»

Cryptoparty Slovenija 2020: Zasebnost in razosebljanje

Slo-Tech -

Zasebnost in varnost državljana v informacijski družbi bo tema že šeste Cryptoparty Slovenija konference, ki se bo odvila v ponedeljek, 2.3.2020 ob 18h v Računalniškem muzeju na Celovški 111 (poleg Kino Šiška). Vstop je prost.

Pet predavateljic se bo v svojih predavanjih dotaknilo problema zasebnosti in identitete (Nika Mahnič), težav s tehnologijami prepoznavanja obrazov (Lottle Houwing / Bits of freedom), vedno bolj aktualnega kibernetskega vojskovanja (Kaja Ciglic / Microsoft) , izziva nadzorne oglaševalske industrije (Karolina Iwańska / Panoptykon Foundation) ter poslovne varnostne kulture (Taja Andrej / Lawisec).

Konferenca Cryptoparty Slovenija nastaja v organizaciji zavoda Državljan D in je od leta 2015 ena redkih konferenc, na katerih poglede srečujejo različne interesne skupine, od industrije do nevladnih organizacij in drugih strokovnjakov. "Pomembno se nam zdi, da so konference dejansko stičične točke različnih pogledov in idej, ne pa da na konferencah o zasebnosti in...

3 komentarji

Cryptoparty Slovenija 2019: Družba nadzora

Slo-Tech -

V petek, 1.3.2019 se bo ob 18h v ljubljanskem Poligonu na Tobačni odvil že peti letni Cryptoparty Slovenija dogodek, na katerem bodo letos razpravljali o družbi nadzora. Na dogodku bodo predavali predstavniki Privacy International iz Londona, European digital rights (EDRi) iz Bruslja, Mozilla iz Berlina ter domača Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani ter PalmaBot. Več o programu je na voljo na spletišču konference

Organizatorji so si za letošnjo rdečo nit izbrali družbo nadzora, tako bomo lahko poslušali predavanje o izdvajanju državnega nadzora zasebnim korporacijam, težavam algoritemskega nadzora vsebin ter problemov (samo)regulacijskih pristopov do vprašanja varovanja zasebnosti in osebnih podatkov na spletu. Manjkale pa ne bodo niti kriptovalute, saj bomo na letošnjem Cryptoparty Slovenija dogodku opozorili tudi na problem zasebnosti pri t.i. KYC postopkih. Poleg predavanj boste lahko udeleženci sodelovali v nagradnem žrebu in izmenjali mnenja o izzivih...

8 komentarjev

Slo-Tech napovednik: To so brezplačni dogodki tega tedna 8. - 14. maj

Slo-Tech -
Torek, 9. maj


Kaj:
Posvet o odgovornem razkrivanju varnostnih ranljivosti
Kdaj: od 16h do 18h
Kje: konferenčna dvorana, stavba B, Tehnološki park, Ljubljana
Več o dogodku: V zadnjem času smo priča številnim primerom razkritij ranljivosti informacijskih sistemov, zaradi katerih so izpostavljeni tako osebni kot drugi zaupni podatki, ogorožna pa je lahko tudi kritična infrastruktura države. Ob tem se odpirajo številna vprašanja, o katerih želimo spodbuditi javno razpravo.

Kaj: Slovenia, meet Kickstarter! - SCFM #9
Kdaj: Začetek ob 18. uri
Kje: NLB - Center Inovativnega Podjetništva, Trg republike 2, Ljubljana
Več o dogodku: We`re very happy to announce that for the first time ever, a representative of Kickstarter is coming to Slovenia!...

