»

Kitajci razgrabili ASML-jeve stroje za proizvodnjo čipov

Heise - Nizozemski proizvajalec strojev za proizvodnjo čipov, ASML, ki je v tem pogledu edinstven, ker konkurenčnih izdelkov ni, lahko le še letos neomejeno prodaja svoje izdelke kitajskim podjetjem, kakršno je SMIC. Poslovni rezultati za minulo četrtletje kažejo, da je poslovanje povsem povprečno, a s pomembno podrobnostjo. Prodaja na Kitajsko je dosegla že polovico vsega prometa, saj kitajska podjetja množično kupujejo izdelke pred potekom roka.

V številkah to pomeni, da so kitajski kupci ustvarili 2,44 milijarde evrov prometa od 5,31 milijarde evrov prodaje. Še poldrugo milijardo pa je ASML zaslužil z vzdrževanjem svojih strojev pri obstoječih strankah. Skupno so ustvarili 1,9 milijarde dolarjev dobička, kar je primerljivo s prejšnjim kvartalom.

Delež kitajskih strank pa se je letos pošesteril. V prvem kvartalu je znašal osem odstotkov, v drugem že 24 odstotkov, v minulem pa 46 odstotkov. Finančni direktor Roger Dassen je dejal, da to ni presenetljivo, saj gre večinoma za naročila iz...

20 komentarjev

Po dolgih letih AMD z izgubo

Slo-Tech - Niti AMD (Intel je takisto globoko v rdečem) se ni izognil pretresom na trgu, ko je prvo letošnje četrtletje zaključil z zajetno izgubo. Od januarja do marca je podjetje ustvarilo 5,4 milijarde dolarjev prihodkov oziroma devet odstotkov manj kot v minulem letu, kar ni bilo dovolj za pozitiven izid. Čista izguba je znašala 139 milijonov dolarjev.

Najbolj je upadla prodaja v segmentu domačih uporabnikov, ki se je skrčil za 65 odstotkov. Namesto lanskih 2,1 milijarde dolarjev so nabrali le 700 milijonov dolarjev, kar je prispevalo 172 milijonov dolarjev izgube (lani 625 milijonov evrov dobička). Ta oddelek je bil v minulih letih glavni motor uspešnosti podjetja, zato so njegove težave pomenile težave za celotno podjetje. Konkurenca, torej Intel, je v tem segmentu občutila le 36-odstotni padec prodaje.

Bolje se je odrezal AMD-jev oddelek za igre, ker so bili prihodki let šest odstotkov nižji, dobička pa še vedno 314 milijonov dolarjev. Levji delež so prinesli čipi (SoC) za...

35 komentarjev

Intel po dolgih letih z izgubo

Slo-Tech - Intel je v minulem četrtletju ustvaril 22 odstotkov manj kot prihodkov kot v enakem obdobju lani, medtem ko dobička sploh ni imel. Ob 15,3 milijardah dolarjev prihodkov je kvartal končal s 500 milijoni dolarjev izgube, kar je najslabši poslovni rezultat po zadnjem četrtletju leta 2017. To je edini kvartal v zadnjih petnajstih letih, ko je Intel posloval z izgubo. Podjetje kot glavna razloga za katastrofalne rezultate navaja znižanje povpraševanja po novih računalnikih in komponentah ter ohlajanje gospodarstva. Intel je ustrezno popravil tudi napovedi za celotno leto 2022, in sicer naj bi se prihodki znižali z 68 na 65 milijard dolarjev.

Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger je ob objavi rezultatov dejal, da so veliko razočaranje, s čimer so se strinjali tudi investitorji. Dodal je, da je bil glavni razlog nenaden upad gospodarske dejavnosti, svoje pa so dodale tudi težave pri spopadanju s spremembami na trgu. Finančni direktor David Zinsner je nepresenetljivo okrivil naraščajočo...

