»

Unicode 8.0.0 prinaša več kot sedem tisoč novih znakov

Slo-Tech - Izšla je nova verzija standarda Unicode, ki se uporablja za enoten zapis znakov vseh jezikov na svetu. Verzija 8.0.0 prinaša 7.716 novih znakov, ki dopolnjujejo zlasti kitajski, japonski in korejski sistem zapisa. Druge novosti so še dodatni mali znaki za pisavo Cherokeejev ter posamezne dopolnitve afriških pisav. Nenazadnje so dodali tudi 41 novih smeškov.

Unicode je standard, ki vsakemu znaku pripiše enolično številko. Dejansko kodiranje je različno, daleč najpogosteje pa se uporablja de facto standard UTF-8, ki je zamenjal ASCII in razne stare omejene standarde, npr. CP852 ali Windows-1250. UTF-8 kodira znake tako, da je dolžina znaka od 1 do 4 bajtov, odvisno od pozicije znaka v kodni tabeli. To je bilo nujno za zagotavljanje...

38 komentarjev

Novi Unicode 7.0 prinaša tudi nerazvozlane pisave

Slo-Tech - Izšla je nova verzija standarda Unicode za zapis znakov, ki v verziji 7.0 podpira že več kot 110.000 znakov v več kot sto pisavah. Zadnja verzija je prinesla novih 2834 znakov, od katerih večina pripada 23 novim pisavam, ki so sedaj vključene v Unicode.

Ker Unicode podpira že praktično vse pisave v uporabi, se postavi vprašanje, kaj predstavlja največji količina novih pisav. Večinoma gre za stare pisave, ki dandanes niso več v uporabi.

Zanimivo je, da Unicode 7.0 po novem podpira tudi linearno A-pisavo, ki so jo uporabljali Minojci na Kreti in sploh še ni razvozlana. To je prva ali druga nerazvozlana pisava, ki je vključena v Unicode, odvisno od statusa znakov na disku iz Festosa, ki so že v Unicodu.

Novosti, ki ne sodijo v mrtve in redko uporabljane pisave, so novih 643 znakov iz wingdingsov in webdingsov. Resne spremembe pa so dopolnitve znakov v pisavah Severne...

9 komentarjev

Unicode triki v imenih email priponk

Prikaz znakov od desne proti levi podpirajo vsi modernejši operacijski sistemi - Windows od Viste naprej (XP-ji rabijo posebni dodatek), Ubuntu in MacOS X. Isto velja za moderne e-poštne odjemalci.

vir: Heise
Heise - Norman antivirus je izdal opozorilo o pojavu več trojancev, ki se širijo z email priponkami z zamaskiranimi imeni. V imenu priponke, npr. "doc.importantdocument.exe", je vstavljen poseben unicode znak Right-To-Left Override (RTL), ki obrne smer branja besedila v od desne proti levi, tako da dobimo "exe.importantdocument.doc". S tem se ustvari vtis, da gre za nedolžno word / jpg / avi / .. datoteko in ne izvršljivko.



Operacijski sistemi, e-poštni odjemalci in protivirusni programi datoteko še vedno prepoznajo kot EXE in ponudijo običajna opozorila pred izvršitvijo. To v dobršni meri zmanjšuje učinkovitost prevare, je pa res, da mnogi uporabniki preprosto ignorirajo opozorilo, tudi zato, ker vsebini priponke zaupajo zaradi navidezno nenevarne končnice.

Branje z desne proti levi je sicer običajno za uporabnike hebrejske, arabske in...

22 komentarjev

ASCII-igra v naslovni vrstici brskalnika

Slashdot - Umetnost ASCII je svojevrstno mojstrstvo ustvarjanja umetnin iz znakov v osnovnem naboru znakov ASCII (95 natisljivih znakov od 128 kod). Tradicija obsega že skoraj zavidljivega pol stoletja in se je med tem razvila že do obstoja avtomatičnih generatorjev, ki nekoliko razvodenijo prvobitni čar tega početja. Kaj pa, če bi povezali več ASCII-sličic? Že nekaj let obstoji Vojna zvezd v ASCII. Kaj pa, če bi vse skupaj napravili interaktivno? Pa po možnosti še vgradili v naslovno vrstico brskalnika?

Na Slashdotu so našli prav tovrstno umetnino. Na spletni strani Probably Interactive lahko igrate pošteno oskubljeno verzijo Pac-Mana kar v naslovni vrstici brskalnika. Levo in desno se premikate z...

3 komentarji

Nov simbol za rupijo ali kako dolgo traja vključitev znaka v Unicode

Nov simbol za indijsko rupijo

Slo-Tech - Indijska vlada je sprejela nov grafični simbol, ki bo v uporabi za njihovo valuto rupijo in jo bo razlikoval od pakistanske in nepalske rupije. Doslej so rupijo označevali kot Rs, v standardu Unicode pa je obstajal tudi poseben znak ₨. Lanskega marca so razpisali natečaj, na katerem so izmed prijavljenih simbolov ta teden uradno določili, da bo nov znak indijske rupije videti kakor znak za črko R brez navpične črte...

50 komentarjev

Norveška bo uporabljala odprte standarde

Slo-Tech - Norveška javna uprava se je v začetku meseca obvezala, da bo od 1. januarja 2012 za komuniciranje z državljani in podjetji preko spleta uporabljala le odprte standarde.

Za video bodo tako uporabljali Theora/Vorbis/Ogg ali H.264/AAC/MP4, za avdio Vorbis/Ogg, MP3 ali FLAC/Ogg, za slike pa JPEG ali PNG. Za izmenjavo dokumentov pa bodo uporabljali PDF ali ODF ter UTF-8 kodni nabor znakov.

Izjeme bodo mogoče samo v posebnih primerih, upamo pa, da bo norveška javna uprava uporabljala predvsem odprtokodne standarde, ki jih ne bremenijo patentne grožnje.

O novici poročajo tudi na COKS.

Slovenija pa (o uvedbi odprtih standardov zaenkrat še) ne razmišlja...

21 komentarjev