»

Dell prodaja oddelek za IT-storitve

Dell - Iz Della so sporočili, da bodo prodali svoj oddelek za IT-storitve, ki ga bo prevzel japonski NTT. Transakcija bo težka 3,05 milijarde dolarjev, s kupnino pa bo Dell nekoliko izboljšal svojo likvidnost, ki jo je izčrpal lanski prevzem EMC-ja, ki je bil skupno (pomemben delež je vključevala zamenjava delnic in nekaj drugih računovodskih operacij) vreden 67 milijard dolarjev, s čimer si je Dell nabral 43 milijard dolarjev finančnih obveznosti. Za Dell Services (bivši Perot Systems, ki ga je Dell leta 2009 kupil za 3,9 milijarde dolarjev) so najprej želeli iztržiti 5-6 milijard dolarjev, a so na koncu morali sprejeti pol toliko. NTT si je Dell Services želel tudi zato, ker se želi širiti na severnoameriški trg, kjer je Dell...

0 komentarjev

Se kaj plete med Dellom in EMC-jem?

The Wall Street Journal - Po neuradnih virih, ki jih citira The Wall Street Journal, ki je običajno precej dobro obveščen, se Dell in EMC pogovarjata o združitvi. Dell je tretji največji proizvajalec osebnih računalnikov, EMC pa je velikan na področju shranjevanja podatkov, ki ima v lasti tudi VMWare. Podatkov o ceni seveda še ni, a glede na EMC-jevo tržno kapitalizacijo okrog 50 milijard dolarjev bi šlo za enega največjih prevzemov (nakup Broadcoma za 37 milijard dolarjev je največji v računalniški branži). Dell se pogovarja tudi z bankami glede financiranja morebitnega prevzema. EMC-jeve delnice so po objavi špekulacij poletele za osem odstotkov.

Hedge sklad Elliott Management Corp., ki ima v lasti dva odstotka...

3 komentarji

Dell po menedžerskem prevzemu odpušča

The Register - Lani je po dolgem plesu okrog podjetja Michael Dell vendarle prevzel podjetje Dell, ki ga je bil ustanovil leta 1984 med študijem, tedaj še pod drugim imenom. Menedžerski odkup, ki ga je izpeljal lani, so mu pomagali financirati sklad Silver Lake, Microsoft s posojilom in še nekaj manjših investitorjev. Vse to je treba poplačati, zato bo Dell odpuščal.

Dell je imel že pred prevzemom precej neugoden položaj, saj je tretjemu največjemu proizvajalcu računalnikov na svetu tržni delež upadal. Michael Dell je zato napovedal velika vlaganja v področje osebnih računalnikov in mobilnih naprav, da bi trend obrnili. Šlo pa ne bo niti brez varčevanja in prestrukturiranja.

Dell naj bi še letos odpustil približno 15.000 zaposlenih,...

18 komentarjev

Dell ima več snubcev

Ars Technica - Kot strela z jasnega je priletela novica, da bo Dell bržkone že zelo kmalu prodan. Vesti so sicer še neuradne, a zgodbo je lansiral Bloomberg, ki ima zelo zanesljive vire. Ni presenetljivo, da je tečaj Dellovih delnic že poletel v nebo.

Za podjetje naj bi se zanimala sklada TPG Capital in Silver Lake, ki sta že stara znanca prevzemov. TPG se je leta 2010 zelo zanimal za nakup Seagata, a so ga naposled zavrnili. Silver Lake pa je bil do nedavnega lastnik Skypa, ki so ga potem prodali Microsoftu, med njegovimi večjimi IT-naložbami pa je še Facebook. Snubitev Yahooja jim ni uspela. TPG Capital in Silver Lake sta portfeljska vlagatelja, kar pomeni, da ju zanima predvsem dobiček, ki ga prevzeto podjetje izplača...

7 komentarjev

Dell prevzema Perot Systems

Slashdot - Dell se je sporazumel o prevzemu podjetja Perot Systems, za katerega bo odštel 3,9 milijarde dolarjev v gotovini. S prevzemom kani Dell razširiti svojo paleto IT-storitev in prodati več svoje strojne opreme obstoječim strankam Perota. Perot Systems je teksaško podjetje, ki po celem svetu nudi IT-storitve za posebne potrebe strank zlasti v zdravstvu (kjer realizirajo 48 odstotkov svojega prometa) ter vladi (dobra četrtina prometa), industriji, bančništvu, zavarovalništvu itn. S tehnologijami, ki jih bo Dell dobil z nakupom, bodo lahko uspešneje posegli na trg oblačnih storitev, je pojasnil Dellov izvršni direktor Michael Dell.

V zadnjem fiskalnem letu sta Dell in Perot Systems skupaj zabeležila 16 milijard dolarjev dohodkov s področja strojne opreme in IT-storitev ter dodatnih osem milijard s podporo. Od tega je Perot poskrbel za tri milijarde. Delnica podjetja Perot je razumljivo poskočil za 65 odstotkov in se ustalila pri 30 dolarjih, kolikor znaša Dellova ponudba. Upravi...

0 komentarjev