»

Zadnji dnevi za http

vir: Wikipedia
The Register - Kot so pri Googlu napovedali v začetku leta, bo z naslednjo, 68. "stable" različico Chroma, ki bo med nami 23. julija, napočila tudi pomembna sprememba: vsaka spletna stran, ki ne bo imela naslova https z veljavnim TLS certifikatom, bo v tem brskalniku označena z opozorilom "Not secure". Tako opozorilno etiketo bodo dobile tudi morebitne intranetne strani podjetij in zasebnikov.

Https šifriranje sicer ščiti povezavo med brskalnikom in spletno stranjo, ki jo obiskujemo, pri tem pa zagotavlja, da nihče ne more prisluškovati toku naših podatkov ali pa jih celo spreminjati.

Sprememba bo morda pospešila prehod, saj dosedanje raziskave kažejo, da je z njim opremljenih le med 30-50 odstotkov med milijonom najbolj popularnih strani na svetu, številne male in manj...

61 komentarjev

Internet Explorer je bil v letu 2006 ranljiv 284 dni

Washingtonpost - Kot pišejo v Washington Postu, je bil spletni brskalnik Internet Explorer v lanskem letu ranljiv kar 284 dni, oz. dobrih 77 odstotkov leta.

Ker je naslov že sam po sebi dovolj zgovoren, si zainteresirana javnost lahko ogleda le še graf, ki časovno prikazuje javno razkrite in aktivno zlorabljane varnostne ranljivosti tega najbolj razširjenega spletnega brskalnika.

Morda pa bo z novo različico Internet Explorerja to leto slika drugačna?

33 komentarjev

Spletne urice: Merjenje obiskanosti spletnih strani

Slo-Tech - V sredo 18. januarja vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Gašperja Korena z naslovom Merjenje obiskanosti spletnih strani.

Radovednost ponosnih lastnikov prvih spletnih prestavitev se je s pojavom spletnega oglaševanja sprevrgla v pravo bitko za obiskovalce. Kljub temu, da so internet zaradi njegovega tehnološkega ozadja večkrat omenjali kot enega izmed najbolj merljivih medijev, se vedno znova pojavlja vprašanje ali lahko in v kakšni meri je sploh mogoče iz analize 'tehničnih', kvantitativnih podatkov sklepati na dejanske obiskovalce? Kako je mogoče da medij sam sebi meri doseg? In zakaj še vedno merimo spletno obiskanost tudi s pomočjo anketiranja?

Sprehodili se bomo čez osnove tehničnih, anketnih in kombiniranih pristopov k štetju števila obiskovalcev na spletnih straneh in si ogledali nekaj izsledkov zadnjih raziskav v slovenskem spletnem prostoru.

Gašper Koren je občasni sodelavec projekta RIS - Raba interneta v Sloveniji.

3 komentarji

Firefoxov delež vztrajno raste

News.com - Raziskave ugotavljajo, da se delež uporabnikov, ki uporabljajo za brskanje po spletu Firefox, vztrajno povečuje. Zadnja tovrstna raziskava, ki jo je opravilo podjetje WebSideStory, kaže, da je v zadnjih dveh mesecih Firefox uporabljalo 4,78 odstotka uporabnikov, kar je za 0,88 odstotne točke več kot prej, Internet Explorer pa 92,7, kar je za 0,7 odstotne točke manj. Od junija lani je IE izgubil štiri odstotne točke.

WebSideStory so opazovali večje spletne strani - kot primer navajajo stran Walta Disneyja, Best Buy, Sony in druge, - a so se omejili le na uporabnike sistema Windows, saj naj bi novejši appli z nameščenim Safarijem "kvarili" rezultate. Verjeti gre, da je delež uporabnikov Firefox na ostalih sistemih in platformah še višji. Več o tem.

44 komentarjev

Internet Explorer 6

Slo-Tech - Novico na je poslal Koci in ker je dobra jo moram objavit:

Raziskava podjetja WebSideStory je pokazala, da je nov Microsoftov spletni brskalnik Internet Explorer 6.0 v samo enem tednu pričelo uporabljati več ljudi kot konkurenčni Netscape 6 v skorajda enem letu. IE 6.0 je že osvojil 2.4 odstotka svetovne surfarske populacije. WebSideStory izvaja raziskave z ugotavljanjem vrste spletnega brskalnika s katerim surfarji dostopajo do njihovih spletnih strani. Trenutno je še vedno najbolj razširjena inačica spletnega brskalnika Internet Explorer 5, ki jo po njihovih ugotovitvah uporablja več kot polovica surfarjev. WebSideStory zbira podatke preko svoje StatMarket spletne strani na kateri se vsakodnevno zbirajo podatki obiskanosti z več kot 150.000 spletnih mest, ki jih dnevno obišče 50 milijonov surfarjev.

0 komentarjev