»

Novi televizorji 8K porabijo več energije, kot dovoljuje EU

Slo-Tech - Predlanska uredba Evropska unije je zaostrila pogoje in zahteve za okoljsko primerno zasnovo za elektronske prikazovalnike slike, kamor uvrščamo tudi televizorje. Lanska delegirana uredba pa je spremenila še zahteve za označevanje energetske učinkovitosti naprav, in sicer je lestvico premaknila navzgor. Strožji pogoji za prodajo bodo začeli veljati 1. marca prihodnje leto, kar bi lahko v EU povsem blokiralo prodajo najnovejših televizorjev z ločljivostjo 8K.

Proizvajalci že svarijo, da se strogim merilom ne bodo mogli prilagoditi. Opozarjajo, da je bila uredba napisana z mislijo na televizorje v ločljivostih HD ali 4K, medtem ko za 8K poraba energije poskoči. To je pričakovano, ker imajo ti televizorji štirikrat več pik, ki jih je treba krmiliti in osvetljevati. Po trenutni veljavni zakonodaji lahko televizorji OLED porabijo nekoliko več energije, microLED in 8K pa so izvzeti, a od 1. marca 2023 ni predvidenih več nobenih izjem. Težave bi lahko imeli tudi nekateri modeli 4K.

Po...

85 komentarjev

Sony predstavil televizor z ločljivostjo 16K

Slo-Tech - Na sejmu na Japonskem je Sony pokazal nov televizor, ki ima ločljivost 16K. To pomeni, da ima 16-krat toliko točk kakor naprave z ločljivostjo 4K in kar 64-krat toliko od zaslona s 1080p. Televizor meri 19,2 x 5,4 metra, torej je bolj podoben ploskvi avtobusa kakor domačemu zaslonu. Zaradi velikosti je bil razstavljen v prvem in drugem nadstropju.

Sony je v preteklosti že pokazal zaslon z ločljivostjo 16K, ki pa je bil opazno sestavljen iz več manjših zaslonov z jasnimi mejami. Novi zaslon je sicer takisto modularno zgrajen iz več panelov, a ker nimajo robov (bezel), je učinek enotnega zaslona prepričljiv.

Tehnologija se imenuje Crystal LED, kar je komercialno ime za micro-LED. Zaslon tako ne zahteva osvetlitve ozadja, temveč deluje podobno kot OLED, kjer si...

50 komentarjev

Redno oddajanje pričenja prva 8K televizija

vir: BBC
BBC - Japonska družba NHK bo v decembru pričela oddajati programa BS8K v ločljivosti 8K, za poglobljeno izkušnjo televizije prihodnosti pa bo sliko spremljal tudi 24-kanalni prostorski zvok. Tehnologijo, imenovano Super-hi vision, je podjetje razvilo samo, dnevno pa načrtujejo 12 ur programa. Upajo tudi, da bodo v novem formatu leta 2020 že prenašali olimpijske igre v Tokiu.

Za premierni večer so pripravili Kubrickovo Odisejo 2001, za kar so morali pri Warner Bros posebej za njih ponovno skenirati negative v novi ločljivosti. Film je bil namreč za razliko od večine drugih, ki so posneti na 35 mm film, posnet na 70 mm trak, kar je bila v času snemanja najvišja mogoča kakovost.

Največja težava, s katero se morajo spoprijeti pri BS8K pa je verjetno dejstvo, da ima danes le malo ljudi potrebno opremo za ogled njihovega...

90 komentarjev

Sony meni, da telefoni potrebujejo 48 megapikslov

Slo-Tech - Sony je izdal novo tipalo IMX586 za fotoaparate v pametnih telefonih, ki ima kar 48 milijonov točk (8000 x 6000). In če je včasih res veljalo, da je več točk garant za boljšo fotografijo, danes ekstremne vrednosti ne pomenijo nujno višje kakovosti, saj so pomembne tudi druge karakteristike. Toda Sony vseeno meni, da je rekordnih 48 megapikslov tisto, kar potrebujemo.

Doslej smo v telefonih videli največ 41 milijonov točk, in sicer v Nokiini Lumii 1020 davnega leta 2013, ali pa 40 milijonov v letošnjem Huaweiju P20 Pro. Ko gre za kakovost posnetka, je zelo pomembna tudi velikost posameznega senzorja - v IMX586 bo...

