»

Kdo bo kupil domeno .org?

Slo-Tech - Že več kot dva meseca se odvija prava drama na področju, ki je običajno tehnično dolgočasno tiho. Pred dvema mesecema je zasebni sklad Ethos Capital napovedal, da bo za dobro milijardo dolarjev odkupil pravice za vrhnjo domeno .org. Ker je to domena, načeloma namenjena neprofitnim organizacijam (čeprav jo seveda lahko registrira kdorkoli), je na internetu završalo. Začele so se internetne peticije in pisma ogorčenja, oglasili so se celo ameriški senatorji. Medtem pa sta ICANN, ki skrbi za internetno hrbtenico, in Ethos Capital zatrjevala, da bo domena .org postala še zanesljivejša in uporabnejša.

Electronic Frontier Foundation, zagovorniki odprtega interneta in druge organizacije so pozvali Internet Society, ki upravlja Public Interest Registry (PIR), ki trenutno skrbi za domene .org, da prodajo ustavi. Pravijo, da je bila kupčija sklenjena napol skrivoma, predvsem pa brez javne razprave. Na to se je Ethos Capitala odzval z zagotovili, da bo domena še vedno ostala simbol...

9 komentarjev

Athlon XP vs. Athlon 64

3dcenter - K8 arhitektura, ki jo poznamo predvsem pod imeni Athlon 64, Athlon FX in Opteron, navdušuje računalniške zanesenjake. Celo najbolj zagrizeni pristaši nasprotnega tabora pri nakupu vsaj resno premislijo o alternativi, saj je prej omenjena arhitektura, razen na področju video obdelav, hitrejša kot Intel-ova.

Kako se ta arhitektura pri poganjanju strojno vse zahtevnejših iger izkaže v primerjavi s starejšo, a še vedno zelo razširjeno arhitekturo K7, poznano predvsem pod imenom Athlon XP? Na 3DCenter.de so primerjali zadnjo izdano različico, Athlon XP 3200+ (Barton), ki bije pri 2.2 GHz in Athlon-a 64 (Winchester), kateremu so spreminjali frekvenco delovanja in tako dobili boljši vpogled v obe primerjani arhitekturi.

Athlon XP je zasedel mesto nikjer drugje kot na legendarni matični plošči Abit NF7-S, medtem ko je Athlon 64 bil na malce zastareli plošči Abit AV8, zgrajeni okrog VIA K8T800 Pro veznega nabora. Nvidia je namreč že pred časom izdala hitrejši in naprednejši vezni nabor...

12 komentarjev

Razplet zgodbe

3dcenter - Se spomnite včerajšnje novice o ATI Radeon-u 7000 in Radeon-u 7200? No, danes so na Internetu neuradne, vendar 99,9999% resnične govorice, da gre v resnici za prejšnje Radeone. Torej ne nove R200, ampak stare Radeon 1-ke. Torej je Radeon 700 v resnici Radeon VE in Radeon 7200 Radeon SDR/DDR. Tako, zdaj veste.

1 komentar

Futurizem

Sillicon Strategies - IBM je objavil, da bo začel s proizvodnjo procesorjev, narejenih s SOI tehnologijo, z bakrenimi kontakti. SOI (silicon-on-insulator) tehnologija naj bi, v povezavi z bakrenimi kontakti, izredno pospešila delovanje strežniških procesorjev.
Serija, ki naj bi uporabljala to novo tehnologijo, se imenuje pSeries 680. Gre za 64bit-ne strežnike, ki naj bi bili (zahvaljujoč tej novi tehnoligiji in še nekaj drugim izboljšavam) za kar 63% hitrejši od sedanjih S80 sistemov.
Če se bo ta odločitev IBM-u obrestovala, bomo še videli. Če se mu bo, se bo še bolj zasidral kot vodilni proizvajalec velikih strežnikov. Drugim bo mogoče pustil pojesti drobtinice na trgu. Ali pa tudi ne?

2 komentarja