14 komentarjev

Državljan D: Kibernetsko vojskovanje - Slovenija, Evropa, svet

Slo-Tech - Ko človek pomisli na kibernetsko vojskovanje, se mu pred očmi najverjetneje izrišejo podobe ameriške filmske industrije. Zamaskirani posamezniki za prenosniki besno tipkajo in ob pritisku na tipko ENTER kamera preskoči na eksplozijo jedrske elektrarne na drugem koncu sveta. Resnično kibernetsko vojskovanje je precej drugačno od filmske upodobitve, opozarjajo naši sogovorniki. Predvsem je veliko manj romantično in precej bolj strukturirano. V kibernetskem vojskovanju sodelujejo državne vojske, večje organizirane skupine plačancev in posamezniki-strokovnjaki, ki sodelujejo z eno ali z drugo skupino.

Zavod Državljan D v četrtek, 13. 4. 2017 ob 18h v Poligonu na Tobačni organizira okroglo mizo, na kateri bosta svoje znanje delila:

izr. prof. dr. Uroš Svete iz katedre za obramboslovje na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani

mag. Dobran Božič, direktor urada za varovanje tajnih podatkov Slovenije

Pogovarjali se bomo o trendih kibernetskega vojskovanja, pripravljenost Slovenije...

17 komentarjev

Prihaja Cryptoparty Slovenija 2017

Slo-Tech - Letni dogodek Cryptoparty Slovenija že tretje leto povezuje zainteresirano javnost na področju zasebnega in varnega spletnega komuniciranja. Organizator zavod Državljan D tudi letos pripravlja štiri predavanja s področja informacijske varnosti in zasebnosti ter razpravo o regulaciji informacijske tehnologije. Dogodek se bo odvil v sredo, 1.3.2017 z začetkom ob 18:00 odvijal v ljubljanskem Poligonu, vstopnine ni.

Srečanje je zanimivo za vse, ki jih skrbi zasebnost komunikacije in ki verjamejo, da informacijska dobra niso samo najnovejše naprave in digitalne storitve, temveč se je potrebno nesprestano izpraševati tudi o obrambi pravice do komunikacijske zasebnosti. Srečanje bo otvoril Filip Dobranič iz inštituta Danes je nov dan.

Na srečanju bodo predavali Matej Kovačič iz Inštituta Jožef Štefan, ki bo opozoril na varovanje in prestrezanje komunikacij pametnega telefona, Jelena Burnik iz Urada informacijskega pooblaščenca, ki bo razmišljala o regulaciji sodobnih tehnologij, Alja...

5 komentarjev

Cryptoparty Slovenija 2016

Slo-Tech - Letošnji Cryptoparty Slovenija 2016 nadaljuje serijo letnih dogodkov zavoda Državljan D, na katerih se osredotočamo na kibernetsko zasebnost, anonimnost in komunikacijske pravice v digitalnem okolju. Letošnji Cryptoparty Slovenija 2016 se bo odvijal 1. 3. 2016 (v torek) ob 18. uri v ljubljanskem Poligonu na Tobačni.

Po lanskoletni premieri se tokrat Cryptoparty Slovenija spet vrača s štirimi predavanji in okroglo mizo. Gorazd Božič (SiCERT) bo v svojem predavanju opozoril na pomembnost socialne komponente pri digitalni varnosti in zasebnosti, Urad Vlade RS za varovanje tajnih podatkov bo predstavil Strategija kriptologije Republike Slovenije, mag. Andrej Tomšič iz Urada informacijskega pooblaščenca bo opozoril na potrebo po spremembi razmišljanja o zasebnosti v digitalnem svetu, dr. Matej Kovačič pa bo predaval o zasebnosti v svetu pametnih mobilnih telefonov. Po predavanjih bo sledila tudi okrogla miza s predavatelji, kjer bo tema pogovora t.i. vladni backdoor dostop, o katerem...

5 komentarjev

BSides ponovno v Ljubljani

Slo-Tech - BSides je dogodek s področja informacijske varnosti, ki je namenjen infosec skupnosti in je organiziran s strani njenih nadobudnih članov.

