»

Belorusija skorajda legalizirala piratstvo

Slo-Tech - Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je podpisal zakon, ki de facto dovoljuje piratstvo, saj za uporabo avtorsko zaščitenih del tujih avtorjev iz sovražnih držav ni več potrebno urediti licence. Zakon vključuje filme, glasbo, računalniške programe in podobno.

V zakonu so zapisali, da je to posledica sovražnih odnosov številnih držav do Belorusije, med katere prištevajo Evropsko unijo, ZDA in Veliko Britanijo. Zakon zato brez soglasja ali dovoljenja lastnikov avtorskih pravic dovoljuje uporabo njihovih izdelkov, če je to potrebno za doseganje intelektualnega ali duhovnega potenciala beloruskega ljudstva, ko je to nujno za domači trg. Kako se bo ta nujnost presojala, v zakonu ni navedeno.

V praksi pa to naj ne bi pomenilo, da bi lahko vsi brezplačno uporabljali avtorsko zaščitena dela, ampak si jih dejansko prisvaja beloruska država. Nadomestila bi morali uporabniki priglasiti in plačati na beloruske državne račune, kjer se bodo zbirali, dokler bodo v veljavi zahodne sankcije...

57 komentarjev

Kanada uvaja copyright trolling

Slo-Tech - Že čez nekaj dni, tj. z 2. januarjem naslednjega leta bodo v Kanadi začele veljati določbe Zakona o modernizaciji avtorskega prava. Kot velja sklepati že iz imena, gre za prilagoditev zakonodaje "spremenjenim razmeram", misleč predvsem razbohot interneta in mobilnih naprav kot novega načina uživanja avtorskih del, kot sta se zgodila od zadnje posodobitve zakona pred skoraj dvajset leti.

Del te nove ureditve je tudi t.i. "notice and notice" mehanizem, ki nosilce avtorskih pravic upraviči do pošiljanja obvestil potencialnim internetnim kršiteljem njihovih pravic. Če se torej nosilec uspe prebiti do IP naslova kršitelja (kar pri torrentanju zlasti ni težko), lahko od pripadajočega ponudnika interneta zahteva, da temu...

4 komentarji

Odpustki po 20 dolarjev na skladbo

Rightscorpov model delovanja

vir: Ars Technica
Ars Technica - Kazni za kršitve avtorskih pravic z nezakonitim kopiranjem vsebin z interneta so lahko v ZDA zelo visoke, saj je najvišja zagrožena odškodnina 150.000 dolarjev za posamezno kršitev (torej eno skladbo). Čeprav je vsem jasno, da ima povprečen kršitelj po tem štetju na svojem disku več milijonov dolarjev težko zalogo, ki je tako ali tako nikoli ne bo mogel odplačati, je namen zastraševati. Tovrstnih primerov je bilo vseeno zelo zelo malo, kasneje pa so uvedli sistem six-strikes. Gre za stopnjevanje ukrepov glede na ponavljajoče kršitve, vse od opozoril pa do resnejših posegov, kot je omejevanje internetne povezave in zniževanje njene hitrosti.

Na poseben način pa se je kršiteljev avtorskih pravic lotilo podjetje Rightscorp iz...

64 komentarjev

Ekonomija copyright trollinga

Torrent omrežje daje že po sami definiciji dovolj dokazov za začetek postopka.

TorrentFreak - Še je novic s Torrentfreaka: Allan Gregory, floridski pravnik in specialist za pravo interneta, je objavil zanimiv prispevek o denarju za masovnimi p2p tožbami. Upoštevajoč zadnje neuspehe pred sodišči je namreč težko pričavati, da bi lahko še naprej ustvarjale dobiček.

Naziv "masovno tožarjenje" je nekoliko krivičen, saj pravzaprav ni nihče (individualno) tožen, ampak se s tožbo zgolj grozi in jo uporablja kot vzvod za dosego poravnave, kjer p2p uporabnik prizna krivdo, plača odškodnino in se zaveže "nikoli več" dotikati bittorrenta. Zato se za prakso vse bolj uveljavljata imeni speculative invoicing (špekulativno izdajanje računov) in...

17 komentarjev

Novozelandski parlament tik pred sprejemom three-strikes zakonodaje

Izraz 'three stikes' prihaja iz baseballa, ta šport pa ni pretirano priljubljen v Evropi in Novi Zelandiji. Več kot jasno je, da so pri sprejetju tovrstne zakonodaje glavno vlogo imela gospodarska interesna združenja velikih ameriških založnikov. Vir: duhaime.com

TorrentFreak -

Po Južni Koreji, Franciji in Veliki Britaniji bo zdaj še Nova Zelandija dobila svoj three strikes zakon za začasni izklop interneta domnevnim kršiteljem avtorskih pravic. Danes zjutraj po lokalnem času je vlada v parlament nenapovedano vložila predlog Zakona o prenovi avtorskega prava v drugo branje. Poslanci nekaterih strank so že izrazili presenečenje nad odločitvijo, saj je bilo prvo branje lani aprila, drugo pa še dan prej sploh ni bilo napovedano. Po načrtih vlade naj bi bil zakon sprejet po hitrem postopku, v dnevu ali dveh.

Zakon predvideva zdaj že standardni postopek pošiljanja opozoril internetnim naročnikom. Nosilci avtorskih pravic se vključijo v p2p...

79 komentarjev

Represija proti kršiteljem avtorsko pravne zakonodaje v Britaniji?

The Register - Ofcom, britanski neodvisni regulator telekomunikacij in varuh konkurence na telekomunikacijskem trgu, naj bi po načrtih britanske vlade v kratkem dobil nove pristojnosti.

Poročilo Digital Britain namreč predlaga drastične ukrepe proti kršilcem avtorskih pravic na internetu. Med ukrepi so tako blokiranje vrat (ang. port blocking), blokiranje IP naslovov, blokiranje protokolov in URL naslovov (očitno se obeta pregledovanje vsebine prometa), omejevanje pasovne širine, filtriranje in celo - izklop kršiteljev iz interneta.

Po predlogu naj bi lastniki avtorskih pravic ponudnike dostopa do interneta obvestili o domnevnih kršilcih avtorsko pravne zakonodaje, ponudniki dostopa do interneta pa bi nato kršilce morali obvestiti o kršitvi. V primeru večkratnih opozoril, naj bi ponudniki dostopa do interneta lastnikom avtorskih pravic posredovali osebne podatke kršiteljev, le-ti pa bi lahko na podlagi tega pridobili odredbo sodišča ter zaprosili za uvedbo enega izmed prej omenjenih ukrepov.

...

47 komentarjev