50 komentarjev

Tesla presenetila z visokim dobičkom, delnico katapultiralo

Slo-Tech - Potem ko so analitiki pričakovali še eno četrtletje z solidnim denarnim tokom in poslovno ničlo ali rahlo izgubo, je Tesla presenetila in v minulem četrtletju ustvarila velik dobiček. Zadnje tri mesece so sklenili s prihodki v višini 6,3 milijarde dolarjev. Ob bruto marži 18,9 odstotka je to zadostovalo za 261 milijonov dolarjev dobička iz poslovanja. Zadnje pozitivno četrtletje je bil četrti lanski kvartal, ko je dobiček iz poslovanja znašal 414 milijonov dolarjev. V prvem letošnjem polletju pa je podjetje ustvarilo 689 milijonov dolarjev kumulativne izgube iz poslovanja. Dobri rezultati v minulih treh mesecih so povzročili rast delnice za 18 odstotkov.

Tesla je ob razgrnitvi rezultatov pokazala tudi novo tovarno v Šanghaju, kjer pilotna proizvodnja že teče. Celotno tovarno so postavili v 10 mesecih, proizvodnja tam pa je 65 odstotkov cenejša kakor v ZDA. Evropsko tovarno Gigafactory bodo odprli leta 2021, kmalu pa bodo izvedeli, kje bo stala. Prav tako so sporočili, da so pri...

25 komentarjev

Microsoft presenetil z napovedjo novega Flight Simulatorja

vir: Microsoft

Slo-Tech - Microsoft je na sejmu E3 prikazal napovednik za naslednjo različico svojega popularnega simulatorja letenja. Če smo prav preštevali, gre od leta 1982 že za štirinajsto različico, ki je nekakšno presenečenje, saj so oddelek Aces Game Studio, ki se je v podjetju s franšizo ukvarjal in zaposloval kako stotnijo osebja, razpustili v začetku leta 2009, v okviru zniževanja stroškov Microsofta, ki mu tedaj res ni preveč dobro kazalo.

Zadnji simulator, FSX, so tako izdali leta 2006, osem let pozneje pa še Steam različico, ki pa je v grobem le združila vse dotedanje nadgradnje in popravke programa. Kljub temu je igra ohranila svojo skupnost, ki jo ves čas zalaga s svežimi dodatki, preostali, ki niso več prenesli prastarih tekstur in grafike nasploh, pa so se medtem...

13 komentarjev

AMD presenetil z izgubo

Reuters - AMD je tretje letošnje četrtletje sklenil z izgubo, ki je presegala napovedi analitikov. Ob 1,06 milijarde dolarjev dohodkov, kar je 26 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, se je izguba povzpela na 197 milijonov dolarjev. Lani so v enakem obdobju ustvarili 17 milijonov dolarjev dobička ob 1,43 milijarde dolarjev prihodkov, potem pa so sledila štiri negativna četrtletja.

Glavnino krivde za slab rezultat AMD pripisuje upadu prodaje računalnikov. Zato je njihov oddelek za PC-je ustvaril kar 181 milijonov dolarjev izgube (lani zgolj 17 milijonov), saj so prodali manj. Dodaten udarec so prinesla prevrednotenja starih zalog, ki jih niso uspeli prodati. Dodatni 48 milijonov dolarjev izgube je posledica stroškov zaradi...

86 komentarjev

BlackBerry z izgubo negativno presenetil

Slo-Tech - Kanadski BlackBerry (nekdanji RIM) je v preteklem četrtletju zabeležil izgubo (PDF poročila), ki je presegla napovedi analitikov in vzbuja pomisleke o prihodnosti podjetja. Čeprav so se prihodki od prodaje v primerjavi s četrtletjem poprej povečali za 15 odstotkov na 3,1 milijarde dolarjev, so ustvarili 84 milijonov dolarjev izgube. Ta številka absolutno gledano ni visoka, a težave so strukturne narave. V enakem obdobju lani je BlackBerry ustvaril pol milijarde dolarjev izgube, potem pa so se stvari začele obračati na bolje. V predzadnjem kvartalu so pridelali celo 94 milijonov dolarjev dobička, sedaj pa je spet tu izguba.

