»

Mozilla v Firefox prinaša VPN

Slo-Tech - Mozilla uresničuje napovedi in v svoj brskalnik Firefox prinaša navidezna zasebna omrežja (VPN). Nova storitev se bo imenovala Firefox Private Network in bo na voljo v okrnjeni brezplačni inačici ali v polni plačljivi verziji. Brezplačna inačica nudi 12-urno uporabo VPN-ja na mesec, ki jo dobimo v obliki 12 enournih kuponov. Po drugi strani pa za pet dolarjev na mesec dobimo možnost uporabe VPN ves čas, kar lahko počnemo s petih naprav. Uporabljal se bo protokol Wireguard (in ne na primer IPsec ali OpenVPN).

Strežnike za to plačljivo storitev zagotavlja švedski odprtokodni VPN Mullvad, medtem ko bo brezplačna verzija tekla prek Cloudflara. Na voljo bo 30 držav, v katere se bomo z VPN lahko virtualno "preselili". Za zdaj podpirajo Windows 10, Android in Chromebooke, kmalu pa sledi še podpora za iOS. MacOS in Linux bosta sledila še malce kasneje. Kdor ima ustrezen sistem, se lahko prijavi v čakalno vrsto za povabilo v beta verzijo. Sprva bodo na vrsti Američani.

Pri uporabni VPN je...

34 komentarjev

Opera dobila VPN-odjemalca

Opera software - Opera je v svoj istoimenski brskalnik dodala vgrajenega odjemalca VPN, ki omogoča brskanje po spletu prek Operinih strežnikov, ki so locirani v ZDA, Kanadi ali Nemčiji. VPN je trenutno na voljo v razvijalski različici (veja Developer) in je brezplačen ter neomejen za prenos podatkov. Ko bodo videli odziv uporabnikov, bodo razmislili, kako in kdaj ga integrirati tudi v stabilno vejo.

Razlogov za uporabo VPN je več, Opera pa omenja naslednje. Z VPN lahko prikrijemo svoj IP-naslov, kar je zaželeno z vidika zasebnosti. Poleg tega lahko tako dostopamo do vsebin, ki so v naši državi blokirane, prav tako pa internetni promet skrijemo pred radovednimi očmi, kar je koristno na primer pri uporabi nezaščitenih brezžičnih omrežij...

30 komentarjev

Brskaj s posluhom: iz Opere zraste Vivaldi

Slo-Tech - Pred dvema letoma se je na Norveškem nekaj drastično spremenilo. Simpatični brskalnik Opera, ki je od leta 2003 ravno dovolj mešal štrene velikim, da ti niso zaspali na lovorikah - Opera je na primer kot prva uvedla združevanje zavihkov ter bližnjice na začetni stran SpeedDial - se je preobrazil. S pogona Presto so presedlali na precej bolj uveljavljeni WebKit, ki ga imata Chrome in Safari. Številni uporabniki nad tem niso bili navdušeni in med njimi je bil tudi Operin ustanovitelj in nekdanji izvršni direktor Jon von Tetzchner. Zato je danes predstavil nov brskalnik z imenom Vivaldi.

Ime je aluzija na opero, saj je bil Vivaldi eden najbolj znanih italijanskih skladateljev oper. In tako je tudi brskalnik Vivaldi skladatelj, ki usmerja orkester spletnih strani, ki si...

45 komentarjev

Opera v zadnjem četrtletju rekordno

CNet - Norveško podjetje Opera Software, ki že od leta 1995 razvija istoimenski brskalnik, je objavilo poslovne rezultate za letošnje četrtletje. Čeprav je konkurenca z IE, Firefoxom, Chromom in Safarijem bržkone neizprosna, kot še ni bila, je Opera kvartal zaključila z rekordnima dobičkom in prometom.

Prihodki podjetja so se povečali za 29 odstotkov v primerjavi z lanskim letom in končali pri 40 milijonih dolarjev. Dobiček pa je večji kar za 47 odstotkov in znaša 5,3 milijona dolarjev.

Podjetje služi z različnimi načini. Levji delež zbere z licenčninami za uporabo svojega mobilnega brskalnika Opera Mini, ki je zavoljo nekaj res uporabnih funkcij najbolj popularen mobilni brskalnik (posebej uporabni sta sistem zaznamkov Speed Dial in Opera...

33 komentarjev

Izšla Opera 11.10

Ars Technica - Izšla je prva večja revizija brskalnika Opera 11, ki nosi oznako Opera 11.10 in prinaša marsikatero izboljšavo. Med glavnimi omenimo povečano hitrost brskanja v načinu Turbo (ki se uporablja na počasnih povezavah), nove možnosti Speed Diala (pregledno okno ob zagonu Opere) in razširjena podpora za HTML5.

Turbo deluje tako, da uporablja Operine posredniške strežnike (proxy). Strani se med brskanjem najprej posredujejo do njih, kjer se stisnejo in šele nato posredujejo brskalniku. V novi verziji so z dodatnim, izboljšanim stiskanjem delovanje pospešili za do štirikrat. To je mogoče s podporo standarda WebP (doslej ga je podpiral le Chrome), ki slike pred prenosom še bolj stisne brez opazne izgube kakovosti.

Speed Dial je lažje...

25 komentarjev

Na Android prihaja Opera Mobile

Opera software - Že v mesecu dni naj bi uporabniki Androida poleg Opere Mini, brskalnika primernega predvsem za počasnejše povezave, dobili možnost uporabiti še polnejši brskalnik z Norveške, Opero Mobile. Razlika med njima je precejšna, saj se Mini zanaša na Operine strežnike, ki spletno stran na mobilni telefon pošljejo v zmanjšani obliki, kar seveda pohitri nalaganje na počasnih povezavah (manjša količina podatkov za prenos) in izrisovanje. Opera Mobile po drugi strani vse podatke spletne strani prenese neposredno na mobilni telefon ter jih tam tudi izriše, tako kot večina ostalih brskalnikov.

Opera Mobile je že na voljo za Windows Mobile (pogosto je namestitev le-te eden izmed prvih korakov na mobilnih telefonih z WM 6.5, če ni za to poskrbel že proizvajalec) in Symbian, medtem ko je Opera Mini mnogo bolj razširjena. V hitrejšem nalaganju spletnih strani lahko uživajo...

30 komentarjev

Android pridobiva, Windows Mobile izgublja

Mali zeleni robotek, ki je ljubljenec vedno večje populacije

vir: Wikipedia
HotHardware - Večjih sprememb na trgu pametnih mobilnih telefonov med lanskim oktobrom in letošnjim januarjem ni bilo, če izvzamemo Microsoftov Windows Mobile in Googlov Android. Obema se je tržni delež spremenil za 4 odstotne točke, z veliko razliko v smeri. Android je namreč pridobil, celo 4,3 točke, medtem ko je Windows Mobile 4 odstotne točke izgubil. Tržni delež je izgubil še Palm, ki je s 7,8% tržnega deleža padel na 5,7%, a so vsi ostali nekaj malega pridobili. RIM je z dodatne 1,7 odstotne točke pristal na 43% tržnega deleža, Apple pa je pridobil le 3...

19 komentarjev