»

DDR4 na namizja prihaja čez 2 leti

Intelove platforme preteklosti in prihodnosti

vir: Wccftech.com
Wccftech.com - Nedavno smo podali specifikacije, s katerimi se bo ponašal Haswell-E. Gre za najbolj zahtevnim uporabnikom in strežniški uporabi namenjeno arhitekturo, ki bo verjetno kot prva podprla DDR4 kot pomnilniški standard. Vprašanje na mestu je torej, kdaj lahko pričakujemo podobno na namizju. Izkaže se, da približno leto za Haswell-E. Slednji namreč izide čez dobro leto (Ivy Bridge-E prihaja v začetku letošnje jeseni, Haswell-E verjetno leto kasneje), medtem ko bo vsaj na Intelovi strani namizna platforma podporo za DDR4 dobila šele z arhitekturo Skylake. Slednja je v Intelovem programu Tick-Tock na enakem mestu kot Haswell, torej je Tock.

Gre namreč za novo arhitekturo na starem, 14 nm procesu, katere predhodnik bo Broadwell, na 14 nm pomanjšan Haswell. Broadwell najverjetneje lahko pričakujemo čez približno leto dni, a se pričakuje, da bo namenjen le za prenosnike ter za nekatere...

37 komentarjev

Čipovja za P4

X-Bit Labs - Na x-bit labs so naredili test čipovij za Pentium4, ki podpirajo 533 megaherčno vodilo. Za test so bili zato primerni naslednji čipseti:
- Intel 850E;
- Intel 845E;
- Intel 845G;
- SiS645DX in
- VIA P4X333.

Sicer so izpustili VIA P4X266E, toda razlog je dober: trenutno še ni matične plošče na tržišču, ki bi ta čip vsebovala. [:D] Test je precej obsežen in zelo pregleden, tako da ga priporočam vsem, ki mislite kupovati P4. Tukaj.

0 komentarjev

Intel bo začel razpošiljati nova vezna čipovja

X-Bit Labs - Intel naj bi v juliju začel razpošiljati nova vezna čipovja, in sicer i845GE in i845PE. Uradni začetek prodaje teh čipovji pa je sedmi oktober. In kaj novega bosta čipovji prinesli? Čipovji sta naslednji člen v i845 družini (logično[:D]), dodana jima pa bo podpora DDR333. i845GE bo čip z integrirano grafiko, ki naj bi doživela pohitritev, i845PE pa naj le-te ne bi posedoval. Za konec pa še cena - i845GE se bo prodajal po 39 dolarjev, i845PE pa po 34 zelencev. Hkrati z prihodom teh dveh čipov na trg pa naj bi se tudi znižala cena drugim čipov iz i845 družine, in sicer za okrog 2 dolarja.

0 komentarjev

Par plošč za Pentiuma 4

AMD World - Na AMD World so si ogledali dve plošči, namenjeni za Intelov Pentium 4. Prva je MSIjeva MSI 654E Max2-LRU, na kateri je SIS645DX severni in SIS961B južni most, podpira ATA 66/100/133, priklop diskov ter doega 533 MB/sec prenose med severnim ter južnim mostom. Nenazadnje ima podporo PC2700 DDR SDRAMu.

Druga plošča, EPOXova EPOX 4BDA2+ ima Intelovo čipovje in sicer i845D, ki podpira PC2100 DDR SDRAM.

Več o ploščah, kako se obneseta in predvsem o njunih navijaških sposobnostih, pa si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Intel se pripravlja na Brookdale-G

