»

Kolektivna tožba zoper Microsoft zaradi piratstva

Slo-Tech - Microsoft je lani predstavil orodje, ki se je v teoriji zdelo kot nalašč za programerje, saj bi jim lahko prihranilo obilico časa in truda. Github Copilot je pomočnik v obliki umetne inteligence, ki so ga razvili skupaj z GitHubom in OpenAI. Piscem v Pythonu, JavaScriptu, TypeScriptu, Rubyju in Goju pomaga tako, da piše delce kode samostojno, saj je bil prebral vso kodo v javnih repozitorijih na GitHubu in se naučil programirati. V teoriji se to sliši čudovito, v praksi pa ljudje niso najbolj navdušeni, če njihovo avtorsko delo uporabljajo drugo, pri čemer jih niti nič ne vprašajo.

Zato je Github Copilot že od začetka tarča kritik, ki so se še okrepile junija letos, ko je postal komercialno dostopen vsakomur, ki plača 10 dolarjev mesečno. Zaradi tega je bila minuli teden proti Microsoftu, OpenAI in Githubu vložena kolektivna tožba, ki jo vodi Matthew Butterick. V njej Microsoftu očitajo, da nezakonito uporablja odprtokodno programsko opremo, ki je objavljena pod različnimi...

26 komentarjev

Nvidiin RTX 4090 premočan za svoje električne priključke

Slo-Tech - Zadnji teden spletne forume polnijo pričevanja lastnikov najzmogljivejših Nvidiinih grafičnih kartic GeForce RTX 4090, ki so se jim raztopili napajalni priključki zaradi preobremenitve in pregretja. Da ne gre za prazne marnje, priča tudi Nvidiina poteza, ki preučuje nekaj primerov. Prvi podatki kažejo na težavo pri pogodbnem podizvajalcu, ki je dobavil neustrezne kable.

Gre za priklop z 8 kontakti (12VHPWR), ki ga uporabljajo od kartic RTX 3090 Ti in je združljiv z novimi napajalniki ATX 3.0. Čeprav je po specifikacijah dovolj zmogljiv, da bi zmogel napajati požrešne RTX 4090, ki porabi skoraj 400 W električne energije, je Nvidia dobila slabo izdelane. Kot kaže, so kabli podjetja Astron preslabo prispajkani, zato se ob zvijanju ali vlečenju lahko poškodujejo. V skrajnem primeru se povezave na posameznih stikih tudi pretrgajo, in tedaj namesto 8 kontaktov prenos energije prevzamejo štirje ali dva. Rezultat so visoki tokovi, ki izolacijo pregrejejo in raztalijo.

Nvidia je...

69 komentarjev

Nvidia ustregla piscem odprtokodnega gonilnika Nouveau za Linux

Phoronix - Nvidia, ki ji je pred leti Torvalds javno kazal sredinec, se izboljšuje pri podpori odprte kode. Danes so naposled le objavili podpisani firmware in pripadajočo kodo, ki bo omogočila polno strojno pospeševanje v GeForce GTX 900 z odprtokodnim gonilnikom Nouveau.

Pred poldrugim letom je Nvidia namreč začela podpisovati in preverjati firmware. Če podpisa ni bilo, kartica ni omogočila uporabe vseh zmogljivosti, kar je predstavljalo velik problem za pisce odprtega gonilnika Nouveau za Linux. Nvidia je to opravičevala z dejstvom, da bodo tako preprečili poškodbe kartic, Linuxove tegobe pa so bile postranska škoda. Sprva je šlo le za nekaj temperaturnih funkcij, v novih karticah pa je tako omejenih funkcionalnosti čedalje več.

Nvidia sicer piše tudi...

17 komentarjev

AMD z GPUOpen odpira orodja in gonilnike za svoje grafične čipe

AMD - AMD se je odločil, da bo odprtokodni skupnosti in razvijalcem iger ponudil orodja in gonilnike za boljšo izrabo svojih grafičnih čipov, s čimer želi Nvidii odgrizniti čim večji tržni delež. Slednja namreč nudi zaprtokodno orodje GameWorks, ki ga uporabljajo pisci iger za boljšo izrabo moči Nvidiinih grafičnih procesorjev. Igre, ki uporabljajo GameWorks, navadno na Nvidiinih karticah tečejo bolje kot na AMD-jevih. So seveda tudi izjeme, ki so optimizirane tako za Nvidio kakor AMD (npr. GTA V uporablja tako AMD TressFX kakor Nvidia HairWorks). Drugi problem so gonilniki za Linux (tu je tudi Nvidia velika črna ovca), kjer imamo za AMD-jeve kartice na izbiro hitrejše zaprtokodne in proste odprtokodne gonilnike.

Tu bo vstopil GPUOpen. Za pisce iger bo GPUOpen imel...

