»

Lanska prodaja računalnikov katastrofalna, še zlasti v Evropi

Slo-Tech - Prodaja novih računalnikov je lani dosegla najnižjo raven po letu 2008, kar med proizvajalci in prodajalci povzroča nelagodje. V primerjavi z letom poprej je lani prodaja novih računalnikov upadla za 8-10 odstotkov (IDC in Gartner imata vsak svojo metodologijo), kar je največji upad v zgodovini. Prodanih je bilo okrog 276-288 milijonov računalnikov, kjer je imel najvišji tržni delež Lenovo (20-21 odstotkov), sledili pa so Hewlett-Packard (18-19 odstotkov) in Dell (14 odstotkov). Največji trije skupaj obvladujejo več kot polovico trga.

Podatki za regijo EMEA (Evropa, Bližnji vzhod in Afrika) pa kažejo, da se je v Starem svetu prodaja nadpovprečno znižala. IDC ocenjuje, da je prodaja namiznih računalnikov in prenosnikov v letu 2015 v EMEA upadla za 18...

77 komentarjev

Šibka rast prodaje računalnikov v letu 2011

Heise - Tržni analitiki v podjetjih IDC in Gartner so izračunali, da je bila rast prodaje računalnikov v preteklem letu skromnejša od pričakovanj, a še vedno pozitivna. Rezultati, ki še ne vključujejo prodaje tabličnih računalnikov, kažejo na rast okoli enega odstotka.

Razlogov za precej nižji rezultat od optimističnih pričakovanj pred začetkom leta je več. Levji delež je prispevala finančna kriza, ki se ni razrešila, ampak razlila v Evropo in precej načela kupno moč prebivalstva in njihovo pripravljenost za nakupe trajnih dobrin. Čeprav je prodaja poskočneje porasla v deželah v razvoju in državah BRIK (Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska), to ni uspelo nadomestiti pomanjkanja povpraševanja v Evropi in Ameriki. Še zlasti črno je bilo zadnje četrtletje, ko je bila medletna rast negativna - prodali so le 92...

17 komentarjev

Rast povpraševanja po računalnikih v Evropi lani nižja

Hewlett-Packard ostaja vodilni proizvajalec in prodajalec računalnikov.

Heise - IDC je objavil podatke o trgu računalnikov v preteklem letu za območje Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike (tako imenovana cona EMEA). V letu 2010 je bilo prodanih 110 milijonov računalnikov, kar je za 12,8 odstotka več kot v letu 2009. Toda to ni razlog za navdušenje, opozarjajo, saj se je v zadnjem kvartalu, ki je tradicionalno najmočnejše trgovsko tromesečje, prodaja v primerjavi z zadnjim četrtletjem leta 2009 povečala za pičla 2,4 odstotka. Zmanjšano rast povpraševanja beležijo v vseh segmentih, tako namiznih kot tudi prenosnih računalnikih in netbookih.

Razlogov za skromno rast je več. Po eni strani so v velikem slogu prispeli tablični računalniki, ki spodkopavajo povpraševanje po klasičnih računalnikih. Še posebej...

49 komentarjev

Bliskovni pomnilnik se ceni

ComputerWorld - Podatki za tretje letošnje četrtletje kažejo, da se prodaja NAND-bliskovnega pomnilnika povečuje, njegove cene pa padajo. Manjšemu povpraševanju po USB-ključih, spominskih karticah in podobnem navzlic se je spričo dobre prodaje pametnih telefonov in tabličnih računalnikov prodaja bliskovnega pomnilnika povečala za 19 odstotkov, medtem ko so cene nižje za devet odstotkov, ugotavlja DRAMexchange. Skupno so proizvajalci zaslužili 5,1 milijarde dolarjev oz. 6,9 odstotka več kot v četrtletju poprej.

Vodili proizvajalec je še vedno Samsung, ki trdno obvladuje bliskovni pomnilnik za pametne telefone. Drži 40-odstotni tržni delež na trgu (prihodki dve milijardi dolarjev), medtem ko mu je za petami Toshiba s 36 odstotki. Tretji je Micron z 10 odstotki, sledita pa še Hynix in Intel.

Za četrto četrtletje Samsung...

33 komentarjev

Trg procesorjev okreva, Intel pridobiva

X-Bit Labs - Podatki o trgu procesorjev za prvo četrtletje tega leta, ki so jih zbrali analitiki pri International Data Corporation, kažejo, da trg še vedno okreva. V primerjavi z enakim obdobjem lani je bilo prodanih 39 odstotkov več procesorjev, medtem ko je bila prodaja v primerjavi s predhodnim četrtletjem, tudi zavoljo božične nakupovalne sezone, za dobrih pet odstotkov nižja. Običajno je prvo četrtletje v primerjavi z božičnim skromnejše. Pridobival je Intel, AMD-jev je izgubljal.

Povprečna cena prodanega procesorja se je zvišala za 4,1 odstotka v primerjavi s kvartalom poprej, kar pripisujejo slabši prodaji Atomov in boljši prodaji dražjih enot. Tržni delež AMD-ja je za spoznanje upadel na 18,8 odstotka, medtem ko je Intel dobil pol odstotne točke in pristal pri 81 odstotkih.

IDC napoveduje, da bo letos trg procesorjev za računalnike zrasel za 15 odstotkov. Če se bodo zelo ugodni tokovi iz preteklega četrtletja nadaljevali, je pričakovati še nekoliko višjo rast.

20 komentarjev

Acer prehitel Dell, HP ostaja prvi

TG Daily - Podjetje iSuppli je objavilo podatke o prodaji računalnikov v tretjem četrtletju tega leta, iz katerih je videti, da je Acer prvikrat prehitel Dell. V primerjavi z enakim obdobjem lani je prodaja računalnikov poskočila za 1,1 odstotka na 79,9 milijona enot. V prepričljivem vodstvu ostaja Hewlett-Packard, ki ima še vedno 19,9-odstotni tržni delež. Na drugo mesto se je s tretjega prebil Acer, ki je prodal 13,4 odstotka vseh računalnikov, sledijo pa mu Dell z 12,9 odstotka, Lenovo z 8,7 odstotka in Toshiba s petimi odstotki. Pet največjih proizvajalcev je tako prodalo kar 60 odstotkov vseh sistemov. Acerjev ustanovitelj Stan Shih je že na Computexu leta 1990 preroško napovedal, da bo Acer do izteka tisočletja med prvimi tretjimi v branži - trajalo je nekoliko dlje, uresničilo pa se je vendarle. Analitiki ob pogledu na številke dodajajo, da se računalniška industrija že pobira iz recesijskega prepada, v katerega je zgrmela lani.

13 komentarjev