26 komentarjev

Prihajajo televizorji z ločljivostjo 8K

Slo-Tech - Prve delujoče prototipe televizorjev z ločljivostjo 8K smo videli že pred leti, a je ostalo pri tem. Vsako leto nam na sejmih pokažejo nekaj novih modelov, končnim uporabnikom pa je prvega začel prodajati šele Sharp predlani, a je bil s ceno krepko nad 100.000 dolarjev bolj zanimivost kot uporaben kos elektronike. Vmes je tudi YouTube že dobil kakšen posnetek z ločljivostjo 8K, medtem ko televizija ni posvojila še niti 4K. To ni presenetljivo, saj je 8K precejšen zalogaj tudi za kamere. Kakorkoli, Sharp je sedaj predstavil pri televizor 8K, ki ima vsaj približno normalno ceno.

Sharp Aquos 8K ima diagonalo, ki...

199 komentarjev

Zaslon z ločljivostjo 8K in gostoto 510 točk na palec

Slo-Tech - Niso redki pametni telefoni, ki imajo ločljivost 1080p, kar na majhnih zaslonih predstavlja zavidljivo visoko gostoto točk - na primer 440 točk na palec pri 5-palčnem zaslonu. Televizorji se že spogledujejo z ločljivostjo 8K, a imajo bistveno večje diagonale. Čakali pa smo na računalniški zaslon manjše dimenzije z visoko gostoto točk. Japan Display je sedaj napravil konec čakanju, saj so predstavili 17-palčni zaslon LCD z ločljivostjo 8K, kar pomeni, da je njegova gostota točk 510 ppi. Spomnimo, da so pred kratkim predstavili zaslon z ločljivostjo 3840 x 2160 z dolžino diagonale 10 palcev.

Nov 17,3-palčni zaslon z ločljivostjo 7680 x 4320 ima točke tako majhne, da jih človeško oko na normalni delovni...

22 komentarjev

Prvi televizor z ločljivostjo 8K

PC World - V zadnjem času se čedalje bolj uveljavlja ločljivost 4K, a razvoj je že korak dlje. Naslednja stopnička bo še štirikrat več točk oziroma format 8K (7680×4320), za katero nekaj tipal že obstaja, prikazovalnikov pa bistveno manj. Sharp je predstavil prvi komercialni televizor s to ločljivostjo, ki ima prvenstvenosti primerno zasoljeno ceno.

Model LV-85001 ima 85-palčni zaslon in 33 milijonov točk (7680x4320), kar vas bo olajšalo za 133.000 dolarjev. Ker HDMI-priključek zmore prenesti največ 4K, potrebujemo za uporabo najvišje ločljivosti kar štiri kable za priklop. Televizor lahko uporabimo tudi kot monitor, kjer ločljivost ni problem, medtem ko imamo pri uporabi kot televizor en velik problem. Vsebin z ločljivostjo 8K ni. Za ločljivost 4K še najdemo posnetke na...

89 komentarjev

Na YouTubu prvi posnetek v ločljivosti 8K

Slo-Tech - Googlov YouTube je dobil prvi posnetek, ki je za ogled na voljo tudi v ločljivosti 8K (oziroma 7680 x 4320 točk). Medtem ko so 4K podprli že pred petimi leti in danes ne manjka posnetkov v tej resoluciji, smo morali na 8K počakati.

V Googlu so sicer povedali, da je YouTube ločljivost 8K formalno podpiral že od leta 2010, da pa so letos dodali napis 4320p v meni. Uporabniki po svetu ugotavljajo, da se je zadnja sprememba zgodila šele pred dnevi. Glede podpore posnetkov pa ne moremo reči ni konkretnega, ker do včeraj ni bilo naloženega nobenega posnetka v tej ločljivosti, torej je tudi podpora bolj filozofsko vprašanje.

Kakorkoli, posnetek Ghost Towns, dasi 8K za zdaj deluje le v Chromu. Posneli so ga s kamero RED Epic Dragon 6K v pokončni orientaciji in potem v...

86 komentarjev

Pripravlja Apple iMace z ločljivostjo 8K?