The inquirer - Nekateri izmed bralcev gotovo veste, da Intel ni končal svojega razvoja naborov s čipom Brookdale-D, ampak namerava v bližnji prihodnosti izdati tudi nabor z imenom Brookdale-G. Le-ta se od Brookdala-D gotovo ne bo posebej razlikoval, saj bo gotovo vseboval vse napredne lastnosti, med drugim tudi podporo DDR SDRAM-u. Razlikoval pa se bo le po integrirani grafiki, ki naj bi bila na nivoju Nvidiinih čipov GeForce 2 MX 400. Kljub dokaj močni grafični kartici za ta del trga, v katerega bo Intel vstopil s svojim novim naborom, pa Intel ne namerava narediti podobne napake, kot jo je storil pred časom, ko uporabnikom sploh ni namenil dodatnega AGP slota. No, tokrat bo drugače, saj bo AGP slot prisoten na vseh matičnih ploščah. Čip je namenjen kot konkurenca tekmecem, ki so že ponudili svoje integrirane rešitve, med drugim tudi ATI-ju, ki naj bi s svojim dolgo napovedovanim čipom A4 končno prilezel na trg naslednji mesec. Brookdale-G bo obširneje predstavljen na CeBitu, na matičnih ploščah...

0 komentarjev

Intel 845 B-Step: ravoziti ali ne razvoziti?

X-Bit Labs - Proizvajalci matičnih plošč pravijo, da bi se lahko pošiljke njihovih novih i845-D (i845 B-Step) plošč, ki podpirajo DDR SDRAM začele v tem mesecu. Vendar pa jih je Intel prosil naj ne razvozijo plošč do sredine decembra. Zakaj pa? Smiselno je predpostavljati, da hoče Intel prodati še ostale zaloge svojega i845 čipovja, saj bo povpraševanje po njem, zatem ko bo izšel i845-D skoraj izginilo.
Seveda proizvajalci ne morejo kar ignorirati mikroprocesorskega giganta, zato bodo pošiljke zaustavljene dokler se Intel nebo odločil za pričetek razvažanja. Tako bo i845 B-Step izšel malo pozneje kot smo pričakovali, vendar pa bomo že nekako potrpeli, kajne...

2 komentarja

Pomanjkanje i845

X-Bit Labs - I845 je sicer popolni polom, kart si tiče same zmogljivosti, vendar pa je še vedno precej priljubljen med proizvajalci matičnih plošč. Nabor je celo tako priljubljen, da se veliki triumvirat ASUS, MSI in Gigabyte pritožuje nad pomanjkanjem le-tega. Po nekaterih podatkih, je Intel v septembru uspel izpolniti le 50-60% naročil, kar vsekakor ni ravno obetajoče. Vendar pa so se podjetja znašla in pomanjkanje nadomestila z i845 čipi iz sivega trga. Seveda pa je to samo začasna rešitev.
Proizvajalci matičnih plošč zato precej težko čakajo na November, ko bo Intel začel razpošiljati i845D (i845 + DDR SDRAM) nabore, ki bodo stali "le" $35. Če je to res, potem bo P4 v Novembru vsekakor doživel preporod.

0 komentarjev

Intelovi chipset načrti

X-Bit Labs - Intel se je tekom let izkazal tudi kot zelo sposoben proizvajalec procesorskih naborov in nič ne kaže, da bi v prihodnosti prenehali s to tradicijo. To dokazuje tudi poročilo o novih procesorskih naborih, ki jih lahko pričakujemo v letu 2002.
Kot smo že večkrat slišali, namerava Intel v začetku leta 2002 (Januar) izdati DDR različico i845 nabora, ki bo podpirala do 2 GB PC1600/PC2100 DDR SDRAM.
DDR i845, bo kasneje sledil DDR i845 z vgrajenim grafičnim procesorjem, ki bo pritegnil marsikaterega administratorja, ki v svojem strežniku ne rabi drage grafične kartice. Rešitev, ki se zaenkrat imenuje Brookdale-G, bomo lahko občudovali v sredini leta 2002. Kakor prej omenjeni nabor, bo tudi ta podpiral PC2100 DDR SDRAM, imel pa bo tudi močno izboljšano grafično jedro, ki se bo v marsikaterem pogledu razlikovalo od onega v i815. Tako se bo Intel postavil ob bok integriranim rešitvam podjetij SIS in VIA.
Tretji nabor pa se bo imenoval Brookdale-S in ga ne smemo pričakovati pred drugo...

