»

Are ni več

Slo-Tech - Pravzaprav ni nobeno presenečenje, temveč zgolj logična posledica že videnega Googlovega obotavljanja, da modularnega pametnega telefona Ara ne bo. Ne letos ne v dogledni prihodnosti, poroča Reuters. Smel projekt je predvideval izdelavo pametnega telefona, ki bi ga Googlova skupina ATAP pripravila takšnega, da mu lahko enostavno zamenjali vse komponente, večino kar ob vključenem telefonu. Ara bi bila morala najprej na test v Portoriko, a je Google vedno znova našel razloge, da projekt odloži. Sedaj je ukinitev dokončna, pravijo neuradni viri blizu podjetja.

To pomeni, da Google zagotovo ne bo sam izdal telefona Ara. Še vedno je mogoče, da bi telefon do konca razvili, izdelovati in potem prodajali...

36 komentarjev

Googlov projekt Ara se odmika

BBC - Uresničujejo se bojazni, da od velikopoteznega Googlovega načrta za izdelavo popolnoma modularnega pametnega telefona v projektu Ara ne bo ostalo veliko. Potem ko je odpadel portoriški test, so končni izdelek ponovno premaknili, to pot na leto 2017. Prav tako je sedaj že jasno, da bo modularnosti precej manj, kot so sprva obljubljali.

Google je na konferenci I/O razkril, da bodo temeljne komponente kar lepo integrirano in čisto nič modularne. To so procesor, grafični čip, senzorji, baterija, zaslon in antena. Na ta način bodo privarčevali prostor, ker integrirane komponente zasedejo manj prostora od modularne zasnove, a po drugi strani bo prilagodljivost telefona bistveno manjša. Še vedno pa bodo modularne nenujne komponente, in sicer bo mogoče zamenjevati...

98 komentarjev

Project Ara bo še nekoliko počakal

Google - V tem četrtletju bi moral Google v Portoriku začeti prodajati telefon Spiral 2, bolj znan kot Project Ara, ki je obljubljal revolucijo na področju prilagodljivosti in nadgradljivosti. Od ostalih mobilnih telefonov se Spiral 2 razlikuje po modularnosti, saj je mogoče zamenjevati posamezne module, denimo čipe za Wi-Fi, boljšo kamero, hitrejši procesor itd. Fiksen je le okvir, ki služi kot ohišje.

Minuli teden pa se je po daljšem spanju prebudil kanal ProjectAra na Twitterju. Po opravičilu zaradi neaktivnosti v zadnjih mesecih so sporočili, da pilotski projekt čaka nekaj sprememb. Sicer so zagotovili, da se v prihodnosti na Portoriko vseeno odpravijo in da Ara ni mrtev projekt, a telefona v tem četrtletju gotovo še ne bo.

Googlova tiskovna predstavnica za skupino ATAP (Advanced...

1 komentar

Project Ara ali modularni pametni telefon gre na test v Portoriko

Slo-Tech - Google je končno razkril več podrobnosti o prihajajočem modularnem telefonu, ki ga vodijo pod imenom Project Ara in bo v pilotnem programu na voljo v Portoriku. Telefon se imenuje Spiral 2 in omogoča zamenjavo vseh komponent, večino celo kar ob vključenem telefonu (hotswapping).

Zakaj bodo projekt preizkušali prav v Portoriku, ni povsem znano. Gotovo pa ima s tem opraviti dobra mobilna pokritost ozemlja, razširjenost podatkovnih komunikacij, saj 75 odstotkov dostopa do interneta predstavljajo mobilne povezave, ter nenazadnje dejstvo, da je Portoriku ozemlje ZDA in kot tak sodi pod nadzor Zvezne komisije za telekomunikacije (FCC). Google bo sodeloval z enajstimi fakultetami portoriške univerze.

Telefon Spiral 2...

92 komentarjev

S Finske prihaja konkurent modularnemu Project Ara

Poleg modularnosti je možna tudi barvna raznolikost

vir: The Verge
The Verge - Finsko mesto Espoo je tesno povezano z mobilnimi tehnologijami, gre za domače mesto Nokie, kjer je bilo septembra ustanovljeno še podjetje Circular Devices. Glavni projekt podjetja je PuzzlePhone, še en projekt modularnega pametnega mobilnega telefona, ki pa se precej razlikuje v primerjavi z nekdaj Motorolinim, zdaj Googlovim Project Ara. Medtem ko Project Ara ponuja ohišje, v katerega bo mogoče vtakniti poljuben (a primerno dimenzioniran) zaslon, procesor, baterije, hrambo, fotoaparat, itd., vse v svojih malih zaključenih enotah, PuzzlePhone ne ponuja tolikšne fleksibilnosti.

Njihov koncept je morda boljši, saj bodo telefoni bolj kompaktni, enotni. Osnova je Spine (hrbtenica), ki vsebuje zaslon, zvočnike in...

14 komentarjev

Android L bo poganjal Project Ara

PHONEBLOKS.COM - V povezavi s Project Ara, Googlovim projektom modularnega pametnega telefona, ki so ga dobili s prevzemom Motorole (in obdržali prodaji navkljub), imamo nekaj zanimivih novih podrobnosti. Javnosti naj bi bili prvi mobilni telefoni in moduli na voljo zgodaj v letu 2015. Točen datum še ni znan, a bo verjetno razkrit na drugi konferenci projekta, ki se bo zgodila prihajajočega decembra.

Drug detajl je, da bo na telefonih tekel nekoliko spremenjen Android L, ki ga pomaga pripravljati Linaro, neprofitna organizacija, ki se ukvarja s presekom jeder Linuxa in arhitekture ARM. Izredno dobrodošla je obrazložitev, da bo mogoče posamezne module projekta Ara menjati pri prižagenm telefonu (hotswapping), razen modula zaslona (ki je pravzaprav...

45 komentarjev