Minilo je že 0x16D dni od prve najave BSides Ljubljana. Lanska strokovna konferenca je sicer postregla z manjšim številom slovenskih predavateljev, obisk tujih predavateljev pa je bil izjemen. Gostili so celo predavatelja iz Avstralije.

Organizatorji so prepričani, da se tudi v Sloveniji najdejo posamezniki oziroma skupine, ki se ukvarjajo z informacijsko varnostjo, z vdori v sisteme ali kakšno drugo »črno magijo«. S tem apelirajo na vse vas, da se jim pridružite in svoje izkušnje, ideje ter znanje delite z ostalimi. Seveda vas vabijo, da se jim pridružite tudi kot obiskovalci in naredite letošnji BSides še bolj zanimiv in nepozaben.

Vsi zainteresirani lahko svojo kratko najavo prispevak pošljete na CFP strani konference.

5 komentarjev

Film Hekerji.si

Sensei

Slo-Tech - Danes bo ob 20:00 na TV SLO 2 TV premiera dokumentarnega filma o slovenskih hekerjih.

Film je nastal ob dvajsetletnici SI-CERT-a v sodelovanju z režiserjem Blažem Završnikom, produkcijsko hišo Sever & Sever in TV Slovenija. Skozi štiri zgodbe film prikazuje nastanek in evolucijo hekerske skupnosti v Sloveniji.

Del gradiva za film izvira tudi iz raziskave o slovenskih hekerjih iz leta 2006, kjer so opisani konkretni primeri hekerskih napadov v Sloveniji, vključno z zaslonskimi posnetki napadenih spletnih strani, uradnimi statistikami in dokumenti ter zapisi pogovorov s slovenskimi hekerji preko IRC-a.

Po premieri filma na TV Slovenija (okrog 21h), bo na IRC-u pogovor z nekaterimi tedanjimi akterji.

117 komentarjev

Security BSides Ljubljana

Slo-Tech - Jutri, 12. marca, bo v Centru Poligon na Tobačni ulici 5 v Ljubljani potekal informacijsko-varnostni dogodek Security BSides Ljubljana.

Pojem "BSides" pomeni neodvisne, s strani skupnosti organizirane in praviloma brezplačne dogodke, ki sledijo večjim, uradnim in praviloma tudi precej dragim konferencam. Ime izvira iz časov LP-jev in avdio kaset, ki so imele dve strani - "A stran" z največjimi hiti in "B stran" (B-side ali flip side) z ostalimi pesmimi z albuma, med katerimi pa se je pogosto znašel tudi kak zelo poslušljiv dragulj. Navedeni Security BSides Ljubljana bo tako spremljal...

5 komentarjev

Okrogla miza: Direktiva o hranjenju komunikacijskih podatkov

Slo-Tech - V četretek 8. decembra ob 17.00 vas vabimo v Kiberpipo na okroglo mizo o direktivi o retenciji komunikacijskih podatkov.

Evropska komisija se na vse pretege trudi sprejeti novo direktivo, ki bo določala katere podatke o naših internetnih navadah naj bi hranili ponudniki interneta. S pomočjo zbranih podatkov naj bi se preganjal le "resen krimial", a kaj je to? Gre za boj proti terorizmu, ali se v ozadju skriva lobij multinacionalk, ki želijo preganjati omrežja P2P? Bodo res beležene celo neuspele povezave TCP? Kakšno je stališče Slovenije? Gre za uravnoteženo zakonodajo ali drvimo v leto 1984?

Na okrogli mizi bodo sodelovali:
  • dr. Matej Kovačič (avtor knjige Zasebnost na internetu)
  • Lenart Kučič (urednik IT priloge Dela)
  • mag. Boštjan Makarovič (avtor večih knjig o internetnem in telekomunikacijskem pravu)
  • Klemen Tičar (pravni svetovalec na Ministrstvu za gospodarstvo)
  • Mitja Podpečan (iz višjega sodišča v Celju)
Okrogla miza poteka v sklopu tedna informiranja o retencijski...

14 komentarjev