»

UserLinux bo kmalu nared

Portret UserLinuxa

Silicon - Bruce Perens, ugleden protagonist prostega programja in odprte kode ter antagonist Microsofta in njemu podobnih, je novembra 2003 začel z razvojem nove distribucije Linuxa, ki jo je poimenoval UserLinux. Temeljni namen distribucije je, da podjetjem in domačim uporabnikom zagotovi popolnoma brezplačen, prost, zmogljiv operacijski sistem z možnostjo dodatnih storitev, podpore in certifikatov o združljivosti, ki bo povečal storilnost in varnost, a zmanjšal stroške. Razlog za razvoj nove distribucije je ogorčenost pobudnika nad početjem komercialnih ponudnikov, predvsem Red Hata in SuSE-ja, ki svoje distribucije za poslovno rabo ponujata za več 100 ameriških dolarjev. Klik!

Na konferenci...

4 komentarji

SuSE za Itaniume2

MadPenguin.org - Nemško podjetje SuSE je danes oznanilo izid SuSE Linux Enterprise Server 8 za družino procesorjev Intel Itanium, ki je tako postal je prvi strežniški izdelek tega podjetja za procesorje Intel Itanium 2. SuSE je bil prav tako izbran za člana "TeraGrid", znanstvenega računalniška sistema za raziskovalce znotraj Združenih držav Amerike. Več o tem.

0 komentarjev

Red Hat Linux 7.2 ne bo podpiral Alpha procesorjev

The inquirer - Po odločitvi nemškega podjetja SuSE, da bodo opustili razvoj distribucij za procesorje Alpha, so se za podoben korak odločili še pri ameriškem Red Hatu, kjer so izjavili, da se je razvoj distribucije za procesorje Alpha končal. Zadnja Red Hatova distribucija za Alphe ostaja različica 7.1. Pri Red Hatu pravijo, da izključitev podpore Alpham ne pomeni, da se bo prenehala tudi podpora drugim RISC procesorjem.

0 komentarjev

SuSE (najbrž) ne bo več podpiral Alpha procesorjev

The inquirer - Vsi vemo, da Linux ni bil nikoli mišljen samo kot x86 operacijski sistem, ampak ga vzporedno razvijajo še za nekaj drugih platform - med drugim tudi Alpho. Ker pa je Compaq prodal svoj Alpha oddelek Intelu, in ker slednji namerava vso Alphino tehnologijo vgraditi v prihodnje rodove Intanium procesorjev, lahko pričakujemo, da bodo številna Linux podjetja prenehala razvijati svoje distribucije za Alpha platformo. Eno izmed takih podjetij je SuSE, ki je najavilo, da je zaradi nedavnih dogodkov (tehnologija Alpha procesorjev bo vgrajena v Itaniume) precej negotov razvoj prihodnjih distribucij za to platformo.
Korak je sicer logičen, saj se nobenemu programerskemu podjetju ne splača podpirati praktično mrtve arhitekture. Seveda pa distribucijska podjetja ne bodo izgubila veliko, saj bodo izgubljeno še vedno lahko nadoknadila s prodajo distribucij za Intelove Itaniume, nov posel pa jih najbrž čaka tudi s predstavitvijo AMD-jevih 64-bitnih Hammer procesorjev. ...

