»

Lenovo odpira tovarno v ZDA

Mnenja o izgledu se krešejo, zato pa je toliko manj dvomov o kakovosti prenosnikov

vir: The Verge
The Verge - Kitajski proizvajalec računalnikov in mobilnih naprav Lenovo namerava odpreti svojo prvo tovarno v ZDA. Lenovo je leta 2005 od IBM-a odkupil vejo, odgovorno za proizvodnjo računalnikov in s tem dobil pod svoje okrilje znamko Thinkpad, poleg nekaterih drugih. Od takrat so jo s prenosnikov in stacionarcev (ThinkCentre) prenesli še na tablične naprave ter do danes liniji dodali domačim in kreativnim uporabnikom bolj namenjeno linijo Ideapad (IdeaCentre za namiznike) in cenovno prijaznejšo linijo Essential. Jasno je, da računalnike sestavljajo v cenovno ugodnejših državah, predvsem na Daljnem Vzhodu, premik v ZDA pa bo v tej branži zelo zanimiva novost.

Obrat, ki ga nameravajo...

40 komentarjev

Abit odhaja v večna lovišča

Tweak Town - Nekdaj mogočni in spoštovani proizvajalec matičnih plošč Abit bo postal še ena zareza na letošnji palici obnemoglih. Njegov lastnik Universal Scientific Industrial (USI) se je namreč odločil, da bodo v procesu prestrukturiranja in zmanjševanja stroškov prihodnji mesec Abit zaprli. Abit je bilo v svojih časih cenjeno podjetje, še posebej pri srcu pa je bil navijalcem. Izumili so cel kup novosti, med drugim so prvi podprli 133 MHz vodilo na Intelovem čipovju BX (tega se bodo spominjali starejši bralci), mlajši pa vedo, da so prvi izdelali matično ploščo brez mostičkov, kar je olajšalo navijanje.

V zadnjih letih se je situacija obrnila na slabše. Leta 2004 je tajvanska borza njihove delnice iz prve kotacije umaknila na prosti trg zaradi sumljivega računovodsta, saj so odkrili, da so večino uvoza in izvoza vršili prek sedmih nabiralniških podjetij s sedežem na istem naslovu. Zamenjali so upravo, menedžerje so obtožili finančnih malverzacij, podjetje so začeli zapuščati sposobni kadri...

69 komentarjev

AMD odpustil 430 zaposlenih

X-Bit Labs - Predvsem zaradi slabih poslovnih rezultatov ter delno tudi zaradi lanskega nakupa ATI-ja je AMD, ki je na začetku leta že odpustil dva odstotka svojih zaposlenih, opustil dodatnih 430 delavcev. Vsi odpuščeni so bili zaposleni v severnoameriških obratih AMD-ja. Večina odpuščenih so bili zasposleni v trženju in prodaji izdelkov ter v menedžmentu, poleg tega je brez službe ostalo tudi nekaj inženirjev, vendar naj le-to ne bi vplivalo na trenutje AMD-jeve projekte. Naj spomnimo,da je pred časom tudi Intel odpustil okoli deset odstotkov svojih zaposlenih.

Več o tem na X-bit labs.

5 komentarjev

AMD - Obisk tovarne sanj

AnandTech -

AMD se je končno vdal in popustil pod pritiski javnosti, naj pove malo več o prihajajočih procesorjih in ostalih dobrotah iz svoje malhe ... V nasprotju z Intelom, ki naredi tiskovno konferenco ob vsaki umrli miški (ne dobesedno, seveda), AMD vsa velika odkritja zadrži zase oziroma le-ta ostanejo v tovarni v Dresdnu.

Vsaj tako je bilo včasih. Danes je AMD pokazal notranjost svoje trdnjave in spregovoril o svojih načrtih. Od tega, kako se pride do tovarne do podatkov, kako izgleda notranjost; mokre sanje vsakega hardveraša, pač ... Članek si lahko preberete na AnandTechu.

1 komentar

Odpuščanja delavcev

X-Bit Labs - Jah, tudi ta najbolj osovražena poteza (vsaj s strani delojemalcev) se je zgodila. Tokrat AMDju. AMD je sledil politiki podjetij, kot so Intel, IBM, Motorola z napovedjo, da namerava odpustiti približno 15% delovne sile v svojih tovarnah. AMD bo tako do konca drugega četrtletja prihodnjega leta ukinil 2.000 delovnih mest in posledično vrgel toliko ljudi na cesto. AMD pravi, da je ta poteza nujna za zagotovitev pozitvnega poslovanja ter dolgoročnega preživetja podjetja. Klik!

0 komentarjev

Alcatel odpušča

The Register - Alcatel je danes oznanil, da bo do konca prihodnjega leta odpustil 23.000 delavcev, saj je podjetje v procesu prestrukturiranja. Tako bo ob koncu leta 2003 zaposlenih "le" še 60.000 delavcev, medtem ko jih je bilo ob koncu lanskega leta zaposenih še 99.000. Najava prihaja po opozorilu, da bo prihodek podjetja še naprej padal, po prestrukturiranju pa naj bi se vrnili v pozitivne vode nekje v naslednjem letu. Klik!

1 komentar

UMG se pridruži spletnoizmenjevalnemu mehanizmu

Australian IT - Kakopak, ne upajte ne zastonjsko glasbo [:'(]. UMG, eden večjih založnikov se je namreč odločil, da svojo glasbo ponudi 'naročnikom' proti mesečnemu pavšalu 10 do 15 Vašingtončkov™. UMG naj bi zaenkrat to prodajno pot zgolj preizkušal, za nadaljne korake pa se bodo odločili na podlagi rezultatov. Kling!

Žal pa pri tem ne gre za top-selling, ampak slabše prodajane naslove. Hmm, a kar iščejo statistične dokaze, da tovrstna prodaja ni rentabilna? No, bolj razveseljivo je drugo dejstvo: kupec pridobi enake lastninske pravice, kot če bi nabavil CD. Torej, zapek (ne neskončno, Janezek) varnostnih kopij legalen [:D].

0 komentarjev

Dogaja se vsem

AMD - Če ste mislili, da se varčevanja z metodo odpuščanja poslužuje le veliki zlobni Intel, ste se zmotili. Advanced Micro Devices (AMD) se je namreč odločil, da bo "prestrukturiral" svoje operacije. AMD bo v sklopu tega "prestrukturiranja" zaprl dve tovarni. Natančneje tovarno 15 in tovarno 15 v Austinu, Texas, ZDA. Kot del "prestrukturiranja" bo tudi odpustil 2300 delavcev, kar predstavlja 15% globalne AMD-jeve delovna sile. Pribljižno 1000 od teh odpuščenih so povezani s tovarnama 14 in 15.
No, pozitivna stran je ta, da bo začel bolj vlagati v tovarno v Penang, Malezija. Vsi odpuščeni delavci bodo dobili odpravnine.

0 komentarjev

Fujitsu Siemens bo uporabljal AMD-jeve čipe!

Tom's Hardware - The Inquirer's je ugotovil, da bo Fujitsu Siemens v Evropi začel z reklamiranjem v mesecu juniju in juliju, reklamiral pa naj bi svoje izdelke (sestavljene računalnike), ki bodo vsebovali Advanced Micro Devices' (AMD) Athlon in Duron procesorje. Proizvajal naj bi tudi sisteme z dvema procesorjema. Nadaljeval pa bo tudi s sodelovanjem z Intelom. Sistemi z dvema Foster procesorjema naj bi se pojavili že maja!

0 komentarjev