»

Na Mac OS prihaja Outlook

Entourage se umika Outlooku

TechCrunch - Eden izmed razlogov, da se Maci v poslovnem okolju še niso dobro prijeli, je nezmožnost poganjanja Outlooka. Resda imajo Entourage, a kaj ko so uporabniki in skrbniki navajeni na Outlook. Da bi osvojili še to trdnjavo, so v Redmondu napovedali, da bo nova verzija Mac Offica, ki bo izšla prihodnje leto decembra, vključevala tudi Outlook. Na ta način želi Microsoft uporabnikom Macov omogočiti boljše sodelovanje z drugimi platformami (torej Windows) in uporabo Microsoft Exchange Serverja. Do takrat pa bo na voljo posodobljena verzija Entourage 2008 Web Services Edition. Klik!

21 komentarjev

GNOME 2.16

GNOME - Predvčerajšnjim je izšla nova različica prostega in odprtokodnega namiznega okolja za Linux in ostale na UNIX-u bazirane sisteme -- GNOME 2.16. Med vsemi izboljšavami velja še posebno omeniti uporabo knjižnice GTK+ 2.10, ki omogoča novo pogovorno okno za tiskanje in novo pogovorno okno za odpiranje datotek. Nova je tudi podpora za 3D efekte (ki pa je privzeto izključena), urejevalnik menijev Alacarte, program za ustvarjanje zapiskov Tomboy, boljše upravljanje za prenosne računalnike, uporaba grafične knjižnice Cairo v programu Evolution in še nekatere ostale posodobitve. Z različico 2.16 je svoj prostor med podprtimi jeziki našla tudi slovenščina, dodatne informacije o novi različici so na voljo na strani GNOME 2.16 Release Notes.

9 komentarjev

Fedora Core 3

Lugos - Končno smo spet dočakali novo posodobitev ene izmed uporabniku najbolj prijaznih in prav tako najbolj popularnih distribucij operacijskega sistema Linux, Fedore Core 3.

In kaj je novega? Večinoma so samo posodobljene različice glavnega programja. Tako da sedaj v srcu teče jedro 2.6.9, poleg pa dobite na izbiro namizje Gnome 2.8 ali pa KDE 3.3. Med ostalim programjem, najdete tudi na nabasanih štirih ploščkih zdaj končno tudi Mozillo Firefox 1.0PR ter Mozillo Thunderbird 0.8, ni pa jim ušel niti Ximian Evolution 2.0.

Če želite preizkusiti to novo izdajo, imate uraden seznam zrcalnih strežnikov, slovenski zrcalni strežnik ter tudi Torrent datoteko.

Na novico nas je opozoril moj_nick.

Pripravite flejmthrowerje™.

9 komentarjev

Darwinova ladja najdena

BBC - Vsi najbrž poznamo verjetno najpomembnejšo znanstveno teorijo - teorijo evolucije. Osnoval jo je Darwin, na podlagi primerkov, ki jih je zbral na 5-letnem križarjenju z ladjo Beagle.

Manj pa je znano, kaj se je zgodilo z ladjo, na kateri je Darwin prišel do tega spoznanja. Vendar očitno to ni več skrivnost. Razbitine ladje so namreč našli z moderno radarsko tehnologijo v 5 metrov globokem blatu. Ali bodo ladjo potegnili na kopno, zaradi stroškov, sicer še ni znano, je pa zanimivo, da je ladja po vseh svojih potovanjih, vključno s tihotapljenjem, na koncu končala zelo blizu Darwinovega doma.

8 komentarjev

Japonski superračunalnik napoveduje vremenske ujme

Računalniška simulacija

vir: BBC
BBC - Največji superračunalnik, ki je sicer lociran na Japonskem, te dni predstavljajo strokovnjakom na tridnevnem simpoziju o podnebju v Cambridgeu v Veliki Britaniji, poroča BBC.

