»

Microsoft in Google zakopala patentno bojno sekiro

Slo-Tech - Patentni spori med proizvajalci pametnih telefonov, računalnikov in programske opreme se počasi umirjajo. Naslednja v vrsti velikanov, ki so sklenili premirje, sta Microsoft in Google, ki sta sporočila, da odstopata od 18 medsebojnih tožb v ZDA in Nemčiji, povezanih s patenti. Dogovora pokriva tudi tožbe Motorole, ki jo je Google sicer prodal Lenovu, a so obdržali njene patente.

Microsoftov tiskovni predstavnik sicer previdno pojasnjuje, da sta Google in Microsoft še vedno velika konkurenta in da morebitne tožbe v prihodnosti niso izključene, če bi se pojavile nove kršitve patentov. V skupni izjavi za javnost sta podjetji zapisali, da bosta v prihodnosti sodelovali na določenih področjih, ki so povezana s patenti, pričakujejo pa tudi širitev sodelovanja....

1 komentar

Patentne vojne se umirjajo: nekdanji Nortelovi patenti za štirikrat nižjo vrednost kot RPX

Ustanovitelj in izvršni direktor RPX, John Amster

The Wall Street Journal - Podjetje RPX, v katerem najpomembneje sodelujeta Cisco in Google, je od Rockstarja za 900 milijonov dolarjev odkupilo paket 4000 patentov in patentnih prijav. Gre za nekdanje Nortelove patente, ki jih je leta 2011 v stečajnem postopku od kanadskega podjetja kupil konzorcij podjetij Apple, EMC, Ericsson, Microsoft, RIM (danes BlackBerry) in Sony, združen pod imenom Rockstar. Zadnja prodaja pomeni, da se je možnost nadaljnjih tožb zaradi uporabe tehnologij, ki jih pokrivajo patenti v omenjenem paketu, bistveno zmanjšala.

Kanadski Nortel je leta 2011 pristal v stečaju in njegov patentni portfelj je bilo eno izmed najvrednejših sredstev podjetja (zanimiva lastnina so bili tudi prosti naslovi IPv4, ki jih je Nortel prodal za...

1 komentar

LG in Google sklenila patentni dogovor

vir: LG
LG - LG in Google se sicer nikoli nista na veliko tožila, a sta vseeno sklenila dogovor o navzkrižnem licenciranju patentov. Odslej bo vsako podjetje imelo pravico do uporabe patentov drugega podjetja, ki bo vključevala tako obstoječe kot tudi v prihodnosti podeljene patente. Dogovor bo veljal deset let z možnostjo podaljšanja. Finančnih podrobnosti dogovora podjetji nista želeli razkriti.

Podjetji ste bila tudi v preteklosti v dobrih odnosih, saj je LG izdeoval telefone Nexus 5, ki jih Google prodaja pod svojo znamko (nove Nexuse 6 pa izdeluje Motorola). LG-jev podpredsednik je dejal, da LG ceni odnos z Googlom in da dogovor potrjuje zaveze podjetij k razvoju novih izdelkov in tehnologij, ki bodo izboljšali življenja...

2 komentarja

Konec vojne med Samsungom in Googlom

Slo-Tech - Navadno pišemo o novih tožbah zaradi kršitev patentov in modelov, redkeje pa o prekinitvah spopadov in poravnavah. To pot sta Samsung in Google poskrbela za nižje odvetniške zaslužke v naslednjih 10 letih, kolikor bo veljal sveže sklenjeni dogovor o navzkrižnem licenciranju in vzajemni uporabi vseh trenutnih in prihodnjih patentov.

Dogovor pokriva vse trenutne patente in tiste, ki jih bosta podjetji dobili v prihodnosti. Na ta način se bosta izognili nadaljnjim tožbam in se posvetili inovacijam, so zapisali v izjavi za javnost. Podjetji imata namreč spoštovanja vreden arzenal patentov - Samsungov portfelj v ZDA obsega več kot 4600 patentov (drugo mesto), Googlov pa dobrih 1800 (enajsto mesto). Apple je šele trinajsti...

61 komentarjev

Microsoft dobil patentno tožbo proti Motoroli/Googlu

Reuters - Porota na sodišču v Seattlu je sodnem postopku med Microsoftom in Googlom kot lastnikom Motorole odločila, da je Google kriv oviranja konkurence, saj Microsoftu ni omogočil licenciranja patentov pod poštenimi, razumnimi in nediskriminatornimi (FRAND) pogoji. Google mora plačati 14 milijonov dolarjev odškodnine.

Začeteka spora sega v leto 2010 in se nanaša na patente, ki pokrivajo standardne načine implementacije ogledovanja videa prek spleta (kompresija H.264) in povezovanja prek Wi-Fi (802.11), ki jih Microsofto uporablja v Xboxu in Windows. Motorola je zahtevala 2,25 odstotka od vsakega prodanega izvoda, Microsoft pa je ponudil 0,02 za vsak prodan izvod. Logični rezultat je bil sodni spor, Microsoft pa je vmes preventivno prestavil nemški distribucijski center na Nizozemsko.

...

3 komentarji

Microsoft toži Motorolo

Primer spornega telefona: Droid 2

vir: CNet
CNet - Microsoft je včeraj vložil tožbo (PDF-dokument) zoper podjetje Motorola, v kateri mu očita kršitve devetih patentov. Poleg tožbe na washingtonskem sodišču so vložili še pritožbo na Mednarodno trgovinsko komisijo. Kršeni patenti so povezani z zmožnostmi pametnih telefonov, kot so sinhronizacija elektronske pošte, koledarja, adresarja, obveščanje aplikacij o spremembi jakosti signala in avtonomiji baterije ter podobno. Microsoft trdi, da Motorolini telefoni s sistemom Android nezakonito uporabljajo te tehnologije, ki jih je bil patentiral Microsoft. Primer takega telefona je Droid 2.

Microsoftov pomočnik vodje pravne službe Horacio Gutierrez je dejal, da ima podjetje...

12 komentarjev