»

Zakaj Microsoft spet posodablja Windows XP?

Slo-Tech - Ne glede na kričanje in negodovanje uporabnikov se je Microsoft doslej enega pravila držal. Ko je konec, je konec. Uradna, razširjena, podaljšana in kar je še teh pridevnikov podpora za Windows XP se je iztekla 8. aprila 2014, torej 12 let po izidu. Microsoft je na to opozarjal več kot leto prej in ponavljal, da bo tem datumu ne bo več nikakršne podpore. To vključuje tudi varnostne popravke.

Vse to je veljalo na papirju, a je Microsoft včeraj izdal posodobitev za Windows XP. To je že tretjič po uradnem koncu podpore, da je Microsoft prelomil besedo in vendarle izdal kakšen popravek za odpisano in podprto programsko opremo. Nazadnje se je to zgodilo pred mesecem dni prav z Windows XP, ko je razsajal WannaCry, včeraj pa ponovno. Prvi primer pa je...

79 komentarjev

Windows Server 2016 je tu z Docker Engine

Microsoft - Danes je uradno izšla (release to manufacturing) nova verzija Microsoftovega operacijskega sistema za strežnike: Windows Server 2016. Kot je zadnja leta že v navadi, gre za strežniško inačico zadnje namizne verzije, torej v tem primeru Windows 10. Microsoft jo je po pričakovanjih predstavil na konferenci Ignite, ki bo do petka potekala v Atlanti. Splošna dobavljivost (general availability) sledi sredi oktobra.

Novosti v Windows Server 2016 je precej (varnostne, omrežne ...), glavni odliki pa bosta brez dvoma Nano Server in podpora za kontejnerje (containers). Prvi je okleščena verzija operacijskega sistema, ki je namenjena uporabi v oblaku. Kar se tiče kontejnerjev, pa je Microsoft uporabil Docker Engine. Osnovno...

34 komentarjev

Microsoft upokojil Windows Server 2003

Microsoft - S precej manj pompa kot lani, ko se je končala brezplačna podpora za Windows XP, je Microsoft danes uradno nehal podpirati Windows Server 2003. Čeprav je operacijski sistem star dobrih 12 let, še vedno poganja okrog 60 odstotkov podjetij. Po Microsoftovih podatkih je lani julija Windows Server 2003 tekel še na 24 milijonih računalnikov, novejših podatkov pa niso razkrili. To pomeni, da ti od danes dalje ne bodo več dobivali varnostnih popravkov in drugih posodobitev za sistem. Microsoft uporabnikom starega sistema priporoča, da ga nadgradijo na Windows Server 2012 R2, Azure oziroma Office 365. Mike Schutz iz Microsofta sicer pravi, da je velika večina strežnikov danes že nadgrajena.

Konec podpore v resnici pomeni točno to - prenehanje...

2 komentarja

Ameriška mornarica plačala milijone za podaljšanje podpore za Windows XP

Slo-Tech - Podpora za Windows XP se je iztekla že lanskega aprila in čeprav gre za 14 let operacijski sistem, katerega konec je Microsoft napovedoval res dolgo, so številni veliki uporabniki obtičali z njim. Dodatna podpora je dosegljiva, a jo je treba drago plačati. Lani so bili med večjimi grešniki ameriška davčna uprava, britanski javni sektor in Nizozemci, ki so morali vsi odšteti milijonske zneske za nadaljnje zagotavljanje podpore. Leto dni pozneje ameriški mornarici še vedno ni uspelo nadgraditi svojih računalnikov, čeprav so migracijo začeli že leta 2013.

Da bo več kot 100.000 računalnikov z Windows XP še vedno dobivalo najnovejše popravke, so z Microsoftom sklenili 9,1 milijona dolarjev...

56 komentarjev

Konec podpore za Windows 7

Slo-Tech - Danes se je zaključilo obdobje redne podpore za Windows 7 (mainstream support), v katerem so brez omejitev in brezplačno na voljo vsi popravki za operacijski sistem. Podaljšana podpora (extended support) bo trajala še pet let, a vseeno velja začeti premišljevati o nadgradnji.

Da imajo operacijski sistemi omejen rok trajanja, je Microsoft najglasneje opozarjal pri legendarnem Windows XP, ki je kljub starosti vztrajal na računalnikih. Lani aprila se je po trinajstih letih od izida podpora zanj po več podaljšanjih vendarle končala, a so številni institucionalni uporabniki obtičali na stari verziji in so bili prisiljeni plačati za izredno podporo.

Windows 7 trenutno teče na dobrih 56 odstotkih računalnikov, ki se jim še...

142 komentarjev

Izšel Windows Server 2012

Ars Technica - Microsoft je danes izdal novo verzijo svojega strežniškega operacijskega sistema, ki se imenuje Windows Server 2012. Gre za strežniško verzijo Windows 8, v svoji liniji pa je naslednik Windows Server 2008 R2. Obsežen pregled vseh novosti so pripravili na Ars Tehnici, mi pa na kratko povzemimo, kaj je bistveno novega.

Na voljo bodo štiri verzije, a sta za zdaj pripravljeni le dve - Standard in Datacenter. Windows Server 2008 jih je imel šest, a so ugotovili, da jo preveč. Ločnica je enostavna. Standard je namenjen sistemom, ki poganjajo eno oziroma malo intenzivnih aplikacij, Datacenter pa tistim, ki potrebujejo virtualizacijo. Drugih razlik med verzijama ni. Sčasoma...

25 komentarjev

Prenehanje podpore za Windows 2000 Server ter odjemalcema Windows 2000 in Windows XP v juliju 2010

Microsoft - Naslednje leto bo s 13-im julijem 2010 potekla uradna podpora Windows 2000 strežniku in namiznemu sistemu, ter operacijskemu sistemu Windows XP SP2.

Microsoft je v ta namen pripravil “End-of-Support Solution Center” spletno mesto, ki bo v pomoč k pripravi migracije iz Windows 2000 ali Windows XP na sisteme Windows 7, Windows Server 2003, Windows Server 2008 ali Windows Server 2008 R2.

Neposredna migracija iz Windows 2000 ali Windows XP (brez SP2 oz SP3) na Windows 7 z uporabo “User State Migration Tool (USMT)” ne bo mogoča. Najprej bo potrebno sistem nadgraditi na Windows XP Service Pack 2/3 in šele nato uporabiti USMT migracijo na Windows 7 z uporabo orodja USMT 4.0, ki je vključeno v Windows Automated Installation Kit (AIK).

Več informacij in navodil boste našlu na strani The Windows Blog. Vodnik po User State Migration Tool 4.0 najdete na Microsoft TechNet straneh.

14 komentarjev

Konec brezplačne podpore za Windows XP

The Register - Z današnjim dnem se izteka tako imenovana splošna podpora za Windows XP (mainstream support). To pomeni, da Microsoft ne bo več nudil brezplačne podpore uporabnikom v težavah, garancijskih zahtevkov in popravkov napak (bugfixes). Edini popravki, ki bodo še izhajali, bodo varnostne posodobitve, ki jih bomo brezplačno deležni do 4. avgusta 2014, ko se izteče še podaljšana podpora za Windows XP. Do takrat bo Microsoft sicer še vedno nudil tudi vso ostalo podporo, le da bo zanjo potrebno plačati. Poleg Windows XP Home in Professional so danes upokojili še Office 2003, Exchange Server 2003 Standard in Enterprise ter Windows Server 2003 Service Pack 2.

59 komentarjev