Superračunalnik, ki deluje že od marca 2002, je najzmogljivejši na svetu, uporabljajo pa ga za napovedovanje orkanov, vročinskih valov in podobnih vremenskih nevšečnosti. Zavzema površino kar štirih igrišč za tenis, znanstveniki pa pravijo, da bomo lahko z več podobnimi napravami uvedli natančnejša predvidevanja vremenskih pojavov in zaščite pred njimi.

6 komentarjev

Ximian Desktop 2

Ximian Evolution 1.4 znotraj Ximian Desktopa 2

vir: Ximian
več strani - Ximian je izdal novo različico priljubljenega namizja za Linux, Ximian Desktop 2, ki temelji na odprtem namizju GNOME. Prvo različico trenutno uporablja poldrugi milijon uporabnikov po vsem svetu in, sodeč po novostih druge, se bo število še povečalo.

Ximian Desktop 2 prinaša popolno namizno rešitev za Linux, saj vsebuje tesno povezano zbirko programov, ki nudi podporo okenskim datotekam, omrežejem in standardom. V središču pozornosti je močno prilagojena zbrika OpenOffice.org, ki je z novo podobo povsem složna s celotnim okoljem in že v privzetem načinu ustvarja datoteke, berljive z zbirko Microsoft Office. Druga pomembna novost je Ximian Evolution™ 1.4, nova različica zmogljivega...

3 komentarji

Evolution 1.0

Linux Today - Izšel je program Evolution 1.0. Verjetno je to najboljši mail program za Linux sploh, podpira tudi povezavo s Palmom, virtualne mape, evidenco urnika, zapiske itd. Dela z POP3, IMAP in lokalnimi unix mail imeniki. Ximian (podjetje, ki ga je naredilo) je sicer končno različico napovedalo že za konec leta 2000, pa so 'malo zamudili'. Stvar je pod GPL, kar pa ne bo veljalo za poseben dodatek, ki ga bodo prodajali podjetjem. Gre za 'vstavek', ki bo omogočal popolnoma transparentno delo s strežnikom Exchange 2000 (se pravi več kot le branje maila). Jebat ga, od nečesa morjo tudi oni živet.
Aja, nekdo ga je prevedel tudi v slovenščino.

7 komentarjev

Linux na namizju

Linux Today - Ali ima Linux na namizju možnosti za uspeh? Trenutno ima Linux 4% tržni delež (in raste), kar ga postavlja ob bok Macom z 6%. Se resnično z vsako različico približuje večji uporabnikovi prijaznosti in ali je resnično toliko cenejši od Oken, da ga bodo podjetja sprejela?
Bruce Perens (HPjev prvi človek Linuxa) pravi, da je s Star officeom, Evolutionom in Mozillo poskrbljeno že za večino uporabnikov. Bo pa trajalo še precej časa preden bo Linux popolnoma sprejet.
A In še zanimiv argument... Pred 5 leti si nihče ni mogel predstavljati, da bi lahko Linux bil tako močan v strežniškem tržišču. Zakaj ne bi bil čez 5 let enako močan na namizjih?

2 komentarja

Evolucija se nadaljuje

Linux Today - Izšla je četrta beta različica programa Evolution, ki ga izdeluje Ximian. Evolution je neke vrste zamenjava za outlook na namizju GNOME - vsebuje organizer, odjemalca pošte, urejevalnik kontaktov in še samodejno spremlja novice iz Slashotda, vreme in še kaj. Ta različica podpira sodelovanje z Palmom, varne SSL povezave in LDAP podporo za adresarje.
Evolution res z vsako različico deluje bolje, od prejšnje bete so odpravili kar 550 hroščev. Seveda je uporabniški vmesnik tudi v slovenščini.
Zdaj moram počakat še, da Primož skodiral rdf exporter za slo-tech, tako da bom lahko headline videl že v mail clientu. :)

0 komentarjev