»

Po dolgih letih prodaja računalnikov navzgor

Slo-Tech - Navadili smo se že, da beremo o stagnaciji ali celo upadu prodaje računalnikov, saj po eni strani priljubljenost raste mobilnim napravam, po drugi strani pa se življenjska doba osebnih računalnikov daljša. Lansko leto pa je naposled zrasla tudi prodaja računalnikov, in sicer se je okrepila za 2,7 odstotka v primerjavi z letom pred tem. Prodali so 266,7 milijona računalnikov, so izračunali pri International Data Group. Ocene med različnimi viri nekoliko nihajo, saj je Gartner nameril 261,2 milijona prodanih enot oziroma 0,6-odstotno rast, a v tej oceni niso upoštevali chromebookov in ipadov.

Oboji pa se strinjajo, da je to prva rast po letu 2011. Največji tržni delež je imel Lenovo, ki je prodal 24,3 odstotka vseh računalnikov. Za petami mu sledi HP s 23,6-odstotnim tržnim deležem, sledijo pa Dell s 17,5 odstotka, Apple s 6,6 odstotka in Acer s 6,4 odstotka. Še posebej živahna je bila prodaja na razvitih trgih Severne Amerike, Japonske in Evrope. K rasti v zadnjem četrtletju je...

35 komentarjev

Padanje prodaje osebnih računalnikov traja že rekordno dolgo

Slo-Tech - Prodaja računalnikov se je v minulem četrtletju že osmič zapored skrčila, kar je najdaljše negativno obdobje v zgodovini. V tretjem letošnjem kvartalu so prodali 68,9 milijona računalnikov, kar je 5,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Kot pojasnjujejo pri Gartnerju, sta glavna razloga dva: nizko povpraševanje na trgih v razvoju ter podaljševanje življenjske dobe naprav. Ker ima povprečen potrošnik v razvitem svetu tri tovrstne naprave (vsaj računalnik in pametni telefon), osebne računalnike redkeje nadgrajuje. Na trgih v razvoju pa imajo uporabniki raje pametne telefone in tablice kakor osebne računalnike. Prvikrat v zgodovini se tudi dogaja, da ljudje razmišljajo, da svojih osebnih računalnikov ne bi nikoli več nadgradili, saj imajo vse na pametnih telefonih in tablicah.

Nadaljuje se tudi...

116 komentarjev

Po treh letih rast prodaje računalnikov

Slo-Tech - Medtem ko trg pametnih telefonov, tablic in drugih mobilnih naprav močno raste, je prodaja računalnikov v zadnjih letih kvečjemu stagnirala. Rezultati analitikov pri Gartnerju kažejo, da se je trend v zadnjem četrtletju vendarle obrnil, saj so zabeležili rast.

V zadnjem kvartalu minulega leta je bilo na svetu prodanih 83,7 milijona računalnikov, kar je odstotek več kot v enakem obdobju leto pred tem. Ocenjujejo, da je zamenjava računalnikov s tablicami svoj vrh dosegla leta 2013, sedaj pa se je trend umiril, je opažanja strnil glavni analitik Mikako Kitagawa. Regionalna razdelitev kaže, da je rast posebej izrazita v razvitih gospodarstvih v Severni Ameriki in Zahodni Evropi, medtem ko je na trgih v razvoju prodaja osebnih računalnikov še vedno šibka. V ZDA je prodaja zrasla za 13 odstotkov, v Evropi...

57 komentarjev

Acer zaradi upada prodaje menja direktorja

Wong (levo) bo zamenjal Wanga (v sredini)

The Wall Street Journal - Tajvanski proizvajalec račualnikov Acer bo dobil novega šefa, saj je dolgoletni izvršni direktor J. T. Wang odstopil. Podjetje bo 1. januarja začasno prevzel dosedanji predsednik Jim Wong, v Acerju pa bodo do konca drugega četrtletja prihodnjega leta poiskali njegovega naslednika. Wang je odstopil zaradi poslovnih razlogov.

Acer je četrti največji proizvajalec računalnikov na svetu, ki pa se bori z upadom trga osebnih računalnikov. V zadnjem četrtletju so pridelali 443 milijonov dolarjev čistega dobička, zaradi česar so napovedali sedemodstotno zmanjšanje števila zaposlenih, kar bo letno prihranilo 100 milijonov dolarjev.

Acer ima težavo. Čeprav globalna prodaja osebnih računalnikov pada, so prvi trije konkurentje...

18 komentarjev

Intel sicer z rekordnim dobičkom, a slabo prodajo Atomov

vir: CNet
Intel - Intel je naslednje v vrsti podjetij, ki objavljajo poslovne rezultate za tretje letošnje četrtletje. Procesorski velikan je razveselil vlagatelje in pozitivno presenetil analitike, saj so zabeležili 14,2 milijarde dolarjev prihodkov (28 odstotkov več kot v enakem obdobju lani), s čimer so ustvarili rekordnih 3,5 milijarde dolarjev dobička (17-odstotna rast). Bruto marža se je znižala za 2,6 odstotne točke na 63,4 odstotka. Na novo so zaposlili 3400 zaposlenih, tako da imajo sedaj okrogli 100.000 sodelavcev.

Razlogov za skokovito rast prihodkov je več. Njihov finančni direktor Stacy Smith je pojasnil, da glavnino pripisujejo dvomestni rasti prodaje prenosnih računalnikov in rasti...

15 komentarjev

Lenovo prehitel Dell, HP ostaja prvi

PC World - Tržni analitiki v IDC in Gartnerju ugotavljajo, da je po koncu letošnjega tretjega četrtletja Lenovo prehitel Dell in se zavihtel na drugo mesto med svetovnimi sestavljavci računalnikov. Na prvem mestu je še vedno z velikim naskokom Hewlett-Packard.

Lenovo si je zagotovil 13,5-odstotni tržni delež (lani 11,1 odstotka), medtem ko ima Dell 11,6-odstotnega (12,2 odstotka). HP je izgubil štiri desetinke odstotne točke in pristal pri 17,3 odstotka. Pod stopničkami sledijo Acer (10,6 odstotka), Asus (6,2 odstotka) in drugi.

Prodaja osebnih računalnikov je v zadnjem kvartalu zrasla za 3,6 odstotka, kar je manj od pričakovanj (4,5 odstotka), medtem ko je na letni ravni prirast 3,2-odstoten. V...

17 komentarjev

Trg procesorjev okreva, Intel pridobiva

X-Bit Labs - Podatki o trgu procesorjev za prvo četrtletje tega leta, ki so jih zbrali analitiki pri International Data Corporation, kažejo, da trg še vedno okreva. V primerjavi z enakim obdobjem lani je bilo prodanih 39 odstotkov več procesorjev, medtem ko je bila prodaja v primerjavi s predhodnim četrtletjem, tudi zavoljo božične nakupovalne sezone, za dobrih pet odstotkov nižja. Običajno je prvo četrtletje v primerjavi z božičnim skromnejše. Pridobival je Intel, AMD-jev je izgubljal.

Povprečna cena prodanega procesorja se je zvišala za 4,1 odstotka v primerjavi s kvartalom poprej, kar pripisujejo slabši prodaji Atomov in boljši prodaji dražjih enot. Tržni delež AMD-ja je za spoznanje upadel na 18,8 odstotka, medtem ko je Intel dobil pol odstotne točke in pristal pri 81 odstotkih.

IDC napoveduje, da bo letos trg procesorjev za računalnike zrasel za 15 odstotkov. Če se bodo zelo ugodni tokovi iz preteklega četrtletja nadaljevali, je pričakovati še nekoliko višjo rast.

20 komentarjev