»

70 Terabajtni RAID

Tom's Hardware - Tračne enote so že lep čas "zastarele", a so se obdržale -- predvsem zaradi preprostosti, kapacitet in cen. A na univerzi v Tubinegnu so odločili za alternativo; za shranjevanje so uporabili kar trde diske. Nakupili so 576 Maxtorjevih diskov s kapaciteto 160 GB in tako dobili 70 TB prostora. Da bi se izognili dolgotrajnemu shranjevanju, so za prenos podatkov uporabili SATA-sistem. Na matičnih ploščah, ki skrbijo za delovanje, tiktajo AMD Athlon MP 1500+ procesorji -- na vsaki po dva. Impresivno, kaj.

14 komentarjev

Maxtor DiamondMax 9 160 GB Serial ATA

OCAddiction - Podjetje Maxtor, znano po odličnih trdih diskih, je izdelalo trdi disk kapacitete 160 GB. Razlikuje pa se od ostalih predvsem po tem, da ima priklop namesto na navadne IDE kable, na Serial ATA prikljček. Serial ATA je veliko bolj uporaben kot "navaden" ATA, ker ima manjši priključek in ožje kable, ki ne zavirajo pretoka zraka po ohišju, poleg vsega pa se razlikuje še po hitrosti saj je največja hitrost 150 MB/s.

Kako pa se disk obnese v praksi? Na OCAddiction so na test postavili ta trdi disk. Teste so izvedli v programih HDTach 2.61, ATTO, SiSoft 2003 in pa PCMark 2002. Po pričakovanjih je disk...

8 komentarjev

SATA trdi diski

OC Workbench - Novejše matične plošče že dolgo podpirajo Serial ATA, a trdih diskov ni in ni bilo. No, med prvimi so zbrali pogum pri Seagateu in izdali serijo SATA trdih diskov. Prav te trde diske so si tokrat ogledali na OC Workbench.

Poleg njihove hitrosti je velika prednost tudi kablovje, saj ne uporabljajo standardnih 80-žilnih flat kablov, temveč tanke in okrogle kable, ki pripomorejo k boljši prevetrenosti ohišja. Diski serije Baracuda imajo kapaciteto 80 GB ter 120 GB. Vsi trdi diski se vrtijo pri 7200 obratih na minuto in imajo 8 MB predpomnilnika, v delovanju pa dve sekundi preživijo pod obremenitvijo 63G (naj bi). Članek je poln benchmarkov in testov, ki vas lahko prepričajo v njihove sposobnosti. Diski so primerni tudi za tiste, ki nimate SATA krmilnika, saj prav tako dobro delujejo v ATA100 načinu. Klik!

0 komentarjev

IBM je predstavil rekordno zgoščen disk

X-Bit Labs - IBM je danes predstavil disk z največjo gostoto zapisa podatkov na kvadratni palec. Travelstar 80GN, kot se rekorder imenuje, ima kapaciteto 80 GB ter dosega gostoto zapisa 70 milijard bitov na kvadratni palec. IBM je takšno gostoto dosegel z izboljšavo svoje pixie dust tehnologije ter z uporabo elementa rutenija na magnetni plasti.

IBM napoveduje, da bodo dosegli mejo 100 milijard bitov na kvadratni palec še v prihodnjem letu. Travelstar 80GN je tako eden najhitrejših prenosnih diskov, saj ploščam, ki se vrtijo s 4.200 obrati na minuto, pomaga še 8 MB predpomnilnika. O dobavljivosti, ceni ter kvaliteti (IBM, khm, khm [:D]) še ni podatkov.

6 komentarjev

Maxtor razvil nove diske

Slo-Tech - Novico nam je poslal koci:

Eden izmed največjih proizvajalcev trdih diskov, podjetje Maxtor, je pred kratkim začelo izdelovati dva nova modela trdih diskov, ki koristita novo FastDrive tehnologijo in bosta, vsaj če sodimo po prvih objavljenih cenah, dosegljiva tudi za kakšnen slovenski šparovček. Prvi v nizu novih diskov ima kapaciteto 80 GB in se vrti s 7200 obrati na minuto, na voljo pa sta dve različici, prva s klasičnim 'ball-bearing' pogonom in druga z dosti tišjim 'fluid dynamic bearing' pogonom. Cena tega modela je 250 US$, do prihoda v Slovenijo pa bo zagotovo padla še za nekaj deset dolarjev. Druga noviteta je disk, ki se vrti malce počasneje (5400 obr/min), vendar se lahko pohvali s kapaciteto 160 GB, kar zadostuje za hrambo 160 ur kompresiranih video posnetkov. Cena tega modela znaša 400 US$. Navali narod.

4 komentarji