»

GigaCube ni Gigabyteova!

DigiTimes -

Hja, kaj naj rečem. Računalništvo je področje, kjer so spremembe najhitrejše, kjer podjetja najhitreje spreminjanjo svoje taktike in kjer se tudi potegavščine in neresnice širijo najhitreje -- prek interneta, kakopak. Še včeraj smo poročali, da naj bi bil Gigabyte predstavil novo blagovno znamko GigaCube, danes pa so na spletu že drugačne informacije.

Le nekaj ur kasneje so namreč na DigiTimes objavili novico, da je Gigabyte celotno zadevo uradno zanikal. Dotično blagovno znamko naj bi bil registriral Info-Tek Corporation (krajše ITC), podobnosti med imenoma GigaByte in GigaCube pa naj bi mnoge napeljale na nepravilen sklep o njuni sorodnosti. GigaByte ima res v lasti 30 odstotkov ITC-jevih delnic, prav tako sta tudi gospodarsko povezani, a GigaCube ostaja v lasti ITC-ja.

Vse kartice, ki so bile omenjene v včerajšnji novici bo tako proizvajal ITC, njihove specifikacije pa se naj ne bi bistveno spremenile. Izvorna novica.

0 komentarjev

Test VIA KT400 čipovja na Tom's Hardware

Tom's Hardware - Na Tom's Hardware so dobili v roke še neuradno izdano Viino čipovje KT400. V članku je opisana razlika med novim čipovjem in starima KT333 in KT266A ter dodobra razložena zgradba in delovanje KT400 čipovja.

Preizkusili so QDI Kudoz 7X matično ploščo. Sintetičnih testov in primerjave hitrosti s strima čipovjema ni, so pa pošarili po BIOSu in si ogledali različne nastavitve, ki jih ta plošča prinaša.
Branje je zanimivo predvsem, če vas bolj kot test plošče zanima zgradba in teorija delovanja novega čipovja. Klik!

2 komentarja

nForce in Twin Bank

AMD World - Ko je izšla prva plošča z nForce čipovjem, so se ocenjevalci čudili enemu samemu dejstvu. Na plošči so bili trije pomnilniški moduli, med drugim in tretjim pa je bil, nenavadno, polcentimeterski presledek. Če to dejstvo združimo z nVidiino napovedjo, da bo nForce uporabljal TwinBank arhitekturo, ki naj bi podvojila pasovno širino (ter, posledično, iz dveh 64-bitnih modulov naredila enega logičnega 128-bitnega), so preizkuševalci vedeli - da je treba poskusiti vse možnosti kombinacij dveh modulov. Tega so se lotili na AMD World, primerjali rezultate s KT266A čipovjem ter pogledali, če je nForce navijanju prijazen. Zanimivo, ilustrativno ter kratko branje.

0 komentarjev

Plošče na VIA KT266A

X-Bit Labs - Plošče, ki bodo narejene okoli VIA KT266A nabora so naslednje:
  • ABIT KR7

  • AOPEN AK77 PlusA

  • ASUS A7V266-A

  • CHAINTECH 7VJDA

  • EPOX 8KHA2

  • FIC AN11A

  • MSI K7T266 Pro2

  • SHUTTLE AK31 Rev3

  • SOYO K7VA Dragon

Kljub tem najavam pa ne smemo pozabiti na dejstvo, da je bil nabor plošč na KT266 skoraj dvakrat večji, kot trenutni na KT266A. Razlogov za to je več. K266A je še sorazmerno svež nabor zato tudi ne moremo pričakovati kakšnega velikega odziva, saj ostali proizvajalci najverjetneje še čakajo, kako se bo stvar obnesla v praksi. Drug razlog je, da je VIA dobila hudo konkurenco v obliki zelo dobrega AMD760 in odličnega SIS735, ki sta navdušila marsikaterega proizvajalca matičnih plošč. Nekateri pa se samo ogibajo Viinih naborov. Tak je na primer Gigabyte, ki je izjavil, da ne bo več uporabljal Viinih DDR Socket A naborov. Vsi vemo zakaj ... ;).
Prej omenjene plošče lahko pričakujemo oktobra.

6 komentarjev

nForce prevzema krono?

The inquirer - ECTS je kar primerno mesto, kjer nekateri velikani hardware industrije pokažejo svoje izdelke. Tam je bila tudi Nvidia, ki je kazala svoj nForce nabor za AMD-jeve procesorje. Nekateri so bili glede napovedi o tem naboru precej skeptični, saj Nvidia zaenkrat nima še nobenih izkušenj z izdelavo naborov, vendar pa nekateri viri blizu AMD-ju pravijo, da bo nForce nabor, ki bo prevzel krono in postal najhitrejši chipset za AMD-jeve procesorje. Do tega naj bi prišel s svojo posebno dual channel arhitekturo, ki mu bo omogočala 4.2 GB/s pasovne širine, v navezi z PC266 DDR SDRAM-om. To je dvakrat več, kot omogočata najnovejša nabora SiS735 in KT266A. Tako naj bi postal nForce prava pošast. Napovedi so sicer obetavne, vendar sem mnenja, da raje počakajmo na uradne teste, kot pa da podležemo govoricam.

0 komentarjev

VIA in AMD

X-Bit Labs - Po najnovejših informacijah bo dvo-procesorsko čipovje za AMD Athlon 4 (Palomino) procesorje izdelovala tudi VIA. Čipovje bo zasnovano na Viinem KT266 čipovju in bo imelo veliko lastnosti le tega. Zelo velika verjetnost je, da bo ta novi čip vseboval podporo PCI64 standardu. Novemu čipovju bo ime KT266DP (mislim, kako originalno...).
Glavna prednost KT266DP pred AMD-760MP bo cena. Medtem, ko bo matična plošča na AMD-760MP stala okoli $500, bo plošča na KT266DP stala le $300.
Naj opozirim še na eno dvo-procesorsko čipovje s PCI64 podporo: AMD-770. Ampak, pri AMD-770 bo šlo samo za visoko proračunske strežnike katerih cena je za navadnega smrtnika astronomska. AMD-770 bo precej izboljšano AMD-760MP čipovje.

4 komentarji