»

Bug na bug ... Pentium!

X-Bit Labs -

Naj še kdo poreče, da se Intel ne trudi. Na dan so priplavale informacije, da ima Intelov mobilni procesor, Pentium M zgolj štirinajst do sedaj odkritih napak, kar ga postavlja na čelo Intelovih procesorjev, zakaj vsi Penitum-procesorji izdani v zadnjem desetletju so jih imeli več.

Za primerjavo, Pentium 4 jih ima vsaj 73, Pentium III vsaj 83, Pentium II celih 92, prvotni Pentium pa 72 napak. Veliko večino izmed njih so kajpada kasneje popravili. Celoten seznam vseh do sedaj odkritih napak najdete v izvirni novici. Napake niso velike in ne vplivajo v veliki meri na delovanje, a omeniti velja še, da Intel še ne namerava izdati kakršnihkoli popravkov zanje.

Nemara čakajo na odkritje novih in dobili bomo Pentium M SP1. [>:D]

14 komentarjev

Pentium serija M

Tom's Hardware -

Intel je že pred časom pričel razvijati novo serijo procesorjev, ki bodo primerni za prenosne računalnike. Zaenkrat še ni na voljo množicam, a na Tom's Hardware so dobili ekskluzvno pravico testa in spisali so kar dolg članek o tej novi Intelovi zverini. Na voljo naj bi bila že v letošnjem letu, a po dokaj zasoljeni ceni, saj boste za sistem z 1,6 GHz Pentiuma M odšteli 3000 dolarjev, kar je cenovno ekvivalentno 2,6 GHz Pentiumu 4. Prišli so do zaključka, da je zaenkrat tehnologija še preslabotna, saj se je v benchmarkih odrezala slabše kot trenutni Intelovi procesorji. A ugotovili so, da ima tehnologija svetlo...

9 komentarjev

Zgodba o uspehu ali kako učinkovito scvreti procesor

Tom's Hardware - Pentium4 je že od nekdaj hudo opljuvan procesor, češ da Intel samo nateguje uporabnike s svojo "megaherz kampanjo" in da je Thunderbird/Palomino najboljši skupek tranzistorjev daleč naokoli. Po zmogljivosti morda že, vendar pa ne smete pozabiti, da Intel v marsikaterem pogledu upraviči malce višjo ceno svojih procesorjev, saj so v večini primerov zasnovani bolj kvalitetno, kot konkurenčni AMD-ji. Da je z Athloni/Duroni nekaj narobe, smo videli, ko so ljudje začeli množično poročati o poškodbah procesorjev, ki so nastale zaradi pregrobega hladilnika. Sicer so se lomili tudi Coppermini, vendar je medtem Intel svoje bolj...

8 komentarjev

3GIO FAQ

Intel - Kot vsa podjetja, ki izumijo precej obetajočo tehnologijo, se je tudi Intel odločil, da bo ljudstvu izdal malce več informacij o prihajajočem vodilu prihodnosti, imenovanem 3GIO. Intel je izdal FAQ, v katerem si lahko preberete odgovore na pogosto zastavljena vprašanja, poleg tega pa Intel poseduje še nekaj zanimivosti okrog 3GIO-ta. Sicer je res, da smo o tem standardu na veliko poročali v preteklosti, vendar so bili to samo delčki mozaika, katerega celoto si lahko preberete/ogledate prav na Intelovi strani.

0 komentarjev

Intelova mini cenovna strategija

Overclockers Australia - Vsi vemo, da se Intel na vso moč trudi, da bi ljudstvu čim bolj približal svoj procesor Pentium4. Kot smo slišali v marsikaterem poročilu v preteklosti, so Tualatini kar dodobra tepli P4 procesorje, zato se je Intel odločil, da le-te vrže iz prodaje. Vendar pa to ni bilo dovolj. Izgleda, da se je marsikateremu uporabniku procesor Pentium 3 dodobra sedel v spomin, zato se je Intel poslužil še zadnje taktike: zniževanja cen. Tako po novem 1,7 GHz Pentium4 stane 8 $ manj kot 1 GHz Pentium3, 1,6 GHz Pentium4 pa stane samo 2 $ več kot 933 MHz Pentium4.

