»

Britanska policija svojim zaposlenim odsvetuje uporabo koronaaplikacije na službenih telefonih

vir: BBC
BBC - Britanska policija je svojim zaposlenim naročila, naj na službene telefone ne namestijo aplikacije za slednje stikom, ki jo je izdal NHS. Nekateri policisti poročajo, da so prejeli navodila, naj ignorirajo opozorila omenjene aplikacije na osebnih telefonih, torej naj ne gredo v samoizolacijo po tveganem stiku. Policisti, ki so aplikacijo namestili, pa potem osebnih mobilnih telefonom ne smejo nositi s seboj, ko so v službi. Namesto tega so na primer v Lancashiru policistom naročili, naj v primeru vprašanj in pomislekov raje pokličejo na interno številko za pomoč.

Za BBC so v Lancashiru dodali, da lahko policisti kot vsi državljani snamejo in namestijo aplikacijo za sledenje stikom. Ker pa potrebujejo zagotovila, da bo aplikacija konsistentno delovala za vse zaposlene, česar sedaj še nimajo, so jim svetovali, naj jo raje namestijo na osebne in ne službene telefone. Toda osebnih telefonov potem ne morejo nositi s seboj. Vodstvo policije situacijo preučuje in bo v najkrajšem času...

24 komentarjev

Applov TouchId je mogoče prelisičiti tudi z odlitkom iz dobro narejene fotografije

vir: ccc.de
ccc.de - Te dni v Hamburgu poteka 31. redni kongres nemškega Chaos Computer cluba (31C3), zato seveda ne manjka vesti o novih hekerskih napadih na te ali one rešitve. Ena letos bolj odmevnih zadeva še en napad na Applov TouchID senzor, in sicer kar s pomočjo dovolj podrobne fotografije žrtvinega prsta.

Jan Krisller (znan pod psevdonimom Starbug) se je oktobra udeležil tiskovne konference nemške obrambne ministrice Ursule von der Leyen ter pri tem izdelal več fotografij njenih rok. Iz ene od njih (na sliki) je potem uspel izluščiti njen prstni odtis, ga natisniti na prozorno folijo, ter potem z tekočim lateksom ali z lepilom za les izdelati negativ, s katerim se da prelisičiti Applov senzor.

Seveda ga ni mogel stestirati na...

19 komentarjev

Applove novosti: iPad Air 2, iPad Mini 3, novi iMac z Retino, OS X 10.10, iOS 8.1

Slo-Tech - Sinoči je Apple na veliki tiskovni konferenci v Cupertinu predstavil še zadnje novosti, ki so jih čuvali za letos. Prvi kos smo dobili že septembra, o preostanku pa je, precej nenavadno, Applu že pred dogodkom ušlo precej informacij.

Prispeli sta novi tablici iPad Air 2 in iPad mini 3. Prva je najtanjša Applova tablica doslej, saj v debelino meri vsega 6,1 milimetra, kar je petino manj (to se sliši impresivneje kakor dober milimeter) od predhodnika. Zaslon ima 9,7 palca dolgo diagonalo, ločljivost ostaja 2048 x 1536. Ima novo drobovje, in sicer A8X, ki je 40 odstotkov hitrejši od predhodnega, medtem ko je grafična enota napredovala za 2,5-krat, pomnilnika pa je dvakrat več - 2 GB. Hkrati nov čip prinaša še nekaj...

174 komentarjev

Nov iPhone 6 enako ranljiv na odlitek prstnega odtisa

Slo-Tech - Kakor predhodnik ima tudi iPhone 6 vgrajen bralnik prstnih odtisov in kakor predhodnika je tudi novinca mogoče prelisičiti povsem enako. Zadostuje celo isti odlitek prstnega odtisa.

Pri opisu sestavnih delov iPhona 6, ki so ga na iFixIt seveda že razstavili v prafaktorje, nismo posebej poudarjali, da je bralnik prstnega odtisa enak kakor v predhodniku (le povezovalni kabel je drugačen). To pa hkrati pomeni tudi, da ga lahko pretentamo povsem enako kakor iPhone 5S, kar so na SRLabs preizkusili in potrdili. Uporabili so isti gumijasti odlitek prsta, ki je prevaral že iPhone 5S in Samsung Galaxy S5.

V novem operacijskem sistemu iOS 8, ki ga ima tudi iPhone 6, pa je bralnik prstnih odtisov še pomembnejši. Doslej je bil dostop do njega...

12 komentarjev

Samsung Galaxy S5 neodporen na star trik odlitka prstnih odtisov

The Register - Tudi Samsungov najnovejši pametni telefon Galaxy S5 je povsem neodporen na napad z odlitkom prstnega odtisa, s katerim so v nemškem CCC lani uspeli zlomiti Applovo zaščito TouchID. Ne le da se Samsung ni naučil ničesar, preskočili so tudi nekaj varnostnih praks, ki jih konkurenca vendarle uporablja.

Problem biometričnih podatkov je, da predstavljajo kompromis med praktičnostjo varnostjo. Medtem ko pri vsakdanjih aktivnostih svojega gesla ne delite naokoli, svoje prstne odtise nenadzorovano puščate po svetu. In medtem ko se pri zasliševanju lahko vsaj nekaj časa izgovarjate, da se gesla ne spomnite, prstnih odtisov ne morete skriti ali pozabiti.

Applov TouchID so lani uspeli zlomiti v manj kot 48 urah po izidu, zato bi pričakovali, da...

10 komentarjev

Zlomljena "zaščita" iPhona 5S na podlagi prstnih odtisov

ccc.de - Nemška hekerska skupnost Chaos Computer Club je objavila novico, da je razbila varnostno funkcijo iPhona 5S, ki za odklep telefona uporabi do 5 različnih prstov oz. njihovih prstnih odtisov. TouchID, kakor je marketinško ime funkcije, je med drugim sposoben prepoznati tudi šapje odtise vaše mačke.

Za razbitje so uporabili enostavno metodo: z visoko ločljivostjo so fotografirali na stekleni površini odtisnjen prstni odtis, ga s programom za obdelavo slik prečistili in ga z laserskim tiskalnikom natisnili na folijo. Natisnjeno teksturo odtisa so zatem premazali z lateksom (dobro deluje tudi Mekol), da so dobili relief odtisa, ki so ga potem lahko odstranili s folije in enostavno uporabili na senzorju. Edina novost, ki pa je po navedbah CCC ni bilo težko premagati, je zgolj višja resolucija senzorja.

Ob tem se poraja vprašanje: ali lahko sploh kar koli zavarujemo na ta način, kakor nas učijo razni holivudski filmi, kjer imajo zlikovci svoj sef zavarovan s prstnim odtisom?

Prstnega...

23 komentarjev