Microsoft Software: Love Essentials

The Register - Naj se mi oprosti tale copy/paste:
Visio 2002 - When you finally get your date back to your flat you need to make sure everything is in place for the perfect romantic evening. So use Microsoft's diagramming and graphics tools to plot the position of your stereo to give the perfect mood music and the drinks cabinet to serve the all important nightcap.
Klik!

p.s.: klik se izplača že zaradi dveh fletnih slikic >:D

12 komentarjev