»

Anonabox vrgli s Kickstarterja

Kickstarter - Po tednu dni dvomov, preiskovanja in pritiska javnosti so s Kickstarterja vrgli projekt Anonabox, ki je obljubljal preprosto, odprtokodno in poceni napravo za anonimizacijo vsega internetnega prometa prek Tora. Izkazalo se je, da je avtor August Germar vsaj prikrival zelo pomembna dejstva in lagal, če ne celo načrtno goljufal.

Zamisel je bila zelo dobra. Majhna, neopazna škatlica, ki se priključi med internet in domače omrežje ter ves promet anonimizira prek Tora je po lanskih in letošnjih prisluškovalnih aferah obveščevalnih služb dvignila veliko prahu. Avtor si je zadal cilj 7500 dolarjev, a so mejo hitro presegli in nabralo se je dobrega pol milijona dolarjev. Potem pa je začelo iti...

27 komentarjev

Pričetek odprtokodnega GSM projekta OsmocomBB

Slo-Tech - Skupina sodelavcev znane skupine, ki se ukvarja z razbijanjem GSM šifrirnega algoritma A5 se je lotila novega področja. Tokrat gre za projekt OsmocomBB - Open Source / Free Software GSM Baseband software implementation.

Namen projekta je izdelati odprtokodno programsko opremo za GSM, konkretneje odprtokodne gonilnike za GSM naprave ter "telefonski" del GSM protokola (layer 1 do layer 3). Mimogrede, sorodna projekta (pri katerima prav tako sodelujejo isti avtorji) sta OpenBTS, in OpenBSC, namenjena pa sta izdelavi odprtokodne GSM bazne postaje oziroma odprtokodnega GSM omrežja.

Cilj projekta je izdelati odprtokodno strojno programsko opremo (firmware), s pomočjo katere bo mogoče telefonirati, sprejemati in pošiljati SMS in ostala sporočila, itd.

Da so avtorji projekta resni ne dokazuje samo dejstvo, da so že uspešno izvedli nekaj testiranj na "omrežni strani" GSM telefonije, pač pa tudi dejstvo, da so v okviru projekta OsmocomBB uspeli zagotoviti popoln nadzor nad GSM strojno...

5 komentarjev

Strojni dodatek za anonimno surfanje po internetu JanusPA

JanusPA

Slo-Tech - Kyle Williams in Martin Peck, avtorja programske opreme za anonimno uporabo spleta JanusVM (gre za virtualni stroj, ki deluje v okolju Windows (2000/XP/2003) in Linux), sta se lotila še bolj univerzalnega projekta.

Razvila sta namreč napravo Janus Privacy Adapter.

Gre za majhen usmerjevalnik, ki ves TCP promet preusmeri na Tor omrežje ali OpenVPN strežnik (na njega preusmeri tudi UDP, ICMP, itd.). Vsebuje dva mrežna priključka, napaja pa se preko adapterja ali dveh USB priključkov.



Naprava je sicer še v razvoju, vendar že deluje, po besedah avtorjev pa manjka le še ustrezna dokumentacija, privlačno ohišje ter nekaj malega optimizacije programske kode, kar vse avtorja že pridno dopolnjujeta.

Očitno je JanusPA prva...

46 komentarjev

Xbox 360 prenosnik, drugič

engadget - Tisti, ki bolj podrobno spremljate dogajanje na spletu, ste si najbrž zapomnili projekt predelave Xbox-a 360 v laptop. Zelo impresiven dosežek že v osnovi, a avtor ne počiva, po daljšem premoru se namreč vrača z drugo inačico prenosnikizirane iksškatle. Zadeva je po novem malce tanjša, dosti lažja, glavna novost pa je enostavna izdelava. Manj zahtevne modifikacije in uporaba bolj standardne strojne opreme bo, takšne so želje avtorja, omogočila širšim množicam posnemanje njegovega početja. V izvorni novici med drugim obljubljajo tudi podroben članek z navodili za izdelavo v treh delih.

3 komentarji