48 komentarjev

Ubisoft in NVIDIA ponujata brezplačne igre z GeForci

vir: AnandTech
AnandTech - NVIDIA in Ubisoft sta združila moči in začela z akcijo Pick Your Path, v sklopu katere bodo kupcem grafičnih kartic iz družin GeForce 900 ter 700 ponujali brezplačne igre. Gre za konkurenco AMD-jevemu programu Never Settle, v katerem so prav tako ponujali brezplačne igre, a je bil v primeru AMD-ja nabor nekoliko obsežnejši, tako na strani grafičnih kartic, ki so dobile brezplačne igre, kot z vidika števila brezplačnih iger, ki so jih kupci prejeli. V primeru GeForcov iz serije 900, GTX 980 in GTX 970 ter njunih mobilnih sorodnikov, ter namiznih grafičnih kartic GTX 780 Ti in GTX 780 kupci prejmejo brezplačno igro izmed trojice prihajajočih naslovov Ubisofta, Assassin's Creed Unity, Far Cry 4 oz. The Crew. Nobena izmed treh zaenkrat še ni uradno izšla, a Assassin's Creed Unity izide 11....

6 komentarjev

Podpora SLI prihaja v AMD-jeva čipovja

vir: VR - Zone
VR - Zone - nVidia je bila pred nekaj leti še dobro znana kot izdelovalec veznih čipovij za AMD. Njihova serija nForce je bila svojčas legendarna, sploh kot prva izbira navijalcev. nForce 4 je na AMD-jevo platformo s podnožjem Socket 939 prinesel podporo PCIe, ki je v osebne računalnike vrnil še možnost uporabe več kot ene grafične kartice. To so pri nVidii pospremili s parjenjem prek povezave SLI, v prihodnosti pa vezno čipovje nForce izdali še za Intelovo platformo, ko je ta predstavil za AMD skorajda uničujoče procesorje Core 2. Večjih sprememb ni bilo do izida Intelove serije Core i7 na podnožju LGA-1366, ko Intel nVidii ni prodal licence za povezavo QPI, ki je uporabljena za komunikacijo med procesorjem in veznim čipovjem. Zgodba se je nato ponovila tudi s povezavo DMI,...

7 komentarjev

AMD v novem Catalystu podprl OpenGL 3.0

AMD - AMD je izdal novo verzijo grafičnih gonilnikov Catalyst za svoje grafične kartice, ki nosi številko 9.1. Delujejo v operacijskih sistemih Windows XP in Vista in so namenjeni za vse Radeone od serije 9500 do serije HD 4800, vključno z All-In-Wonder inačicami. Poleg vrste popravljenih hroščev, ki naj odslej ne bi več povzročali neodzivnosti Control Centra, kadar je slika raztegnjena na več zaslonov, in povzročali težav težav v 64-bitni Visti pri več kot 4 GB RAM-a, je najpomembnejša novost polna podpora za OpenGL 3.0.

Ta je sicer izšel že avgusta lani, vendar se doslej še nekako ni udomačil in očaral razvijalcev. Za razliko od največjega konkurenta, Direct3D 10, lahko OpenGL sodeluje tudi z Windows XP, kar je ena izmed večjih prednosti za pisce iger, ki želijo doseči čim večjo publiko. Razvijalci OpenGL-a medtem trdijo, da lahko ta povsem brez problema nudi iste funkcije kot konkurent (izrazili so se nekoliko manj poetično, gre za rough feature parity). Prenos novih gonilnikov je...

33 komentarjev

Še en pomemben dan za AMD/ATI in Linux

Slo-Tech - Danes so tudi uradno na voljo novi gonilniki za linux za AMD-jeve grafične kartice. Kot smo že pred dnevi poročali, so novi gonilniki spisani na novo in ponujajo opazno pohitritev glede na stare gonilnike. Izvorna novica: tu.

Za puriste, ki uporabljajo samo odprtokodne gonilnike, pa je AMD tudi pripravil presenečenje. Danes so se namreč na internetu pojavile delne specifikacije za AMD-jeve grafične kartice. Specifikacije so vsem prosto dostopne brez NDA. V naslednjih dneh pa lahko pričakujemo še ostale dokumente. Novell je obljubil, da bo prva verzija odprtokodnega gonilnika na voljo že v prvi polovici naslednjega tedna.

Sedaj pa je treba samo še počakati, kako bo na vse to odgovorila NVIDIA...

26 komentarjev

Intelovi odprtokodni gonilniki za grafiko

News.com - Intel je izdal odprtokodne gonilnike za svoje grafične čipe, konkretno za Intel 965 Express Chipset izdelke. To je seveda pomembna poteza korporacije, ki obvladuje okoli 40% trga grafičnih kartic, obenem pa zelo dobra novica za uporabnike Linux operacijskih sistemov. Gonilniki konkurenčne Nvidie in ATI-ja so namreč zaprtokodni in vsaj v enem primeru precej slabe kvalitete.

Zanimivo bo tudi videti reakcijo konkurenčnih podjetij. Medtem ko zaenkrat Nvidia še ne namerava spreminjati svojega pristopa k izdaji gonilnikov za Linux, pa odločitev naveze AMD/ATI še ni znana. AMD je sicer že pri več projektih sodeloval z odprtokodno skupnostjo.

78 komentarjev