0 komentarjev

2 GHz Pentium 4 in i845 plošče naprodaj

The inquirer - Da ne boste kar na vrat na nos oddivjali v trgovino, naj vam povem, da v naslovu omenjeni primerki še niso naprodaj v računalniških trgovinah, jih pa lahko naročite preko interneta. Sicer dvomim, da bo kdo naročal tako občutljive dele, ki jih cariniki tako radi zlomijo ali poškodujejo, preko interneta, vendar je vseeno dobro vedeti, da tudi masovna prodaja ni daleč. Cen je preveč, da bi jih prepisoval, zato si jih oglejte tukaj. Povem vam samo, da 2 GHz Pentium4 stane $562, kar ni ravno poceni.

0 komentarjev

Pentium4 kot desktop procesor

Heise - Sodeč po tem članku na Heise.de se je Intel odločil Pentium4 vrniti na tržni delež, ki ga trenutno oblvaduje Pentium3, torej desktop sisteme. Da bi to dosegli bodo seveda morali precej spustiti cene. Sicer se je P4 v zadnjem času precej pocenil, toda še vedno je precej dražji od svojih starejših bratov. No, Intel razmišlja v pravo smer in tako bi naj sistemi z najslabšimi P4 procesorji do konca tega leta veljali le še okoli $1000. K temu bo pripomoglo tudi Brookdale čipovje s podporo cenenemu PC133 SDRAMu, toda vprašanje je, ali bodo uporabniki hoteli kupovati takšne sisteme, saj bodo takrat že razširjeni Athlon DDR sistemi. Postavlja se tudi vprašanje, kaj se bo zgodilo s Tualatinom (0.13 mikronskim P3). Intel za ta procesor ne načrtuje večjega uspeha to leto: namenjen bo predvsem presnosnikom. V letu 2002 pa bodo predstavili prve Celerone s Tualatin jedrom in takrat bi se naj bolj razširili tudi med navadnimi uporabniki. ...

1 komentar

X-Micro Geforce II Ultra

HotHardware - Zdaj se je k vkupdevanju Geforcev spravilo še (bolj ali manj) neznano tajvansko podjetje X-Micro. Njihovo Ultro je na test popeljala stran Hot Hardware. Zelo so pohvalili to, da se fantje niso šopirili z modrim designom, ki ne doprinese praktično nič k performansam, ampak veliko k ceni (aha, Hercules, aha...). Design je referenčni nVidiin. Testirni računalnik je bil 933 MHz. Na 640x480, 800x600 ter 1024x768 je kartica dala skoraj identične rezultate, kar lepo pokaže da tudi 933 MHz procesor na 133 MHz vodilu ni popolnoma kos ti grafični. Za razliko od velike večine testov, je bil tokrat na testu tudi 2D del kartice. Kaj še čakate? Klik!

12 komentarjev

Pentium 4: zakaj je tako počasen?

The Register - Veliko ljudi je pričakovalo, da ko bodo kupili novega Pentiuma, ga bodo samo zadegali na njemu primerno ploščo in že bodo lahko uživali v hitrosti. Žal pa ni tako - Intel se je namreč pri snovanju Pentiuma 4 usmeril predvsem v to, kako čim bolj optimizirat SSE2 ukaze in glede na to novico na The Register - u lahko sklepamo, da je Intel pri tem že skoraj pretiraval - Pentium 4 je namreč pri izvajanju programov, optimiziranih za njegov SSE2, več kot dvakrat hitrejši, kot je brez optimizacije. Torej, da zaključim: Če hočeš imet hitrost iz Pentiuma 4, potem mora biti program optimiziran zanj. Če pa optimizacije ni...

6 komentarjev