»

"Resnica" o Intelovi grafiki

"Obremenilni dokaz"

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs -

Hmm, na spletu se dogajajo tudi stvari, ki niso ne logične ne smiselne. Zadnja stvar, za katero bi pomislili, da jo je moč najti na AMD-jevi strani, so informacije o Intelovem čipovju 845G/GL z integrirano grafiko. In to se je zgodilo. No, pravzaprav AMD na svojih stranih ni predstavil tega konkurenčnega čipovja, temveč ga je želel le očrniti in promovirati svojega. Za kaj gre?

Intelova integrirana grafika je cenejše narave in kot taka ni ravno najprimernejša za poganjanje najnovejših superiornih grafičnih čudes -- iger. Zaradi dotične nezmogljivosti se lahko torej včasih zgodi, da pridejo na plano računalniški škratje in celotna zadeva se usuje tudi na najzanesljivejših sistemih. No, AMD je celotno zgodbo napihnil in privzel, da se...

9 komentarjev

Intel 845 B-Step: ravoziti ali ne razvoziti?

X-Bit Labs - Proizvajalci matičnih plošč pravijo, da bi se lahko pošiljke njihovih novih i845-D (i845 B-Step) plošč, ki podpirajo DDR SDRAM začele v tem mesecu. Vendar pa jih je Intel prosil naj ne razvozijo plošč do sredine decembra. Zakaj pa? Smiselno je predpostavljati, da hoče Intel prodati še ostale zaloge svojega i845 čipovja, saj bo povpraševanje po njem, zatem ko bo izšel i845-D skoraj izginilo.
Seveda proizvajalci ne morejo kar ignorirati mikroprocesorskega giganta, zato bodo pošiljke zaustavljene dokler se Intel nebo odločil za pričetek razvažanja. Tako bo i845 B-Step izšel malo pozneje kot smo pričakovali, vendar pa bomo že nekako potrpeli, kajne...

2 komentarja

Megatestis matičnih plošč

Digit Life - Digit Life je objavil primerjavo 12. i845 matičnih plašč, ki kot že veste podpirajo procesorje Pentium4 in SDRAM. Te plošče so:
 • Acorp 4S845A
 • Epox 4B2AE
 • Asus P4B-LX
 • Zida A845SD
 • Gigabyte 8IDXH
 • MSI 845 Pro
 • MSI 845 Pro2
 • Intel D845WN
 • Abit BL7
 • Chaintech 9BJA
 • Chaintech 9BIA
 • PCPartner 845AS4-235
Torej, če nameravate kupiti novo ploščo na i845 čipovju za Socket478 ali Socket423, imate zelo široko izbiro. Če vas pa zanima kako se plošče obnesejo, klik!

0 komentarjev

Nove ABITove plošče

Adrian's Rojak Pot - ABIT že nekaj let velja za tistega proizvajalca, ki pri skoraj vsakem svojem produktu gre v skrajnosti in overclockerski skupnosti omogoča izživljanje še tako izkrivljenih idej, ki se porodijo v naših možganih. Zato jih seveda postavljamo na poseben položaj nad ostale proizvajalce in pozorno spremljamo vsak njihov korak. Na Rojak Potu so dobili sveže informacije o novih produktih, ki nam jih prej omenjeno podjetje pripravlja. Fantje in dekleta v vsakem primeru nameravajo ostati aktivni, saj nam bodo do prvega četrtletja 2002 postregli s kar sedmimi novimi matičnimi ploščami:
 • ABIT BL7E - Intel i845 čipovje,
 • ABIT BD7- RAID - Intel i845 čipovje,
 • ABIT BD7II- RAID - Intel i845 čipovje,
 • ABIT VX7- RAID - VIA P4X266 čipovje,
 • ABIT SD7- RAID - SiS 645 čipovje,

 • ABIT KR7A- RAID - VIA KT266A čipovje,
 • ABIT KS7 - SiS 735 čipovje,
 • ABIT NV7 - nVidia nFore čipovje
Če vas zanimajo podrobnosti o vsaki izmed plošč, potem kliknite sem za Intel plošče in sem za AMDjke.
Zanimivo je, da je tokrat napovedanih več...

