»

Bluetooth kmalu na računalnikih

Guru 3D - Bluetooth in Wireless LAN še vedno bijeta neusmiljeno bitko in prav nič še ni odločenega, kdo bo prevladal na komu. Oba sta dobro zasnovana, proizvajalci pa vztrajno zagovarjajo vsak svojega. No, morda se bo na PC-jih tehtnica prevesila v Bluetoothovo korist, saj je eden izmed največjih proizvajalcev matičnih plošč na svetu, MSI, pred kratkim od podjetja WildComm zakupil pravico do uporabe tega standarda. To pa pomeni samo eno: Bluetootha bomo v prihodnje najverjetneje pogostokrat videli na MSI-jevih matičnih ploščah. Tako bo MSI postal prvi proizvajalec, ki bo izdelal matično ploščo z Bluetoothom. Ali to pomeni, da se klasičnim mrežnim karticam bliža smrt? Težko je špekulirati za naprej, vendar pa bo Bluetooth v računalništvo vseeno prinesel nekoliko več svežine. Samo predstavljajte si povezavo med računalnikoma brez kabla, ki bo zaradi pogostih menjavanj frekvenc povrhu še odporna na motnje. Več na Guru3D....

2 komentarja

DDR zmaguje

DigiTimes - Ta članek v Digitimes-u pravi, da DDR uspešno zavzema trg. Sodeč po podatkih, ki so jih objavili največji proizvajalci matičnih plošč (Elitegroup, ASUS, Gigabyte in MSI), je najmanj polovica njihovih matičnih plošč na tržišču na DDR pomnilniški osnovi. S prihajajočim (v Slovenijo; v Ameriki že prodajajo plošče na njem) VIA P4X266 čipovjem za DDR pomnilnik in Pentium 4 procesorje se bo DDR SDRAM še bolj razširil.
Morate pa upoštevati, da to govori le o trenutnem stanju v trgovinah. Proizvajalci matičnih plošč imajo v trgovinah le najnovejše izdelke. To ne pomeni, da je DDR bolj razširjen kot SDRAM med uporabniki... Podatek pove le, da je DDR SDRAM bolj priljubljen kot RDRAM in SDRAM na prodajnih policah. Kako tudi ne bi bil, če je pa cena le za komaj kaj višja od SDRAM-a, pohitritev pa je, sploh z najnovejšimi čipovji, kar 30-45%. V to, zakaj RDRAM ni priljubljen pa se sploh ne bom spuščal......

2 komentarja

Rezultati proizvajalcev matičnih plošč objavljeni

X-Bit Labs - 8 proizvajalcev matičnih plošč je izdalo svoje julijske poslovne rezultate in moram priznati, da so bili le-ti kar dobri, če pomislimo, da se je celotna računalniška industrija znašla v krizi. Porast proizvodnje je najverjetneje povzročilo večje zanimanje za procesorje Pentium 4 in s tem tudi za njegove matične plošče, pa tudi DDR SDRAM je počasi postal dostopen vsakomur. Lestvica ni utrpela kakšnih blaznih sprememb, saj je prvi še vedno ASUS, drugi ECS, tretji MSI, četrti Gigabyte, itd. Drugače, pa mnogi pričakujejo še večji porast prodaje matičnih plošč - predvsem tistih za Pentium 4 procesorje - saj bo Intel v kratkem predstavil svoj Brookdale nabor, ki bo zaradi podpore PC133 SDRAM-u pocenil celoten sistem, svoje pa bo opravil tudi DDR pomnilnik.

