»

Google razvija ribo babilonko

Riba babilonka

Times Online - Ribo babilonko si je zamislil Douglas Adams v Štoparskem vodniku po galaksiji. V originalu gre za majhno rumeno ribico, podobno pijavki, a v resničnosti se bomo zadovoljili s kakršnokoli formo, ki bo opravljala isto poslanstvo. Poizkusov ne manjka. Avtomatsko prevajanje zapisanega teksta deluje presenetljivo solidno, rezultate pa so dali že tudi prvi poizkusi programov, ki bo tolmačili govorjeni tekst. Omenimo program za iPhone profesorja s Carnegie Mellon University in Toshibino rešitev.

Reševanja tega problema se je lotil tudi velikan Google. Pri razvoju se bodo oprli na že obstoječe algoritme strojnega prevajanja teksta - lasten Googlov podpira že 52 jezikov - in tehnologijo za...

26 komentarjev

Zaposlitev@Slo-Tech

Slo-Tech - Glede na trenutne rezultate ankete ter povpraševanja v forumu, vas bomo v kratkem času razveselili z zaposlitvenimi oglasi na strani.

V svojih profilih si lahko ogledate trenutni osnutek vprašalnika za podjetje, ki išče nove kadre. Vprašalnik bo potrebno izpolniti poleg oglasa (ki trenutno še ni na voljo), v katerem bo podjetje opisalo za kakšno delovno mesto trenutno išče kadre.

Zanima nas, katere podatke o podjetju samem bi še želeli videti v zaposlitvenih oglasih na Slo-Techu.

27 komentarjev

6. obletnica spletnega časopisa ŽVPL

Slo-Tech - Danes praznuje 6. obletnico delovanja spletni časopis ŽVPL, ki je luč sveta ugledal 18. maja 1998 ob približno enih zjutraj. Sprva ljubljanski spletni vodnik po dogodkih se je po dveh letih razširil na celotno Slovenijo, najdete pa ga na spletnem naslovu www.zvpl.com.

ŽVPL je eden izmed najstarejših še živečih slovenskih (zabavnih) spletnih časopisov, ustanovljen pa je bil 18. maja 1998. Vse skupaj se je začelo na pivski odisejadi, ko sta sedanji urednik Davorin Pavlica in njegov prijatelj / programer Luka Ferlan ugotovila, da Ljubljana / Slovenija nima pravega vodnika po dogodkih. Pivo je zamenjala tipkovnica in v enem tednu je bil ŽVPL spočet.

ŽVPL je okrajšava za besedno zvezo Žurerski vodnik po Ljubljani, kar je ŽVPL sprva bil, a je kratica ŽVPL kmalu prevzela dominantno vlogo pri prepoznavnosti spletopisa in ostala, kljub temu, da ŽVPL ni samo vodnik po Ljubljani ampak po celotni Sloveniji. Idejo za ime je inspiriral Štoparski vodnik po Galaksiji, kultna znanstvena...

1 komentar

Pred letom dni na jutrišnji dan...

Slo-Tech - ...je za srčnim napadom umrl avtor Štoparskega vodiča po galaksiji, Douglas Adams. Na nek način bomo njegova dela počastíli jutri, 14.5.2002, v Kiberpipi, na Kersnikovi 6 v Ljubljani.

Douglas Adams Memorial Night (ali, krajše, DAMN [:D]) se bo odvil jutri s pričetkom ob 18:00. Vstopnina je 100 SIT, razen če s sabo prinesete brisačo. V kinodvorani se bo vrtela BBCjeva radijska oddaja ŠVPG, v glavnem prostoru pa izseki iz filma.

Se vidimo.

11 komentarjev

Zadnja riba Adamsa Douglasa

Slashdot - Za vse Adamsove fane. Kljub temu, da je rekel zbogom in, da se je zahvalil za vse ribe (slava mu!), vse kaže, da bo posthumno izšla njegova poslednja stvaritev. Na njegovem računalniku naj bi našli razne datoteke, ki predstavljajo šesti del triologije štoparskega vodnika. Knjiga je nastajala 11 let in na disku so našli nešteto njenih različic. Pisatelj nikoli ni bil zadovoljen s svojim delom, zato je ni hotel izdati.
Knjiga bo sicer urejena, a ne bo dokončana. Luč sveta bo ugledala znotraj celovite zbirke avtorjevih del, med katerimi bo kar nekaj še neobjavljenih. Izid je napovedan za mesec maj, naslov šestega dela vodnika pa bo "Losos dvoma" (Salmon of doubt).

Mimogrede, bi se vam zdelo fer, da vam brskajo po računalniku, ko umrete?

11 komentarjev

Malo drugačna anketa

Slo-Tech - Preden se pojavi slycer z njegovim paketom novic, pa še obrazložitev ankete. Enostavno se mi ni več dalo spraševati specifikacij vašega računalnika, zato sem kar ukradel Douglas Adamsovo idejo iz Štoparskega vodiča po galaksiji - in vas vprašal, kaj menite o digitalnih urah. Sodeč po trenutnih rezultatih, je imel žal že preminuli gospod Adams prav.

1 komentar