»

2019: televizija je mrtva, naj živi internet

Slo-Tech - Čedalje več časa preživljamo na internetu in ker ima dan omejeno število ur, ga moramo nekje preživljati manj. Televizija, ki je zelo vztrajen spremljevalec modernih življenj, bo prihodnje leto morala prepustiti svoje mesto internetu. Po raziskavah Zenitha bodo prihodnje leto ljudje prvikrat porabili več časa na internetu kakor pred televizijo. Skrbi pa nas lahko dejstvo, da razlog ni skrajšanje časa, ki ga posvetimo televiziji, temveč podaljšanje časa za internet.

V povprečju ljudje na svetu pred televizorji preživijo 170 minut, leta 2011 pa je bila ta številka 180 minut. Po drugi strani pa smo tedanjih 70 minut interneta letos prignali do 160 minut, prihodnje leto pa bo internet prehitel televizijo, ocenjujejo pri Zenithu. Temu so se...

43 komentarjev

Madžarska umaknila davek na internet

Protesti v Budimpešti v torek, 28. 10. 2014

vir: The New York Times
Reuters - Madžarski premier Viktor Orbán je danes sporočil, da vlada umika predlog zakona o davku na količino prenesenih podatkov prek interneta. V intervjuju za nacionalni radio Kossuth je povedal, da bodo prihodnje leto organizirali javno posvetovanje o davkih in internetu, kjer bodo poizkusili najti nove rešitve.

Minuli teden je madžarska vlada pri predstavitvi predloga proračuna za prihodnje leto napovedala uvedbo davka na količino prenesenih podatkov prek interneta v višini 150 forintov (pol evra) na gigabajt. Kasneje so dodali še zgornjo mejo, ki bi bila postavljena pri 700 forintih mesečno za fizične osebe in 5000 forintov mesečno za podjetja. Napoved je naletela na ogorčene odzive uporabnikov interneta, ki so v nedeljo

29 komentarjev

V Budimpešti protesti proti davku na internet

vir: AFP
AFP - V Budimpešti se je včeraj pred ministrstvom za gospodarstvo zbralo več kot deset tisoč ljudi, ki so protestirali proti napovedani obdavčitvi internetnega prometa.

Vladajoča stranka Fidesz je namreč prejšnji teden predstavila osnutek proračuna za prihodnje leto, ki predvideva davek v višini 150 forintov (pol evra) za vsak prenesen gigabajt. Ko je postalo jasno, da se ta številka po nobenem scenariju ne bo izšla, so pristavili, da bo davek navzgor omejen na mesečno 700 forintov (2,3 evra) za fizične osebe in 5000 forintov (16,2 evra) za podjetja. Vlada je tudi zatrdila, da bodo davek plačevali le ISP-ji in telekomunikacijski operaterji, a pričakovati je, da bodo ti davek prevalili na končne uporabnike.

Nasprotniki so na družabnih omrežjih za nedeljo...

162 komentarjev

Madžarska želi obdavčiti internetni promet

Slo-Tech - S prihodnjim letom želi madžarska vlada obdavčiti prenos podatkov po internetu, razkriva osnutek proračuna za prihodnje leto. Dostop do interneta seveda ni neobdavčen, saj se na storitev normalno obračuna davek na dodano vrednost, a Madžarska želi dodati poseben davek, katerega višina bi bila odvisna od količine prenesenih podatkov prek interneta.

Predvidena višina davka znaša 150 forintov na gigabajt, kar je približno pol evra. Madžarski gospodarski minister Mihaly Varga pojasnjuje, da se je način uporabe interneta v preteklosti spremenil, zato se mora spremeniti tudi davčna obravnava. Poudaril je, da si vlada z novim davkom obeta 20 milijard forintov (65 milijonov evrov) prihodkov.

Če upoštevamo, da so lani madžarski uporabniki interneta prenesli 1,15...

62 komentarjev

Kako dobiti denar od Googla in Facebooka: Francija bi obdavčila zbirke osebnih podatkov

The New York Times - Francija išče načine, kako bi obdavčila Google, Facebook, Amazon in ostale internetne gigante, ki se spretno izmikajo plačevanju davkov na Stari celini. Facebook je lani plačal davek po manj kot 0,3-odstotni stopnji, kar strašno jezi vse države, ne le Francozov. Toda v Evropi je poseben problem enotni trg in razdrobljena nacionalna zakonodaja, ki podjetje omogoča poslovanje iz Irske in...

33 komentarjev

Aretirana trojica voditeljev španske sekcije Anonymousa

Sophos - Španska policija je včeraj objavila, da so na španskih tleh aretirali trojico Špancev, ki so domnevno vodje španske sekcije mednarodne hekerske skupine Anonymous. Skupina je zaslovela zatem, ko so začeli javno napadati strani podjetij in vlad, za katere so menili, da ovirajo Wikileaks. Anonymous sicer z Wikileaksom ni povezan, ga pa podpira.

Aretirani so stari med 30 in 32 leti, pridržani pa so bili v Almeríi, Alicanteju in Barceloni. Brigada de Investigación Tecnológica, ki je od oktobra lani vodila preiskavo, je zbrala več kot dva milijona vrstic zapisov pogovorov osumljencev prek interneta, iz katerih je razvidno, da so načrtovali in koordinirali napade na španske banke, Viso...

26 komentarjev