0 komentarjev

Intervju z Intel Italia

The inquirer - Morda se intervju z italijanskim oddelkom Intela zdi malce zgrešen, vendar ni tako, saj imajo dokaj redne zveze z matičnim podjetjem in vedo veliko podatkov o prihodnjih projektih. V nedavnem intervjuju, ki si ga lahko ogledate tukaj, je tekla beseda predvsem o finančni uspešnosti podjetja, rivalstvu z AMD-jem, prehodu na 0.13 mikronsko tehnologjijo, ... Pač nič posebnega, porečete. No, glavno so nam prihranili za konec, saj je direktor Intelovega italijanskega oddelka povedal tudi nekaj o prihodnosti Alpha tehnologije. Vsi namreč vemo, da je skrb za Alpha procesorje prešla na Intela. Vendar pa do sedaj nismo vedeli, kako bo Intel uporabil novo tehnologijo (lahko smo samo špekulirali). Potem, ko sem prebral intervju ne morem reči nič obetavnega, saj bodo Alpha procesorji čez 3 leta samo še lep spomin. Intel se je odločil, da vso Digitalovo tehnologijo vgradi v svoje Intanium procesorje in navaja, da leta 2004 Alph ne bo več mogoče dobiti. Vsi prejšnji kupci se bodo morali...

1 komentar

Compaq bo prodal oddelek, ki izdeluje Alphe

The inquirer - Compaq je pred nekaj leti zapravil kar precej denarja, ko je kupil podjetje DEC (Digital). Z nakupom podjetja DEC si je Compaq pridobil tudi vse pravice do izdelovanja sila čislanega procesorja - Alphe. Danes me je presenetila novica, ki se je pojavila kot strela iz jasnega: Compaq bo prodal oddelek, ki se ukvarja z razvojem Alph. Sodeč po tej The Inquirerjevi novici, bo oddelek odkupil Intel. Z nakupom tega oddelka pa bo Intel dobil tehnologijo neprecenljive vrednosti. Pa še to: čeprav AMD uporablja Alphino EV6 vodilo, ki ga je pridobil od Compaqa, se posel njega ne tiče.

9 komentarjev

Linuxi za Itaniume

Slo-Tech - Slycer je včeraj poslal novico o Red Hat linuxu za Itanium procesorje, danes pa še o SuSEjevem odgovoru. Ker sta si novici precej sorodni, ju bo združil kar v eno:

Sodeč po tej novici, je Red Hat najavil Red Hat Linux 7.1 za Itanium procesorje. Ta različica Linuxa celotno bazira na novem 2.4 jedru. Red Hat je, kot se spodobi za vsako novo različico Linuxa, vgradil tudi nekaj novosti. Red Hat Linux za Itanium procesorje je bil nareje predvsem za poganjanje zahtevnih programov na high-end serverjih in delovnih postajah. Pomembno vlogo je pri tem imel tudi Intel, ki je spoznal, da Linux utegne biti eden izmed najpomembnejših operacijskih sistemov v prihodnosti. Zato si je Intel izbral podjetje Red Hat za strateškega tehnološkega razvijalca. Še za konec: vsi srečneži, ki imate Itaniume, si boste lahko to distribucijo iz interneta sneli v prihodnjih tednih. Če pa vas zanima še kaj več, pa oddeskajte na Red Hatovo domačo stran.

Ter še o SuSE:

Takoj po najavi Red Hata, so se zganili tudi pri...

1 komentar

X - box problemi?

The Register - Hm, Microsoft ima spet probleme. Očitno niso bili prvi, ki so registrirali ime Xbox, prehitelo pa jih je neko programersko podjetje in sicer za celih sedem mescev...kako se bo zgodba nadaljevala, pa bo povedal čas. Osebno mislim, da se to podjetje ne more upirati Microsoftu in njegovi vojski odvetnikov. Kot bi rekli Borgi: resistance is futile. Več o tem si lahko preberete tukaj.

1 komentar

Windows 2000 Professional za Alpho

The Register - Ja, obstaja. Na žalost tistih s procesorjem Alpha, pa ne bo nikoli ugledal luč dneva... Ko je Compaq prekinil razvoj Alpha paltforme, so pri Microsoftu še kakšen mesec nadaljevali z razvojem Win2k za Alpho, zadnja verzija pa nosi oznako Build 2128 z datumom 23. september 2000, na CD - ju pa so še besede 'for internal use only', torej je ne bomo videli zunaj Microsoftovih laboratorijev...

0 komentarjev