»

nForce in Twin Bank

AMD World - Ko je izšla prva plošča z nForce čipovjem, so se ocenjevalci čudili enemu samemu dejstvu. Na plošči so bili trije pomnilniški moduli, med drugim in tretjim pa je bil, nenavadno, polcentimeterski presledek. Če to dejstvo združimo z nVidiino napovedjo, da bo nForce uporabljal TwinBank arhitekturo, ki naj bi podvojila pasovno širino (ter, posledično, iz dveh 64-bitnih modulov naredila enega logičnega 128-bitnega), so preizkuševalci vedeli - da je treba poskusiti vse možnosti kombinacij dveh modulov. Tega so se lotili na AMD World, primerjali rezultate s KT266A čipovjem ter pogledali, če je nForce navijanju prijazen. Zanimivo, ilustrativno ter kratko branje.

0 komentarjev

Test ASUS-ove nForce plošče

hARDWAREMANIA - Končno so se na spletu pojavili tudi testi uradnih nForce plošč. Ena izmed takih je A7N266, ki prinaša kar nekaj zanimivih rešitev. Najprej pade v oči za 45 stopinj zavrteni Northbridge ali IGP (Integrated Graphics Processor), kakor ga imenuje Nvidia, Southbridge ali MCP (Media and Communications Processor) pa je v normalni legi. Če povzamemo še enkrat celotno strukturo nForca, lahko rečemo, da IGP skrbi za Twinbank tehnologijo, integrirano grafično kartico, HyperTransport in DASP, MCP pa ima pod seboj I/O naprave, ATA100 in PCI krmilnik. HyperTransport povezuje IGP z MCP z vodilom, ki ima prepustnost kar 800 MB/s in naj bi onemogočalo nastajanje ozkih grl ali tako imenovanih bottleneckov. Zaradi posebne Twinbank arhitekture naj bi nForce omogočal prepustnost s pomnilnikom kar 4,2 GB/s, vendar pa se v praksi izkaže, da prepustnost znaša le 900-1000 MB/s. Za doseganje te prepustnosti moramo v pomnilniške reže dati dva pomnilniška modula DDR, drugače bodo prepustnosti mnogo manjše....

2 komentarja

Malo o nForce-u

Amdmb.com - Saj vsi veste kaj to je, ne? No, za tiste, ki ste se pravkar zbudili iz 20 let trajajoče kome, je tu pojasnilo.
Gre namreč za velik "preview" prihajajočega Nvidiinega nForce čipovja. Razložili vam bodo IGP (Integrated Graphics Processor tj. vgrajeni grafični procesor; dejansko gre za GeForce2), TwinBank Memory Architecture, DASP (Dynamic Adaptive Speculative Pre-processor tj. dinamični prigodljivo-ugibalni predprocesor), integrirani GeForce2 grafični kartici, ki bo vgrajena in še o ogromno drugih stvareh. Ta članek vam, če ste tech navdušenec, iskreno priporočam!

0 komentarjev

Skrivnost o ločenih RAM režah pri nForcu pojasnjena

The inquirer - Kot sem že omenil v prejšnjih novicah, je Nvidia na evropskem igričarskemu semenju pokazala referenčno ploščo z dolgo pričakovanim nForce chipsetom, ki naj bi AMD-jevim procesorjem dal poleta, saj naj bi nForce obveljal za najboljši procesorski nabor za AMD-jeve Athlon/Duron procesorje. Do tukaj vse lepo in prav, vendar nekateri udeležencem, med katerim je bil tudi novinar The Inquirerja niso dale miru ločene reže za pomnilnik, ki so bile na referenčni matični plošči (tretja pomnilniška reža je bila ločena od prvih dveh). Okrog te "skrivnosti" so se kar se da hitro pojavila številna ugibanja. Nekateri so bili mnenja, da nForce vsebuje dva ločena memory kontrolerja, nekateri so predvidevali, da gre za dodatno režo, ki jo bo koristila vgrajena GeForce 2 MX 400 grafična kartica in tako naprej. The Inquirer ugiba dalje in po njihovem mnenju naj bi odgovor tičal v t.i. 128-bitni TwinBank Memory Architecture tehnologiji, ki omogoča 4.2 GB/s pasovne širine v navezi z dvema DDR SDRAM...

