»

Je med Rusijo in Gruzijo potekala tudi kibervojna?

Razobličena spletna stran gruzijskega parlamenta.

vir: New York Times
New York Times - Kot poročajo na New York Times, se je na Gruzijo nekaj tednov pred pravim vojaškim napadom zgodil kibernapad.

Varnostni strokovnjaki so tako že 20. julija zaznali več DDoS napadov na Gruzijske strežnike, med drugim tudi na strežnik pedsednika Mihaila Šakašvilija, sledila pa so tudi razobličenja spletnih strani. Kmalu po vojaškem napadu so bile napadene tudi komunikacije gruzijskih medijskih hiš in transportnih podjetij.

Kljub temu, da je Rusija zanikala, da stoji za napadi, pa ameriški varnostni strokovnjaki trdijo, da imajo jasne dokaze, da za napadi stoji ruska hekersko-kriminalna skupina Russian Business Network. Obstajali naj bi tudi dokazi, da naj bi bil gruzijski internetni promet preusmerjen preko vozlišč ruskih telekomunikacijskih...

18 komentarjev

Teroristični uporabi interneta so dnevi šteti

Slashdot - Po dolgem obdobju udobne uporabe kriptiranih internetnih komunikacij se zlodeji srečujejo s težavo, ki jim bo prekrižala njihove zle načrte. Nemška policija je končno našla poslovnega partnerja, ki ji omogoča prestrezanje kriptiranih komunikacij za ugodno ceno. Prestrezanje je tehnično izvedeno z nameščanjem t.i. trojanskega konja v računalnik terorista, ki ključe, uporabljane za komunikacijo borcem zoper terorizem, posreduje preko mreže anonimnih strežnikov za posredovanje, da teroristi težje odkrijejo, kdo jim skuša preprečiti zločin.

Del ponudbe partnerja, Digitaska, je tudi sistem za prestrezanje v realnem času, ki s programjem posneti zvočni zapis pošilja na računalnik policije in tako omogoča prijetje teroristov na delu oziroma že pri dogovarjanju za akcijo.

Zanimiv je tudi cenik storitev, ki vseobsegajočo rešitev za nadzor nad teroristično korespondenco ceni na 20500 €, medtem ko posamezno namestitev programske rešitve za eno vrsto kriptirane komunikacije ponuja za 2500...

32 komentarjev

Microsoft in Hollywod za lepši jutri: Financiramo Teroriste

ZDNet - Microsoft in MPAA (kinološka, ups, filmska ustreznica RIAA, zveze za branjenje pravic spregledanih umetnikov) opozarjata ameriški kongres, da teroristične organizacije in piratske skupine (oz., če govorimo o Aziji, podjetja) tesno sodelujeta -- s prihodki črnega trga programske opreme naj bi se financirale teroristične organizacije. Ameriško pravosodje zatrjuje, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da se vršitev takih nedopustnih transferjev ustavi. Klik!

Rešitev? Sicer je res, da si ZliTeroristi s svojimi napadi na PisarniškaPoslopja kvečjemu pljuvajo v skledo, saj zmanjšujejo potencialne prihodke v prihodnosti (zaradi 'nesreč' pač manj vlaganj v razvoj; izkušnje namreč ne nakazujejo, da bi njihova dejanja imela očitno stimulativne posledice). Programerji in filmarji bi se morali poslužiti drugačne metode: razvijati in snemati morajo pričeti popolno programje -- torej tako, ki bi zahtevalo neprestano posodabljanje (dodaten motiv za teroriste, da ne napadajo -- saj bi...

0 komentarjev

Da ne bo preveč pusto

Gambit - Sicer imamo na Slo-techu bolj (ali manj) pridne pisune, ampak se jim danes očitno ne ljubi preveč delati.
Edina pametna zadeva, ki sem jo danes našel, je seznam petih najbolj iskanih tem na Lycosu (sicer vem, da iskalnik ni ravno najbolj priljubljen, ampak vseeno).
V nasprotju s pričakovanji na prvem mestu niso dogodki povezani z enajstim septembrom, ampak risanka Dragon Ball. Sledijo tračnice, povezane s pop zvezdico Britney Spears, servis Morpheus in Pokemoni, šele na petem mestu pa je Bin Laden in posledice njegovih dejanj.
Verjetno si Osama ni mislil, da bodo ljudi bolj zanimale risanke. Nič kaj več o tem najdete tukaj.

3 komentarji

bin Laden napada

Vnunet - Tokrat v obliki računalniškega virusa, ki pa je na srečo manj podatkom sovražen. Izvor naj bi imel Južni Koreji, pošilja pa se kot priponka 'BINLADEN-BRASIL.EXE' v sporočilih z zadevo 'Bin Laden toilette paper!!', 'Sadam Hussein & BinLaden IN LOVE' itd. Izkorišča varnostno luknjo v Outlook-u (+Express), saj se lahko zažene že s samim ogledom sporočila (neposredno zaganjanje datoteke torej ni potrebno). Na računalniku potem ustvari datoteko Invictus.dll, ki je odgovorna za okužbo izvršnih datotek, poleg tega pa ponudi C: pogon v skupno rabo -- to pa hkrati predstavlja največjo nevarnost tega virusa.

1 komentar