»

Enajst let star WRT54GL še vedno prinaša milijone

Ars Technica - Redka je računalniška strojna oprema, ki se uspešno upira zobu časa in tudi po desetletju ostaja skoraj tako priljubljena kot ob izidu. Seveda pogosto najdemo zelo stare sisteme, še posebej v kakšnih podjetjih ali javnem sektorju, a ti so tam ostali zato, ker bi bila nadgradnja predraga, prezapletena ali kaj podobnega, ne pa ker bi se tovrstni sistemi še vedno prodajali. Potem pa je tu brezžični usmerjevalnik WRT54GL.

Dobro desetletje star kos strojne opreme se še vedno prodaja v nezanemarljivih količinah in proizvajalcu Linksys še vedno vsako leto navrže lepe denarje. Točnih številk Linksys ne razkriva, še vedno pa z njim zaslužijo več milijonov, je dejal Vince La Duca iz Linksysa. V 14 letih so prodali 31 milijonov usmerjevalnikov iz družine WRT54G, izmed...

77 komentarjev

CES: Prvi usmerjevalnik za 802.11ad je tu

Slo-Tech - Pred približno poldrugim letom smo pisali, da Samsung razvija gigabitni Wi-Fi pod komercialno oznako WiGig, ki se uradno imenuje 802.11ad. Sedaj smo videli tudi prvi s tem standardom združljiv usmerjevalnik, ki pa roko na srce vsaj vizualno ni presežek.

Wi-Fi 802.11ad ima najvišjo teoretično hitrost prenosa 4,6 Gb/s oziroma 575 MB/s, kar je približno petkrat hitreje od dvokanalnega 802.11ac, ki je trenutno najhitrejši. Standard so kovali vse od leta 2009, leta 2014 pa dokončali. Višjo hitrost dosega na račun višje frekvence 60 GHz, kar seveda negativno vpliva na domet. Pri tako visoki frekvenci so problem že običajne ovire, saj imajo ti valovi tako kratko valovno dolžino (5 milimetrov), da se na...

75 komentarjev

Odkrita ranljivost v usmerjevalnikih Linksys, Netgear in nekaj drugih

Del kode skripte, ki jo je uporabil Vanderbeken

Slo-Tech - V nekaterih usmerjevalnikih znamke Linksys in Netgear so odkrili ranljivost, ki napadalcu omogoča ponastavitev nastavitev usmerjevalnika in prevzem nadzora z administratorskim računom. Ranljivost je odkril Eloi Vanderbeken na usmerjevalniku Linksys WAG200G, kmalu pa so jo prek interneta potrdili še uporabniki številnih drugih modelov.

Podrobnosti o luknji je Vanderbeken objavil v skopi predstavitvi na Githubu, ki je tako polna internetnih memov, da ji je včasih kar težko slediti. Vanderbeken je namreč poizkušal dobiti dostop do svojega usmerjevalnika, do katerega ni imel fizičnega dostopa niti administratorskega gesla. Ugotovil je, da usmerjevalnik na vratih 32764 posluša promet in se odziva nanj, a v...

37 komentarjev

Standard IEEE 802.11n končno standarden

Od septembra naprej brez 'draft'

vir: engadget
engadget - Osnutek 6. nadgraditve standarda IEEE 802.11, ki skrbi za brezžično komunikacijo domačih omrežij, 802.11n, je v stanju druge različice osnutka že približno dve leti. Temu bo končno konec septembra, ko bo osnutek zaključen in sprejet kot polnopravni standard. Počasno sprejemanje le-tega seveda ni ustavilo proizvajalcev brezžične opreme, ki so izkoristili višje hitrosti in kakovost signala osnutka ter ga v drugi verziji implementirali tudi v svojo strojno opremo. Uporabniki so večinoma zadovoljni s precej višjimi hitrostmi in mnogo višjo kakovostjo signali in/ali dometom dostopnih točk oz. usmerjevalnikov. Prav na srečo teh uporabnikov pa so pri Wi-Fi Alliance, ki za standard skrbi, povedali, da ne bo težav s komunikacijo 802.11n in draft-n naprav, saj je slednjih že več kot 600 različnih modelov. V končni standard bodo dodali...

20 komentarjev

Psyb0t - zlonamerni črv, ki napada Linux mrežno opremo

Slo-Tech - Velik razmah poceni a zanesljivih mrežnih usmerjevalnikov na bazi Linuxa je terjal svoj davek.

Pojavil se je zlonamerni program, natančneje prikrito omrežje, ki nosi ime Psyb0t. Njegova tarča niso slabo ali povsem nezaščiteni osebni računalniki, ampak mrežna oprema, kot so DSL in kabelski modemi ter mrežni usmerjevalniki, ki bazirajo na MIPS procesorjih in kot operacijski sistem uporabljajo Linux. Prizadeta je predvsem oprema prizvajalcev Linksys in Netgear, na napade pa niso imuni niti izdelki drugih proizvajalcev. Ranljivi so tudi vsi izdelki, na katerih teče dd-wrt, a le, če imajo vključen WAN management.

Na srečo pa gre pomemben del ranljivosti pripisati človeškemu dejavniku, saj je uspešnost okužbe odvisna od uporabe privzetih oziroma slabih gesel. Psyb0t ima namreč v svoji bazi shranjenih več kot 6000 uporabniških imen in 13000 gesel, s katerimi skuša vstopiti v slabo zaščiteno napravo.

Kot vedno, ostajata dobra in slaba novica. Slaba je v tem, da napada in okužbe s...

33 komentarjev

Brezžična povezava s hitrostjo 1 Gbps na obzorju

Daily Tech - DailyTech pravi, da so se pojavili dokumenti o novi specifikaciji, ki sliši na ime IEEE 802.16m, ki bi naj prinesla vsaj 1 Gbps prenose proti uporabniku.

Skrivnost takih prenosov bi naj bila v t.i. MIMO tehnologiji (multiple-input/multiple-output). Trenutno se zadeva uporablja na 802.11g in 802.11n usmerjevalnikih, da dosegajo hitrosti do 108 Mbps.
IEEE komite je omenil, da ta tehnologija ni del WiMax tehnologije, bi pa naj bili tehnologiji kompatibilni.

13 komentarjev