0 komentarjev

Testi

več strani - Ker je dejansko to enaka stvar, le da gre pri vsaki od točk za drug izdelek, jih bom podal kar v krajšem spisku... Prvi je test Intel Pentium3 Tualatin procesorja. Tualatine vas večina pozna (vsaj po imenu), ker je bilo okrog njih kar nekaj govora. Jedro je namreč v 0.13 ľ in se zato manj greje. i845 čipovje je (skorajda) legendarno Intelovo čipovje, ki naj bi P4 procesorjem omogočilo delovanje na SDRAM pomnilniku. Abit KG7 RAID pa je težko pričakovana DDR matična plošča na AMD761 čipovju.
Test Tualatina
Test i845 čipovja
Test Abit KG7 RAID

2 komentarja

Intel&njega načrti

The inquirer - Intel se kljub nepriljubljenosti in nepopularnosti njegovih matičnih plošč ne bo odpovedal proizvodnji le-teh. V prihodnjih dneh (tednih, mesecih) bo izdal te matične plošče za Pentium 4 procesorje:
 • D850MV; i850 čipovje, ATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC800 RDRAM pomnilnik in AGP 4x reža. Izide konec Q3 - začetek Q4.
 • D850MD; i850 čipovje, MicroATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC800 RDRAM pomnilnik in AGP 4x. Izide konec Q3 - začetek Q4.
 • D845WN; i845 čipovje, ATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik in AGP 4x. Izide konec Q3 - začetek Q4.
 • D845HV; i845 čipovje, MicroATX, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik in AGP 4x. Izide konec Q3 - začetek Q4.
 • Englewood; i815G/EG čipovje, MicroATX, podnožje za Celeron procesorje, PC133 SDRAM pomnilnik in integriran zvok. Izide v Q4.
 • Billings; i845 čipovje, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik. Izide v Q4.
 • Pendleton; i845 čipovje, Socket478 Pentium 4 podnožje, PC133 SDRAM pomnilnik. Izide v Q4.
 • Maryville;...

0 komentarjev

VIA P4X266 že konec julija

DigiTimes - Via bo začela že konec meseca dobavljati proizvajalcem matičnih plošč svoje novo VIA P4X266 čipovje v manjših količinah. To je prvo, ki bo imelo podporo za DDR ram in ima tako prednost pred Intelovim i845 čipovjem (podpora SDRAMu), saj ga v zmogljivosti prehiti. Prav tako pa je cenejše. Vendar pa bo Intel imel prednost, saj bodo njihova čipovja od 6. 8. dobavljiva v velikih količinah, za razliko od Viinih. Prav tako pa ni bila prikazana še nobena matična plošča s P4X266 čipovjem, kar pa za Intel ne moremo reči. Tukaj pa se poraja še eno vprašanje: ali bo Intel vložil tožbo proti Vii zaradi uporabe njenih patentov v njihovem P4X266 čipovju, kar bi še dodatno lahko zavleklo njihov izid. O tem konfliktu pa sem že poročal. Jaz upam na čimprejšnji izid njihovega čipovja.

2 komentarja

ABIT KG7

VIA Hardware - Vsi, ki vsaj malo sledite trgu matičnih plošč, veste, da je pred kratkim izšla ABIT KG7 matična plošča. Bazira na trenutno najbolj priljubljenem DDR čipovju, AMD760. Ker pa doslej še ni bila stestirana, ni mogoče ugotoviti, ali je dobra ali ne. No, na Viahardware so jo stestirali.
Njihovi občutki? Mešani. Plata je sicer dobra, ampak manjka ji tista špica. Majhni detajli, ki naredijo plato Posebno. Dobila je štiri točke od petih, kar je pohvalno. Za dobre točke ji štejejo stabilnost, dobro namestitev kondenzatorjev na plošči (KT7 in problemi z nastavljanjem ventilatorja tu odpadejo?), dobre možnosti navijanja... Slabe točke pa so: cena, ni AGP Pro reže (je samo AGP 4x) in boljše, predvsem pa cenejše plošče na tržišču. Test si oglejte sami, če vas zanima.

3 komentarji

Super Bypass v AMD 761

Insane Hardware - Nekateri AMDjaši se še kako spomnite Super Bypass funkcije v poznejših revizijah MAD 751 čipovja. Zadevca naj bi odpravila nepotrebne latence med procesorjem in pomnilnikom ter tako precej pospešila sistem. No, zadeva ni nikoli delovala tako, kot je treba saj je še vedno bilo kar nekaj aplikacij in iger, ki je niso marale, toda upanje je ostalo. No, AMD se je odločil stvarco vgraditi tudi v AMD 761 čipovje, na Insane Hardware pa so preverili kako se obnese. Glede na to, da nas bo kmalu zasul plaz plošč z AMD 761 North Bridgom, si članek kar oglejte!

0 komentarjev