»

Jolla obupala nad svojo tablico

Neowin - Jolla je na svojem blogu v novoletnem voščilu sporočila žalostno novico, da podjetje pokopava svoj projekt tabličnega računalnika Jolla Tablet, ki so ga prodajali s skupinskim financiranjem (crowdfunding) na Indiegogo. Zaradi finančnih težav bodo najzgodnejšim podpornikom na Indiegogo poslali omejeno količino tablic, velika večina pa je ne bo mogla dobiti, saj so projekt ustavili. Za podpornike, ki bodo ostali praznih rok, iščejo rešitve.

Na tablici teče lasten operacijski sistem Sailfish OS 2.0, ki je nastal na pogorišču Nokiinega MeeGoja, iz katerega se je razvila Jolla. Spomnimo, da so butične količine tablice poslali že jeseni, sedaj pa bo sledila še druga, zadnja pošiljka....

35 komentarjev

MWC: Jolla pokazala predogled Sailfish 2.0

Heise - Jolla je na MWC-ju predstavila predogledno verzijo svojega operacijskega sistema Sailfish OS 2.0 za pametne telefone in tablice. Jollo so ustanovili nekateri prebegli inženirji iz Nokie in nadaljevali razvoj tam, kjer se je MeeGo končal. Pred letom dni je izšel Sailfish 1.0, letos pa bomo dobili naslednjo inačico.

V Barceloni je Jolla pokazala svoj tablični računalnik, ki bo izšel v drugem letošnjem četrtletju in so ga sfinancirali prek Indiegogo. V drugem krogu so nabrali 34 milijonov evrov. Specifikacije se od novembrske napovedi niso bistveno spremenile, torej lahko pričakujemo 7,85-palčni zaslon z ločljivostjo 2048 x 1536 (330 točk na kvadratni palec), štirijedrni procesor Intel...

20 komentarjev

Jolla razvija tablico s Sailfish OS 2.0

Slo-Tech - Finsko podjetje Jolla, ki je nastalo na pogorišču MeeGoja in je lani izdalo svoj prvi telefon z operacijskim sistemom Sailfish OS 1.0, bo pripravilo še tablični računanik, ki se bo neizvirno imenoval Jolla Tablet. Njegova posebnost ne bo le nov operacijski sistem Sailfish OS 2.0, temveč tudi množično financiranje. Zastavljeni znesek 380.000 dolarjev so presegli v vsega dveh urah (akcija pa traja še tri tedne), tako da Jolla Tablet očitno bo!

Pogled na specifikacije kaže, da bo še najbolj podoben iPadu Mini 3 in Nokiinemu N1. Imel bo 64-bitni štirijedrni procesor s frekvenco 1,8 GHz, 2 GB pomnilnika, 32 GB spomina in možnost razširitve s kartico microSD. Zaslon bo 7,85 palčni z ločljivostjo 2048 x 1536 (330 ppi), kar je bolje od konkurence. Glavna kamera bo imela pet milijonov točk, pomožna pa dva;...

27 komentarjev

Jolla izdala Sailfish OS 1.0

CNet - Podjetje Jolla, kamor je prebegnil del Nokiinih inženirjev in nadaljeval razvoj na pogorišču MeeGoja, je izdalo končno verzijo mobilnega sistema Sailfish OS 1.0. Predverzija tega sistema je že doslej tekla na telefonu Jolla, ki so ga Finci izdali konec minulega leta in je v EU naprodaj za 400 evrov, končna verzija pa prinaša nekaj izboljšav in popravkov. Na Jollo pride v začetku marca.

Četrta posodobitev Sailfish OS je sistem dvignila na raven, ki je primerna za komercialno rabo in prodajo. Med novostmi, ki jih prinaša, so hitrejše delovanje (boljša zmogljivost), nove programske zmožnosti kamere, izboljšave spletne trgovine Jolla Store, nove nastavitve itd.

Ne pozabimo, da je glavna...

15 komentarjev

Finska Jolla (MeeGo) je tu

The Verge - Dočakali smo izid mobilnega telefona Jolla, ki je nastal na pogorišču Nokiinega operacijskega sistema MeeGo. Nokia N9 je bil namreč edini telefon, ki so ga Finci izdelali na tem sistemu, potem pa je bilo konec. Sprva je namreč Nokia nameravala MeeGo upokojiti, a je skupina nekdanjih inženirjev pri Nokii odšla na svoje, odprla podjetje Jolla in nadaljevala razvoj. Prvi izdelek so najavili maja letos, sedaj pa se je na Finskem začela njegova prodaja. V ostale države še pride.

Jolla sodi v srednji razred telefonov. Ima dvojedrni procesor Qualcomm Snapdragon 400 (MSM8930) s taktom 1,4 GHz, gigabajt pomnilnika, 16 GB vgrajenega pomnilnika in razširitev s kartico microSD ter 4,5-palčni...

44 komentarjev

Jolla predstavila prvi telefon, nadaljevanje MeeGoja

engadget - Ko je Nokia ukinila razvoj MeeGoja, se je zdelo, da je ta obetaven operacijski sistem mrtev. Pa ni bilo tako, saj je skupina Nokiinih inženirjev ustanovila podjetje Jolla in nadaljevala razvoj. Rodil se je Sailfish OS.

Sedaj so pri Jolli razkrili prve podrobnosti o telefonu, ki naj bi bil naprodaj še pred koncem leta. Na pogled je nov telefon podoben Nokiinim lumiam, saj ima ličen in minimalističen dizajn ter 4,5-palčni zaslon. V notranjosti mu bije dvojedrni procesor, ima podporo za kartice microSD in seveda 4G LTE. Kamera bo imela ločljivost osem milijonov točk, ločljivost zaslona pa še ni znana, razen da "bo HD".

Pomembnejša od strojne opreme, o kateri pravzaprav še ne vemo veliko, pa je programska oprema. Sailfish...

35 komentarjev

MeeGo se je reinkarniral

The Verge - Nokia in Intel sta februarja 2010 napovedala, da bosta z združenimi močmi razvila nov odprtokodni sistem za mobilne telefone, tablice, netbooke, avtomobilske informacijsko-razvedrilne sisteme (infotainment) itd. z imenom MeeGo. Vanj naj bi bila združila Nokiin Maemo in Intelov Moblin, prve telefone Nokia N9 in razvojniško verzijo N950 pa smo dočakali lani konec leta, že pred tem pa je Nokia napovedala, da je z MeeGojem konec. N9 je ostal edini tovrsten telefon za širše množice, Nokia pa se je lotila Tizena, v katerem je sicer pridih MeeGoja, a je videz povsem drugačen.

MeeGo se sedaj vrača od mrtvih. Skupina nekdanjih Nokiinih inženirjev je ustanovila podjetje Jolla, ki bo skrbelo za MeeGo. V podjetju so združeni vodje in nekateri ključni posamezniki,...

38 komentarjev