HotHardware - LG-ju se je v izjavi za javnost nerodno zapisalo, da Apple pripravlja iMace z ločljivostjo zaslona 8K. Za prvoaprilsko potegavščino gotovo ne gre, treba je le ugotoviti, ali se je LG zmotil ali pa so pomoti razkrili prihajajoč Applov izdelek. V nobenem primeru v Cupertinu ne bodo zadovoljni.

V izjavi za javnost so zapisali, da se pripravljajo na izdajo zaslonov, ki bodo podpirali ločljivost 8K. Pri tem so zapisali, da Japonska že pripravlja testno oddajanje televizijskega signala v tej ločljivosti, Južna Koreja pa naj bi z olimpijskih iger v Pjongčangu leta 2018 že pošiljala takšno sliko. LG je na CES-u pokazal 98-inčni televizor, ki podpira 8K. Posebej pomenljiv pa je eksplicitni zapis, da je tudi Apple napovedal iMace s...

136 komentarjev

LG-jev pogled v prihodnost: TV z 8k

Slo-Tech - Na berlinskem sejmu IFA še zdaleč ne gre le za pametne telefone in tablične računalnike, ali pa zgolj mobilne naprave, kot bi lahko napak sklepali iz dosedanjih novosti. LG je eden izmed proizvajalcev, ki kaže prihodnost televizorjev. Ta bo ponudila ločljivost 8k oziroma 7.680 x 4.320 oziroma štirikrat več kod 4k.

Sicer LG ni čisto prvi, ki je pokazal televizor s tako ločljivostjo, saj je prototip že na lanskem CES-u predstavil Sharp. Vseeno pa smo še daleč od komercialnih izdelkov in mogoče je prav na tem področju LG prišel najdlje. Pokazali so televizor z 98 palcev (2,49 metra!) dolgo diagonalo, kar je več od razpona rok košarkarjev, ki podpira 120 Hz osveževanje slike. Predstavljeni model ima še štiri procesorje, ki skrbijo za izris slike, medtem ko bo...

21 komentarjev

Prvi televizijski kanal v ločljivosti 4K

Domet Eutelsata 10A

X-Bit Labs - Televizorji z ločljivostjo 4K (3840x2160 točk) trkajo na naša vrata. Na CES-u so predstavili prve OLED-zaslone, ki podpirajo to ločljivost, medtem ko sta starejši tenhiki LCD in LED že nekaj časa sposobni te ločljivosti. Sedaj potrebujemo le še nekaj, kar bi na njih predvajali. Lani smo dobili prvi film v tej ločljivosti, in sicer novozelandski dokumentarec TimeScapes. Čeprav traja film slabo uro, je gromozanski - v ločljivosti 4096 x 2304 zasede 160 GB, tako da so ga prodajali kar na USB-ključkih za 100 dolarjev. Toda vseeno, na televizorjih bi gledali - televizijo.

Od letos oddaja prvi televizijski program v tej ločljivosti. Eutelsat je namreč postavil preizkusni kanal, kjer se oddaja vsebina v ločljivosti 4K. Prikazuje 50 sličic...

126 komentarjev

CES: Prvi OLED-televizorji z ločljivostjo 4K iz Sonyja in Panasonica

Sonyjeva predstavitev 56-palčnega televizorja

Slo-Tech - Za nami je prvi dan lasvegaškega računalniškega sejma CES in novosti je bilo precej. Prvi dan je Panasonic predstavil nov televizor, s katerim so se pohvalili kot prvim z ločljivostjo 4K. Sliko seveda prikazuje s tehnologijo OLED, 4K pa se prevede kakor 3840x2160, kar je štirikrat več točk od sedanjega HD-ja (1080p). Panasonicov izvršni direktor Kazuhiro Tsuga je pojasnil, da gre za naslednjo generacijo, saj je OLED korak naprej od LCD ali LED. Omogoča gradnjo lažjih naprav, tako da ogromen televizor z diagonalo 56 palcev tehta vsega 12,2 kilograma, v debelino pa meri 12,7 milimetra. O ceni in dobavljivosti podatkov še ni.

Se ja pa Tsuga malo uštel, ko je dejal, da gre za prvi tovrstni izdelek. Le večer prej jih je...

48 komentarjev