0 komentarjev

Negotova prihodnost i850

X-Bit Labs - Rambusov pomnilnik RDRAM (Rambus DRAM) je na papirju videti sijajen, v praksi pa se ne izkaže za tako bleščečega. Do nedavnega je bil celo majhen zaviralec prodaje Pentiumov 4, saj običajni uporabniki, ki jih je več kot zahtevnih uporabnikov, ne potrebujejo dragega RDRAM-a. No, če je verjeti X-bit labsom, se bo množična podpora RDRAM-u ustavila ob prihodu SDRAM in DDR SDRAM chipsetov. Takrat se bo delež i850 matičnih plošč zmanjšal za 20%-30%. Grobar množične podpore pa utegne biti tudi DDR SDRAM, katerega chipseti so resda počasnejši od i850 in katerega pasovna širina je manjša od RDRAM-a, vendar ima DDR pomnilnik manjšo latenco od RDRAM-a. Množična podpora se bo zmanjševala do Q2 2002, ko naj bi chipset i850, ki edini podpira RDRAM, dočakal svoj konec. Čeprav se bo množična podpora RDRAM-u prenehala, pa bo Intel še vedno ostal zvesti podpornik le-tega. Po "smrti" i850 chipseta, bo le-tega nadomestilo čipovje, ki je trenutno znano pod kodnim imenom Tulloch. Tulloch se bo po...

0 komentarjev

Brookdale je zakon

X-Bit Labs - Spet novice iz Computexa. Ta sejem je še ena od stvari iz mojega Spiska. Saj sem vam že povedal. Tisti spisek na katerega pišem vse kar bi rad imel, pa ne bom.
Na Computexu so proizvajalci matičnih plošč dobesedno znoreli od veselja. Ta čip naj bi, po mnenju proizvajalcev, bil nekaj zelo privlačnega za kupce in zato tudi za proizvajalce. Brookdale je Intelov čip, ki dopušča uporabo poceni SDRAM pomnilnika s Pentium 4 procesorji. Za primer: Gigabyte bo izdal 7 matičnih plošč na Brookdale čipu. V celotnem času do zdaj je Gigabyte izdal le 4 matične plošče na i850 čipovju.
Kako se bo SDRAM obnesel v povezav s Pentiumi 4, je veliko vprašanje. P4 je narejen tako, da potrebuje veliko hitrost pomnilnika (RDRAM). Če mu tega ne omogočimo, je le P3 z dodatnimi funkcijami...

0 komentarjev

P4 na SDRAM-u že junija

X-Bit Labs - Govoril sem vam že o Intelovem čipovju za P4 procesorje, ki bo podpiralo SDRAM namesto RDRAM-a. Čipovju je ime Intel 845 in bo, neuradno, izšlo že junija. Prva verzija čipovja, Intel 845A, bo imela podporo standardu ATA100 in do 3GB pomnilnika.
Smisel poganjanja P4 na SDRAM-u je še vedno zelo vprašljiv. Po testih sodeč (in tudi po zdravi logiki) je P4 načrtovan samo za hiter pomnilnik. Če le-tega ni, potem deluje slabše kot P3, ki je optimiziran za SDRAM. Intel je priznal, da je Intel 845 čipovje le začasna rešitev preden se RDRAM ne poceni. Koliko škode bo podjetje med tem utrpelo zaradi čakanja na pocenitev RDRAM-a in pojav programske opreme, ki bi znala izkoristiti P4, ni znano. Jasno pa je, da dokler Intel čaka in čaka, AMD služi. Pa čeprav na počasnejšem SDRAM in DDR SDRAM pomnilniku.

3 komentarji

Test AMD čipovij

AnandTech - Fantje na Anand tech-u so napisali članek o aktualnih AMD čipovjih. Torej tukaj. Ogledali so si ASUS A7V133 (VIA KT133A), ki deluje na SDRAM in dve DDR SDRAM matični plošči, ASUS A7M266 (AMD 760) in ASUS A7A266 (ALi MAGiK1). Ker primerjajo čipovja in ne plošče, je normalno, da so vse plošče istega proizvajalca. Za najhitrejše se je izkazalo AMD 760 čipovje, ki je z svojo podporo DDR SDRAM-u prehitelo VIA KT133A. Samo trenutno se vam plošč na osnovi AMD 760 čipovja ne splača kupovati ker a) je DDR SDRAM še vedno predrag in ker b) bo VIA kmalu izdala svoje DDR SDRAM čipovje, imenovano KT266. Predlagam torej, da počakamo in vidimo.

5 komentarjev