BlackBerry je celo povečal prodajo pametnih telefonov, in sicer so jih prodali 6,8 milijona, kar je za 13...

4 komentarji

AMD zaradi izgube odpušča

AMD - AMD se je znašel v precejšnjih težavah, saj so v tretjem letošnjem četrtletju pridelali visoko izgubo, zaradi česar so bili prisiljeni napovedati reorganizacijo in odpuščanja.

V zadnjem tromesečju so ustvarili 1,27 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 10 odstotkov manj kot četrtletje pred tem in kar četrtino manj kot v enakem obdobju lani. Ustvarili so tudi čisto izgubo v višini 157 milijonov dolarjev, od česar je 133 milijonov dolarjev odpadlo na izgubo iz poslovanja. V enakem obdobju lani so beležili še 97 milijonov dolarjev dobička, pa tudi v drugem letošnjem kvartalu so napraskali 37 milijonov dolarjev dobička. Bruto marža se je znižala na 31 odstotkov.

Stanje v AMD-ju še ni alarmantno, saj imajo 1,48 milijarde dolarjev rezerv v obliki denarnih sredstev, a se vsled...

14 komentarjev

AMD napovedal odpuščanje

AMD - AMD je včeraj napovedal, da bodo do konca leta in v prihodnjem letu izvedli prestrukturiranje podjetja, v sklopu katerega bodo odpuščali, prekinjali pogodbe in združevali oddelke ter tako "povečali produktivnost, skrajšali čas med pripravo prototipa izdelka in končno prodajo ter se bolj prilagoditi trendom, ki bodo najverjetneje gonilo rasti".

Skupno bodo odpustili 1400 zaposlenih, kar je približno 13 odstotkov vseh zaposlenih v AMD-ju po svetu. S tem bodo v zadnjem letošnjem četrtletju privarčevali le 10 milijonov dolarjev, saj bodo dodatni stroški zaradi prestrukturiranja znašali 100 milijonov dolarjev, celotni stroški poslovanja pa se bodo potemtakem povzpeli 610 milijonov dolarjev....

32 komentarjev

AMD in Google z dobičkom

Gibanje delnic AMD-ja in Googla v zadnjem kvartalu

ComputerWorld - Svoje poslovne rezultate za prvo letošnje četrtletje sta objavila še AMD in Google. Poškilimo najprej v Sunnyvale, kjer so zabeležili 257 milijonov dolarjev dobička, medtem ko je AMD v enakem obdobju lani nabral 416 milijonov dolarjev izgube. To je že drugo zaporedno dobičkonosno četrtletje za AMD, ki je pred tem tri leta kot po tekočem traku prideloval minus. Skupni prihodki od prodaje so v preteklem kvartalu znašali 1,57 milijard dolarjev, kar je za tretjino več kot lani. Za rekordno četrtletje (izjemen dobiček v četrtletju pred tem je posledica izplačila v tožbi zoper Intel) je odgovorna dobra prodaja procesorjev in novih DirectX 11 grafičnih kartic.

Dobro je šlo tudi Googlu, ki je presegel napovedi analitikov in zbral 1,96 milijarde dolarjev dobička pri 6,77...

13 komentarjev

Finančni poročili Intela in AMD-ja

Slo-Tech - Tekom tedna sta tako Intel kot AMD objavila svoji finančni poročili za prvo četrtletje letošnjega leta. Medtem ko je Intel v omenjenem obdobju ob 9,67 milijarde ameriških dolarjev prihodkov pridelal dobrih 1,4 milijarde ameriških dolarjev dobička, je AMD ob 1,5 milijardi dolarjev prihodkov imel 358 milijonov dolarjev izgube. Levji delež AMD-jeve izgube predstavljajo operativne izgube (264 milijonov dolarjev), medtem ko 50 milijonov dolarjev predstavljajo stroški nakupa ATI-ja. Več o tem si preberite v uradnih finančnih poročilih Intela oziroma AMD-ja.

16 komentarjev