»

FTDI priznal onesposobitev čipov

Slo-Tech - Škotski FTDI je priznal, da so izdali gonilnik, ki naprave s ponarejenimi čipi FT232 (USB-to-UART) onesposobi. Čeprav so gonilnik umaknili, je to daleč od opravičila.

Če na kratko strnemo. Ta teden se je na Windows Update pojavila posodobitev gonilnika za USB, po namestitvi katere je precej naprav prenehalo delovati. Izkazalo se je, da če gonilnik zazna ponarejen čip, njegovo kodo PID (product ID) spremeni 0, zaradi česar ga operacijski sistem ne zazna več pravilno.

Sprva se je še špekuliralo, da gre mogoče za kakšen neposrečen stranski učinek. Sedaj pa je FTDI potrdil, da si prizadevajo...

209 komentarjev

Posodobitev gonilnikov namerno pokvari ponarejen čip FTDI FT232

Slo-Tech - Številni kosi strojne opreme uporabljajo čip FTDI FT232, ki skrbi za pretvorbo priključka za serijska vrata na USB. Vsega nekaj kvadratnih milimetrov velik čip škotskega podjetja FTDI je tako razširjen, da njegovih ponaredkov kar mrgoli. FTDI se je odločil, da se jih loti brutalno.

Na forumih po spletu so se pojavila poročila, da je vrsta naprav po posodobitvi gonilnikov za USB prenehala delovati. Izkazalo se je, da gonilniki namerno "pokvarijo" klone oziroma ponaredke omenjenega čipa.

Ponarejeni čipi sicer svojo nalogo opravljajo povsem zadovoljivo, a fizično niso povsem enaki originalu. Programsko je mogoče to zaznati in nov gonilnik v primeru, da najde ponarejen čip, njegov USB PID (identifikacijsko številko) nastavi na 0. To pa pomeni, da ga računalnik ne zazna več pravilno in neha delovati. Ne pomaga niti odstranitev gonilnika ali zagon...

204 komentarji

Prenovljeni MacBook PRO-ji se pregrevajo

Nova generacija MacBookov s procesorji Sandy Bridge, AMD-jevimi grafičnimi čipi in povezavo Thunderbolt

vir: Slashdot
Slashdot - Na Applovem uradnem forumu je mogoče prebrati obilico poročil, da se najnovejši MacBook PRO-ji, opremljeni s svežimi procesorji Sandy Bridge, pregrevajo že pri relativno nizkih obremenitvah. V prvem sporočilu teme je npr. uporabnik imel odprtih 7 programov poleg avtomatskega ustvarjanja varnostne kopije s Time Machine, nakar je sistem zmrznil, odzival pa se je zgolj kazalec miške. Računalnik je oživil šele s trdim ponovnim zagonom, za kar je moral držati tipko za prižiganje in ugašanje sistema.

Nekateri uporabniki so se glede na komentarje na Slashdotu sicer nekoliko bolj poglobili v težavo ter odkrili, da bi bil krivec za zmrzovanje lahko AMD-jev gonilnik, ki skrbi za pravilno delovanje grafičnih čipov v novih MacBookih (pred to...

52 komentarjev

nVidiini gonilniki težavni

Pazljivo z najnovejšimi gonilniki

vir: engadget
engadget - Uporabniki nVidiinih grafičnih kartic, pozor! Najnovejša izdaja nVidiinih gonilnikov za grafične kartice (ki že ni več na voljo za prenos), 196.75 z WHQL potrditvijo, lahko poškoduje vašo grafično kartico. V primeru obremenitve s 3D aplikacijo namreč zataji avtomatsko prilagajanje hitrosti ventilatorja, ki se tako še vedno vrti pri nižjem (in posledično tišjem) številu obratov na minuto. Grafični čip seveda dela s polno paro, kar je v večini primerov povzročilo le upad števila sličic na sekundo (zaradi vgrajene zaščite proti pregrevanju), a v nekaterih primerih celo umrle...

75 komentarjev

Gonilniki za WinXP 3dfx grafične

Guru 3D - Nvidia je, ko je prevzela 3dfx, dobila tudi vse pravice nad trženjem njihovih idelkov. To pomeni vse! Tehnologije, čipi in tudi gonilniki. Teh gonilnikov, ker je to pač Nvidia, ni dovolila vgradati v prihajajoči Microsoftov operacijski sistem, WinXP. Kar pomeni, da WinXP ne bodo imeli že vgrajenih gonilnikov za celo vrsto grafičnih kartic.
Ker pa s(m)o računalničarji p'rjazne d'ušce, se je že najdel nekdo, ki je sam napisal gonilnike za Voodoo3, Voodoo4 in Voodoo5, ki resnično delujejo v WinXP. Dobite jih tukaj.

dodatek by slycer: ker imam tudi jaz na zalogi link do gonilnikov, sem popravil napačno povezavo. Upam, da ne zameriš.

9 komentarjev

Noname Radeoni

Akiba - Za ATIja je vedno veljalo, da gre za podjetje, ki svoje čipe ne prodajam OEM proizvajalcem, ter da sam skrbi za izdelavo kartic. Toda, že nekaj časa nazaj (z Rage 128 čipi) se je izkazalo, da temu ni tako, in da podjetje prodaja čipe na kitajsko, kjer se lotajo na kartice Noname proizvajalcev. Nekaj podobnega se sedaj dogaja tudi z Radeon čipi, saj na Akibi lahko zasledimo, da so se začele pojavljati tako imenovano Radeon LE kartice, ki pa nimajo nobenega ATIjevega logota. Nasprotno: ATI ne ponuja nobene podpore ali gonilnikov za te kartice, saj jih je izdelalo neznano podjetje Althon Micro in na karticah ni nobenega ATIjevega znaka. To lahko potrdimo tudi s pogledom na slike, ki se nahajajo na Akibi... Kakorkoli, nas te stvari ne zadevajo preveč, saj teh kartic po vsej verjetnosti nikoli ne bomo ugledali v Sloveniji.

2 komentarja