»

Hewlett Packard Enterprise bo kupil Juniper Networks

Slo-Tech - Hewlett Packard Enterprise (HPE) je sporočil, da kupuje proizvajalca omrežne opreme Juniper Networks, za kar kani odšteti 14 milijard dolarjev. To pomeni, da bodo za delnico odšteli 40 dolarjev, kar predstavlja 32-odstotno premijo glede na borzne cene pred najavo prevzema. Financirali ga bodo z denarnimi sredstvi, dokončan pa naj bi bil proti koncu leta ali v začetku prihodnjega leta.

HPE je eden izmed dveh delov, na katera se je Hewlett-Packard razdelil leta 2015. V zadnjem času se je HPE soočal s slabo prodajo strežnikov za podjetja, kar je eden izmed glavnih proizvodov podjetja. Juniper je po drugi strani uspešen prodajalec omrežne opreme, kjer širi tudi ponudbo umetne inteligence (AIOps), a ima hudo konkurenco v Ciscu in Nvidii.

Prevzem bo HPE-ju omogočil boljšo integracijo, saj se trenutno ukvarja s programsko in strojno opremo za podatkovne centre, sedaj pa bo dobil še omrežni del. Hkrati bo s tem dobil tudi nekaj razvoja na področju umetne inteligence, kjer je Juniper...

0 komentarjev

Sumljive podrobnosti o Juniperjevih stranskih vratih

Wired News - Ko je proizvajalec omrežne opreme Juniper decembra lani javno objavil, da so v svojih napravah našli dvoje stranskih vrat, ki jih je tja podtaknil neznani napadalec, in razkril podrobnosti, je požel odobravanje javnosti. Toda poznejša analiza kode je pokazala nekaj neverjetnih naključij, ki pričajo, da Juniper verjetno ni govoril popolne resnice, piše Wired.

Ena izmed izmed lukenj je bila posledica uporabe ranljivega algoritma Dual EC za tvorbo psevdonaključnih števil. Da njegova uporaba ni varna, se je vedelo že od konference avgusta 2007, številni pa verjamejo, da je ranljivosti tja namenoma postavila kar NSA. Juniper je trdil, da uporablja poleg Dual EC še drugi algoritem za tvorbo naključnih števil, in sicer ANSI X.9.31. Izkazalo se je, da se zaradi...

8 komentarjev

Podrobnosti o Juniperjevih stranskih vratih

Slo-Tech - Znanih je več podrobnosti o stranskih vratih, ki jih je v svojih napravah odkril Juniper. V kodi je dvoje stranskih vrat, ki izkoriščajo različne ranljivosti in omogočajo zlorabo. Prva stranska vrata so v resnici v kodo vstavljeno geslo, ki ob prijavi s poljubnim uporabniškim imenom in geslom <<< %s(un='%s') = %u prek SSH ali telneta omogoči dostop z najvišjimi privilegiji. Znakovno geslo so napadalci bržkone izbrali zato, da se ga v kodi laže spregleda, saj je od daleč videti kot le eden izmed nizov za obdelavo vnosa. A v resnici omogoča dostop do naprave, kar lahko preizkusite tudi sami. Ranljive so vse naprave s firmwarom verzije 6.3.0r17, 6.3.0r18, 6.3.0r19 in 6.3.0r20, ostale verzije pa ne. Ranljivost se je v kodo prikradla leta 2013.

Bistveno zanimivejša pa so druga stranska vrata, za katere je vsaj...

12 komentarjev

Juniper odkril podtaknjena stranska vrata v svojih napravah

Wired News - Drugi največji proizvajalec omrežne opreme na svetu Juniper je v svoji opremi odkril stranska vrata, ki jih je tja verjetno postavila kakšna država oziroma obveščevalna organizacija. Kot so sporočili, so prizadete naprave NetScreen, na katerih teče operacijski sistem ScreenOS. Prizadete so verzije od 6.2.0r15 od 6.2.0r18 in od 6.3.0r12 do 6.3.0r20, kar daje slutiti, da se je ranljivost v kodi skrivala vsaj od leta 2012, mogoče pa celo vse od leta 2008. Stranska vrata so v najnovejši verziji zakrpali, posodobitev pa je praktično obvezna.

Pri tovrstnih odkritjih so namreč najbolj ogroženi uporabniki ranljive opreme, ki posodobitve še niso namestili, in to takoj po izdaji popravkov. Ti namreč morebitnim nepridipravom, ki želijo ranljivosti izkoristiti, dajo zelo dobre smernice, kje najdejo luknjo. Zato Juniper poziva k nadgradnji. Hkrati to kaže na dodatni problem, ki ga...

67 komentarjev

LibreSSL za zdaj še nevaren

Ars Technica - LibreSSL, ki je nastal iz OpenSSL s čiščenjem kode in odstranjevanjem nepotrebnih funkcionalnosti, je prilezel do verzije 2.0.0, ki pa je imenu navkljub še vedno nedokončana. Toda pokazalo se je, da je odstranjevanje funkcionalnosti OpenSSL dvorezen meč, saj je LibreSSL v trenutni verziji v nekaterih pogledih nevarnejši od predhodnika.

Težave tičijo v generatorju psevdonaključnih števil (PRNG), ki je pri šifriranju izjemno pomemben. Algoritem Dual EC DRBG za tvorjenje psevdonaključnih števil je na primer imel ranljivost, ki jo je NSA izkoriščala za prisluškovanje. Pregled kode LibreSSL je pokazal, da ima ta pomanjkljiv PRNG.

Zgodi se namreč lahko, da začne PRNG vračati ista naključna števila. To se lahko primeri, kadar ima več inačic procesa v Linuxu isto številko PID. Linux...

17 komentarjev

RSA za 10 milijonov dolarjev iz NSA namerno oslabila algoritem

Reuters - Koliko stane integriteta? Odvisno, koga vprašate. Slovenski zdravniki jo po zadnjih preiskavah glede podkupovanja očitno prodajo za nekaj tisočakov. Pri avtocestah se je merila v stotinah milijonov dolarjev. Kaj pa v ZDA? Podjetje RSA (sedaj podružnica EMC) je svojo verodostojnost in integriteto očitno prodalo za 10 milijonov dolarjev. Toliko denarja so prejeli od NSA, da so namenoma ošibili svoje algoritme.

Novi Snowdnovi dokumenti, ki jih je pridobil Reuters, kažejo, da je NSA sklenila 10 milijonov dolarjev vredno pogodbo z RSA, ki sodi med velikane računalniške varnosti, da je ta v svoje algoritme za tvorjenje naključnih števil vgradila ranljivosti, ki omogočajo lažje razbijanje. Da NSA kaj podobnega počne, ni presenečenje, saj smo že septembra pisali, da je NSA uspela izsiliti vgraditev ranljivosti v algoritem Dual EC-DRBG, s čimer je velik del verodostojnosti izgubil NIST...

51 komentarjev