0 komentarjev

ABIT-ovi načrti za prihodnost

X-Bit Labs - Iz dneva v dan bolj sumim, da X-bit labsov ne zanima nič drugega, kot procesorski nabori, grafične kartice in matične plošče. To seveda ni nič slabega, saj nam iz teh treh področij vedno prinašajo zanimive novice. Tokrat so nam priskrbeli novico o ABIT-ovih prihodnjih ploščah. Prve so na vrsti rešitve za AMD-jeva procesorja Athlon in Duron:
  • KR7A-RAID bo zasnovana na naboru KT266A in bo najverjetneje nadomestila KR7-RAID, ki bazira na starejšem KT266. Plošča bo izstopala samo po 4 DIMM režah, ki bodo podpirale PC1600/PC2100 DDR SDRAM. Vse ostale lastnosti pa bodo precej standardne: 1 AGP 4x, 6 PCI rež in 4 USB vtičnice. Plošča bo vsebovala še HighPointov ATA 100 RAID krmilnik HPT370. Plošča naj bi se na prodajnih policah pojavila nekje v oktobru.

  • KS7 bo namenjena predvsem "value" trgu, saj bo zgrajena na cenenem, a še vedno odličnem SIS735 naboru. Ker bo namenjena manj zahtevnim uporabnikom, ne bo vsebovala RAID krmilnika, vendar pa bodo tu še vedno 1 AGP 4x in 6 PCI rež, 4 USB...

0 komentarjev

Intel le podprl PC2100 DDR SDRAM v svojem i845D

X-Bit Labs - Morda ste pred časom zasledili novico (jaz je nisem), da namerava Intel v svojem prihajajočem naboru i845D podpreti samo PC1600 DDR SDRAM, zmogljivejši PC2100, pa naj bi uporabil v naboru z imenom Brookdale-G. No, ker je konkurenca huda in ker Intel nima nobenih možnosti proti zverinam, kot so SiS645, ALi ALADDIN-P4 in VIA P4X333, so se pri Intelu na koncu odločili, da bo i845D vseeno podpiral PC2100 DDR pomnilnik. S to izboljšavo bo Intel lažje tekmoval proti prej omenjenemu triumviratu, ki bo imel precej bolj zmogljiv pomnilniški podsistem, saj bodo vsi trije podpirali PC2700 DDR SDRAM. Vendar tudi če Intel ne uspe s svojim i845D naborom, ki ga bomo ugledali zgodaj leta 2002, lahko še vedno računa na precejšen "licenčni" prihodek, ki ga bodo plačevali SIS, ALi in mogoče tudi VIA.

0 komentarjev

Intelovi chipseti v prihodnosti

The inquirer - Ne vem, kdo je bolj trapast - jaz, The Inquirer ali Intel, ki postavlja roke predstavitev svojih novih izdelkov. Po vseh novicah sodeč sem bil prepričan, da bodo Pentiumi 4 dobili i845 chipset z DDR SDRAM podporo še letos, vendar izgleda, da ne bo tako. Intel se je gotovo spet malce preveč "igral" s svojim roadmapom in naznanil, da bomo Brookdale-D (DDR čipovje) videli šele v Q1 2002. Kmalu pa naj bi ugledali i845 chipset s podporo SDRAM-u (37. teden). Ta dva chipseta sta zaenkrat najbližje predstavitvi, bolj oddaljena pa je predstavitev Brookdale-G in Tulloch chipsetov. Kakih podrobnih podatkov za ta dva chipseta še ni, saj sta gotovo še vedno v načrtovanju. Brookdale-G bo podpiral samo DDR266, Tulloch pa Rambus pomnilnik. Oba bosta predstavljena v Q3 2002.
Zanimive so tudi govorice OEM proizvajalcev, ki navajajo, da naj bi v kratkem ugledali 810E/2 in 815G/EG čipovja, ki bodo namenjena 0.13 mikronskim Celeronom, ki pridejo na prodajne police v Q4 tega leta. Še prijateljski...

2 komentarja