0 komentarjev

AMI bo podprl nForce

The inquirer - Kdo je AMI? AMI (American Megatrends) je proizvajalec BIOS-ov, ki je svoj vrhunec doživel v času vladavine 486 računalnikov, danes pa ga ne opazimo tako pogosto. Po zadnjih podatkih bo AMI po dolgi debati z raznimi proizvajalci matičnih plošč podprl nForce čipovja v svojih BIOS-ih. Ali bo Award končno dobil malce močnejšo konkurenco?

2 komentarja

GeForce3 v nForcu

Slo-Tech - Na The Registerju se je pojavila novica o nadaljnjem razvoju Nvidiinih nForce veznih čipovij. V neuradnih pogovorih s predstavnikom Nvidie so tako izvedeli, da podjetje namerava integrirano grafiko nadgraditi z GeForce3 tehnologijo v roku 18 do 24 mesecev. Meni osebno se vse skupaj zdi zelo čudno, saj bi Nvidia po trenutnem polletnem razvojnem planu v roku dveh let napredovala že štiri generacije od GeForca3, kar pomeni, da bi takratno čipovje imelo nadvse zastarelo integrirano grafiko... Thnx OZZY!

0 komentarjev

Nvidia uradno najavila nForce

več strani - Včeraj je na Computex sejmu Nvidia tudi uradno najavila svoje vezno čipovje nForce. Po specifikacijah in prvih benchmarkih vsekakor gre za fenomenalno platformo, ki bi utegnila postati najbolj popularna za AMDjeve procesorje. Poglejmo še enkrat, kaj nam nForce prinaša:
  • Čipovja podpirajo AMDjeve Duron/TBird procesorje na 200/266MHz zunanji frekvenci. Na žalost podrobnosti o podpori Palominom še ni, ve pa se, da že obstaja tudi nForce za Intelove procesorje, ki pa bo predstavljen komaj, ko bo Nvidia dobila ustrezno licenco od Intela.
  • Podprt pomnilnik je PC1600/PC2100 DDR SDRAM, do 1.5GB. Zanimivost je vsekakor Nvidiina TwinBank arhitektura, ki omogoča delo s pomnilnikom pri 128 bitih (združitev dveh neodvisnih 64 bitnih kontrolerjev). V praksi to pomeni povečano, 4.2GB/s prepustnost in precej zmanjšano pomnilniško latenco zaradi interleavinga (prepletanja).
  • nForce podpira tudi DASP (Dynamic Adaptive Speculative Pre-Processor) tehnologijo, ki predvideva vrstni red uporabe podatkov iz...

9 komentarjev

MSI spet prvi

Slo-Tech - Le nekaj dni po prvih neuradnih govoricah o preimenovanju Nvidiinega veznega čipovja iz Crush v nForce, je MSI že najavil prvo matično ploščo, 6367. Gre za MicroATX platko (1 AGP, 3 PCI, 1 CNR), ki je zgrajena okoli Nvidiinih IGP (integrirana GeForce2 MX grafika, DDR kontroler) in MCP (Nvidiin zvočni čip (APU), ATA100 kontroler...) čipov. Najbolj zanimiva lastnost plošče je 128 bitna TwinBank arhitektura, ki pri uporabi dveh DRAM slotov naenkrat omogoča podvojitev prepustnosti PC2100 DDR SDRAMa na 4.2GB/s. Tudi prepustnost sistemskega vodila je 800MB/s, saj sta IGPP in MCP povezana z...

2 komentarja