»

Čipovja za P4

X-Bit Labs - Na x-bit labs so naredili test čipovij za Pentium4, ki podpirajo 533 megaherčno vodilo. Za test so bili zato primerni naslednji čipseti:
- Intel 850E;
- Intel 845E;
- Intel 845G;
- SiS645DX in
- VIA P4X333.

Sicer so izpustili VIA P4X266E, toda razlog je dober: trenutno še ni matične plošče na tržišču, ki bi ta čip vsebovala. [:D] Test je precej obsežen in zelo pregleden, tako da ga priporočam vsem, ki mislite kupovati P4. Tukaj.

0 komentarjev

Abit BL7R

PC Hardware - Na začetku bi se rad v imenu celega Slo-techa opravičil za včerajšnje pomanjkanje novic, a očitno nobeden od pisunov in administratorjev ni utegnil. Pa upajmo, da bo danes bolje.

Abitova nova plošča BL7R (R pomeni raid) je namenjena Intelovim Pentium 4 procesorjem, in sicer z uporabo navadnega SDRAM pomnilnika, ki ga podpira do 3 GB. Kot je že iz imena razvidno, ta plošča podpira raid (1, 0, 0+1), ima eno AGP, šest PCI ter eno CNR režo. Poleg tega ima vgrajen še debug displejček in tri USB priključke. Vgraditev same plošče je abitovsko enostavna, performanse pa so glede na SDR pomnilnik dobre. Če vas zanima še kaj več o tej mamaplati, najdete to tukaj.

0 komentarjev

Intel 845 B-Step: ravoziti ali ne razvoziti?

X-Bit Labs - Proizvajalci matičnih plošč pravijo, da bi se lahko pošiljke njihovih novih i845-D (i845 B-Step) plošč, ki podpirajo DDR SDRAM začele v tem mesecu. Vendar pa jih je Intel prosil naj ne razvozijo plošč do sredine decembra. Zakaj pa? Smiselno je predpostavljati, da hoče Intel prodati še ostale zaloge svojega i845 čipovja, saj bo povpraševanje po njem, zatem ko bo izšel i845-D skoraj izginilo.
Seveda proizvajalci ne morejo kar ignorirati mikroprocesorskega giganta, zato bodo pošiljke zaustavljene dokler se Intel nebo odločil za pričetek razvažanja. Tako bo i845 B-Step izšel malo pozneje kot smo pričakovali, vendar pa bomo že nekako potrpeli, kajne...

2 komentarja

Megatestis matičnih plošč

Digit Life - Digit Life je objavil primerjavo 12. i845 matičnih plašč, ki kot že veste podpirajo procesorje Pentium4 in SDRAM. Te plošče so:
  • Acorp 4S845A
  • Epox 4B2AE
  • Asus P4B-LX
  • Zida A845SD
  • Gigabyte 8IDXH
  • MSI 845 Pro
  • MSI 845 Pro2
  • Intel D845WN
  • Abit BL7
  • Chaintech 9BJA
  • Chaintech 9BIA
  • PCPartner 845AS4-235
Torej, če nameravate kupiti novo ploščo na i845 čipovju za Socket478 ali Socket423, imate zelo široko izbiro. Če vas pa zanima kako se plošče obnesejo, klik!

0 komentarjev

Nove ABITove plošče

Adrian's Rojak Pot - ABIT že nekaj let velja za tistega proizvajalca, ki pri skoraj vsakem svojem produktu gre v skrajnosti in overclockerski skupnosti omogoča izživljanje še tako izkrivljenih idej, ki se porodijo v naših možganih. Zato jih seveda postavljamo na poseben položaj nad ostale proizvajalce in pozorno spremljamo vsak njihov korak. Na Rojak Potu so dobili sveže informacije o novih produktih, ki nam jih prej omenjeno podjetje pripravlja. Fantje in dekleta v vsakem primeru nameravajo ostati aktivni, saj nam bodo do prvega četrtletja 2002 postregli s kar sedmimi novimi matičnimi ploščami:
  • ABIT BL7E - Intel i845 čipovje,
  • ABIT BD7- RAID - Intel i845 čipovje,
  • ABIT BD7II- RAID - Intel i845 čipovje,
  • ABIT VX7- RAID - VIA P4X266 čipovje,
  • ABIT SD7- RAID - SiS 645 čipovje,

  • ABIT KR7A- RAID - VIA KT266A čipovje,
  • ABIT KS7 - SiS 735 čipovje,
  • ABIT NV7 - nVidia nFore čipovje
Če vas zanimajo podrobnosti o vsaki izmed plošč, potem kliknite sem za Intel plošče in sem za AMDjke.
Zanimivo je, da je tokrat napovedanih več...

0 komentarjev

Testi

več strani - Ker je dejansko to enaka stvar, le da gre pri vsaki od točk za drug izdelek, jih bom podal kar v krajšem spisku... Prvi je test Intel Pentium3 Tualatin procesorja. Tualatine vas večina pozna (vsaj po imenu), ker je bilo okrog njih kar nekaj govora. Jedro je namreč v 0.13 ľ in se zato manj greje. i845 čipovje je (skorajda) legendarno Intelovo čipovje, ki naj bi P4 procesorjem omogočilo delovanje na SDRAM pomnilniku. Abit KG7 RAID pa je težko pričakovana DDR matična plošča na AMD761 čipovju.
Test Tualatina
Test i845 čipovja
Test Abit KG7 RAID

2 komentarja

Abit podarja 100 Pentium 4 procesorjev

več strani - V igri lahko sodelujejo samo lastniki Abit TH7-II (-RAID) ali Abit BL7 (-RAID) osnovnih plošč in z veliko sreče dobijo procesor. Abit je objavil, da bo vsak petek (v času petih tednov) podaril 20 procesorjev nekaterim lastnikom teh dveh osnovnih plošč. Vse kar vam je storiti, da se registrirate na Abitovi strani in čakate ali ste mogoče med srečnimi izbranci.

2 komentarja

CPU Drive Strenght

Adrian's Rojak Pot - Tipo z Rojak's Pot je objavil zanimiv nasvet v zvezi z "Cpu Drive Strenght" funkcijo, ki se pojavlja na nekaterih novejših VIA ploščah (mogoče jo poznate kot "CPU Push/Pull Strenght"). Gre za moč signala med procesorjem in NorthBridgom veznega čipovja, ki lahko mlace pripomore k stabilnosti in boljšem overclockanju. Privzeta vrednost na ABIT KT7 plošči je 2, overclockerji pa bi jo naj nastavili na 3. To ne bo upočasnilo same povezave, ampak samo povečalo moč signala. Še več takšnih praktičnih nasvetov glede BIOSa najdete v Rojakovem odličnem topimizacijskem vodiču po BIOSu.

1 komentar